Τρίτη 13 Δεκέμβρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ
ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ
Ανακοίνωσε νέο πρόγραμμα «εθελουσίων» απολύσεων

Την αντίθεσή του εκφράζει το Σωματείο Εργαζομένων Χρηματοπιστωτικού Αττικής

Ενα χαρακτηριστικό και επίκαιρο παράδειγμα της πραγματικότητας, που αποτυπώνεται στα στοιχεία του συστήματος «Εργάνη», είναι το νέο πρόγραμμα «εθελούσιων αποχωρήσεων» που ανακοίνωσε η Εθνική Τράπεζα, με στόχο να μειώσει το προσωπικό της κατά 1.000 άτομα το 2016 και κατά ακόμα 700 άτομα το 2017.

Την κατηγορηματική του αντίθεση στις «εθελούσιες» απολύσεις διατυπώνει με ανακοίνωσή του το Σωματείο Εργαζομένων Χρηματοπιστωτικού Αττικής. Επικαλούμενο την πείρα από τις συνέπειες των προηγούμενων «εθελούσιων» απολύσεων αναφέρει ότι το τελευταίο τέτοιο πρόγραμμα στην Εθνική Τράπεζα άφησε πίσω του «βαριά κληρονομιά, τα χρεοκοπημένα ασφαλιστικά μας ταμεία, το μειωμένο προσωπικό, τις ελαστικές εργασιακές σχέσεις, την εντατικοποίηση της εργασίας μας. Μια τέτοια εθελούσια ετοίμασε και σήμερα η διοίκηση της ΕΤΕ, με τις ευλογίες της κυβέρνησης (...) Οι εθελούσιες γίνονται για να ενισχύσουν οι τραπεζίτες την κερδοφορία τους μέσα από τη μείωση του λεγόμενου "κόστους εργασίας". Η ΕΤΕ υπολογίζει ότι κάθε χρόνο θα κερδίζει 50 εκατ. ευρώ από αυτή την εθελούσια!».

Παράλληλα, το σωματείο αναδεικνύει τις ευθύνες των ηγεσιών στους συλλόγους εργαζομένων στην ΕΤΕ - ΔΗΣΥΕ, ΔΑΚΕ και ΔΑΣ - που καλλιέργησαν κλίμα μοιρολατρίας και τώρα, για άλλη μια φορά, «κάνουν παζάρια με τη διοίκηση (...) τη στιγμή που το συμφέρον των εργαζομένων είναι η κατηγορηματική αντίθεση στις εθελούσιες».

Απευθυνόμενο σε όλους τους εργαζόμενους (μόνιμους, ενοικιαζόμενους, συμβασιούχους, ΙΚΥ), τους καλεί να απαντήσουν ενωμένοι στην αντεργατική επίθεση που δέχονται, τονίζοντας ότι «αυτή την ενότητα μόνο το κλαδικό σωματείο μπορεί να πετύχει». Τέλος, προβάλλει τα αιτήματα: Σταθερή και μόνιμη δουλειά για όλους με πλήρη εργασιακά δικαιώματα, έξω τα «δουλεμπορικά» γραφεία από την τράπεζα, να γίνουν τώρα προσλήψεις μόνιμου προσωπικού που θα καλύπτεται από την κλαδική ΣΣΕ, να μονιμοποιηθούν οι ενοικιαζόμενοι και συμβασιούχοι, χωρίς όρους και προϋποθέσεις, αυξήσεις στους μισθούς κ.ά.


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org