Τρίτη 13 Δεκέμβρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
Νέα «φουρνιά» με προαπαιτούμενα της δεύτερης «αξιολόγησης»

Το έδαφος για περικοπές και περιορισμούς στα κοινωνικά επιδόματα, στο όνομα του «εξορθολογισμού» τους και μέσω της σύνδεσης με την καταβολή του Επιδόματος Κοινωνικής Αλληλεγγύης, προωθεί νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας, το οποίο από χτες συζητείται στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής.

Στο ίδιο νομοσχέδιο προβλέπεται η έναρξη «λειτουργίας» του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ), το γνωστό υπερ-ταμείο, που θεσμοθετήθηκε με τον αντιασφαλιστικό νόμο 4387/2016, όπως και η μείωση του εφάπαξ στους συνταξιούχους ναυτεργάτες, μέσω αλλαγής του τρόπου υπολογισμού του. Τέλος, περιλαμβάνεται η χορήγηση της εφάπαξ επιδότησης που εξήγγειλε την περασμένη Πέμπτη ο πρωθυπουργός για μερίδα των χαμηλοσυνταξιούχων.

Το νομοσχέδιο έχει τίτλο «Εθνικός Μηχανισμός Συντονισμού, Παρακολούθησης και Αξιολόγησης των Πολιτικών Κοινωνικής Ενταξης και Κοινωνικής Συνοχής, Ρυθμίσεις για την Κοινωνική Αλληλεγγύη και Εφαρμοστικές Διατάξεις του ν. 4387/2016 (Α' 85)». Πρόκειται για ένα ακόμα προαπαιτούμενο της δεύτερης «αξιολόγησης», που προωθείται με τις απαράδεκτες διαδικασίες του «επείγοντος».

Το ΚΚΕ καταψήφισε το νομοσχέδιο, καθώς όπως ανέδειξε ο ειδικός αγορητής του Κόμματος, Χρήστος Κατσώτης, δημιουργεί ένα μηχανισμό για την παρακολούθηση των υπηρεσιών και την αξιολόγηση του συστήματος της Πρόνοιας, αυστηροποιώντας τα κριτήρια για τα ψίχουλα των όποιων παροχών, ενώ παράλληλα επιχειρεί να συνδέσει τα προνοιακά επιδόματα με το Επίδομα Κοινωνικής Αλληλεγγύης. Στόχος είναι «να κοπούν ή να περιοριστούν επιδόματα από φτωχούς ανθρώπους, ανάπηρους κ.λπ., που το προηγούμενο διάστημα τα έπαιρναν ως ελάχιστη στήριξη».

Οσον αφορά τον ΕΦΚΑ, όπως σημείωσε ο Χρ. Κατσώτης, «το 2017 θα ξεκινήσει με ταμειακό έλλειμμα 2,9 δισ. ευρώ» και τα ελλείμματα αυτά «στρώνουν το έδαφος για νέο γύρο περικοπών στις συντάξεις». Σε ό,τι αφορά το εφάπαξ από το ΝΑΤ, αυτό θα υπολογίζεται στο εξής με βάση την 20ετία και όχι την τελευταία 5ετία, πράγμα που οδηγεί σε μειώσεις.

Ειδική αναφορά έκανε ο Χρ. Κατσώτης στην τροπολογία για την πρωθυπουργική εξαγγελία ενός εφάπαξ βοηθήματος σε χαμηλοσυνταξιούχους. Οπως τόνισε, «περισσεύει η οργή και η αγανάκτηση των συνταξιούχων, αλλά και των ασφαλισμένων και βέβαια και η κοροϊδία για τη "13η σύνταξη" που ανέφερε ο πρωθυπουργός».

ΝΔ, ΠΑΣΟΚ τάχθηκαν υπέρ του νομοσχεδίου και η Χρυσή Αυγή κατά, επειδή η κυβέρνηση δεν παίρνει μέτρα κατά των προσφύγων και μεταναστών, που σύμφωνα με τη ναζιστική οργάνωση έχουν ρίξει έξω το σύστημα Κοινωνικής Ασφάλισης. Το Ποτάμι και η Ενωση Κεντρώων δεν ξεκαθάρισαν τη θέση τους, η οποία πάντως δεν ήταν κατά του νομοσχεδίου. Η ψηφοφορία επί της αρχής θα γίνει σήμερα.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ