Τετάρτη 20 Μάρτη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΝΕΟΛΑΙΑ (ΤΕΤΡΑΣΕΛΙΔΟ)
Πολύμορφη μαχητική απάντηση από τους μαθητές

Διαδήλωσαν τη Δευτέρα σε διάφορες πόλεις ενάντια στο σχέδιο της κυβέρνησης για το Λύκειο

Στο Ηράκλειο
Στο Ηράκλειο
Με αίτημα να μην κατατεθεί το σχέδιο της κυβέρνησης που κάνει χειρότερο το σχολείο τους και προβάλλοντας ταυτόχρονα τις δικές τους ανάγκες, μαθητές σε διάφορες πόλεις της χώρας διαδήλωσαν τη Δευτέρα ενόψει της κατάθεσης του νομοσχεδίου με τις αλλαγές στο Λύκειο. Μαχητικές κινητοποιήσεις έγιναν σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και άλλες πόλεις.

Στην Πάτρα, μετά από κάλεσμα του Συντονιστικού Μαθητών, δεκάδες σχολεία πραγματοποίησαν κατάληψη, αξιοποιώντας παράλληλα διάφορους τρόπους - υπογραφές, τρικάκια, πανό και ανακοινώσεις στις γειτονιές - για να δείξουν την αγανάκτησή τους απέναντι στο σχέδιο που φέρνει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Τη Δευτέρα, πορεύτηκαν από τα σχολεία τους στα γραφεία της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, όπου πραγματοποίησαν συγκέντρωση και αντιπροσωπεία τους επέδωσε τα αιτήματά τους στον διευθυντή της. Από εκεί, δήλωσαν πως συνεχίζουν τον αγώνα τους, με κορύφωση στις 30 Μάρτη με μαθητική συναυλία στο κέντρο της Πάτρας.

Στο δρόμο βγήκαν για άλλη μια φορά οι μαθητές στο Ηράκλειο, ενώ πολλά σχολεία πραγματοποίησαν κατάληψη. Οι μαθητές, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα του 1ου ΓΕΛ Ηρακλείου, συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Ελευθερίας και ακολούθησε δυναμική πορεία στο κέντρο της πόλης, με στάσεις σε κεντρικά σημεία όπου φώναζαν συνθήματα όπως «Τσίπρα και Γαβρόγλου ακούστε το καλά, οι μαθητές στους δρόμους για άλλη μια φορά» ή «δώστε λεφτά για την Παιδεία και όχι για του ΝΑΤΟ τα σφαγεία». Χαρακτηριστική είναι και η συμμετοχή από μαθητές της υπαίθρου που «ταξίδεψαν» για να παρευρεθούν στο «αγωνιστικό ραντεβού». Πριν φτάσουν στη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, οι μαθητές έκαναν καθιστική διαμαρτυρία κλείνοντας συμβολικά τον δρόμο.

Στην Πρέβεζα
Στην Πρέβεζα
Με καταλήψεις σε σχολεία που ξεκίνησαν από τη Δευτέρα, αλλά και άλλες αγωνιστικές δράσεις, και οι μαθητές της Καρδίτσας αντιδρούν στο νομοσχέδιο για το Λύκειο, παλεύοντας για το σχολείο των αναγκών και των ονείρων τους. Προκειμένου να χτυπήσει αυτή την αγωνιστική μαθητική αντίδραση, η κυβέρνηση καταφεύγει στον αυταρχισμό και την τρομοκρατία, όπως άλλωστε κάνει με όλες τις λαϊκές αγωνιστικές κινητοποιήσεις. Σ' αυτό το πλαίσιο, από τη Διεύθυνση του 4ου Λυκείου Καρδίτσας κλήθηκε η αστυνομία να επέμβει ενάντια στους μαθητές που είχαν προχωρήσει σε κατάληψη. Οι αστυνομικοί πήγαν στο σχολείο και πίεζαν τους μαθητές να σταματήσουν την κατάληψη, ενώ ειδοποίησαν και τους γονείς τους. Ομως, η επιχείρηση τρομοκράτησης των μαθητών φαίνεται να πέφτει στο κενό, καθώς σε πάρα πολλά σχολεία της περιοχής τα μαθητικά συμβούλια συζητούν και παίρνουν αποφάσεις ενάντια στον κυβερνητικό αυταρχισμό και το νομοσχέδιο, καλώντας τους μαθητές σε αγώνα.

Στο γενικότερο αγωνιστικό κλίμα εντάσσεται και το διήμερο δραστηριοτήτων ενάντια στον φασισμό και τον ρατσισμό, που διοργανώνεται 21 και 22 Μάρτη στην Καρδίτσα μετά από σύσκεψη στην οποία συμμετείχαν εκλεγμένοι σε 5μελή και 15μελή σχολείων της πόλης και εκπρόσωποι της Επιτροπής Ειρήνης Καρδίτσας, του Συλλόγου Γυναικών Καρδίτσας (μέλος ΟΓΕ), του Σωματείου Ιδιωτικών Υπαλλήλων και του ΔΣ του Συλλόγου Σπουδαστών ΤΕΙ Καρδίτσας. Το διήμερο περιλαμβάνει:

  • Αύριο Πέμπτη, τουρνουά ποδοσφαίρου 5x5, στο γήπεδο Ταυρωπού (ΤΕΙ Καρδίτσας), στις 12 μ., με θέμα: «Το ποδόσφαιρο δίνει νόημα στη ζωή και η ζωή δίνει νόημα στο ποδόσφαιρο. Ερίκ Καντονά» (τηλ. επικοινωνίας: 6943123229) και προβολή ταινίας στο «Παυσίλυπο», στις 7 μ.μ.
  • Μεθαύριο Παρασκευή, συναυλία με τους Side Effect και τους Airplay, στις 12 μ., μετά τις σχολικές γιορτές, στην κεντρική πλατεία Καρδίτσας. Θα γίνουν ομιλίες από μαθητές και άλλους φορείς.

Συγκέντρωση στη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Πρέβεζας και πορεία στους κεντρικούς δρόμους της πόλης έκαναν οι μαθητές, διαμηνύοντας ότι δεν πρόκειται να γίνουν πειραματόζωα, ότι το νέο νομοσχέδιο δεν θα περάσει. Παράλληλα, έξι σχολεία βρίσκονταν σε κατάληψη. Στις 24 Μάρτη οι μαθητές διοργανώνουν μαθητικό τουρνουά ποδοσφαίρου με σύνθημα «Βάλε γκολ στο τέρμα, όχι στη ζωή σου, πες όχι σε όλα τα ναρκωτικά», ενώ στις 30 Μάρτη θα γίνει το 3ο School Art Festival.

Αντίστοιχες κινητοποιήσεις έκαναν οι μαθητές προχτές σε Αγρίνιο, Αρτα, Κέρκυρα και χτες σε Αμαλιάδα και πάλι στην Αρτα.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ