Τρίτη 6 Δεκέμβρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ ΣΤΙΣ 8 ΔΕΚΕΜΒΡΗ
Σε εκατοντάδες χώρους δουλειάς σήμερα η συζήτηση για την επιτυχία της

Σε πάνω από 550 εργασιακούς χώρους έχουν προγραμματιστεί σήμερα συζητήσεις και εξορμήσεις για την απεργία, μετά το σχετικό κάλεσμα του ΠΑΜΕ

Από την πορεία που πραγματοποίησε η Λαϊκή Επιτροπή Καλλιθέας μπροστά στην απεργία
Από την πορεία που πραγματοποίησε η Λαϊκή Επιτροπή Καλλιθέας μπροστά στην απεργία
Μέρα πανεργατικής απεργίας για όλους τους εργαζόμενους, σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, είναι η Πέμπτη 8 Δεκέμβρη, με τα Συνδικάτα, τις Ομοσπονδίες και τα Εργατικά Κέντρα που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ να καλούν τους εργαζόμενους να συμμετάσχουν μαζικά στην απεργία και τις συγκεντρώσεις, υψώνοντας απεργιακό τείχος στα νέα αντιλαϊκά μέτρα κυβέρνησης - κουαρτέτου - κεφαλαίου, απορρίπτοντας το ήδη θεσμοθετημένο αντεργατικό οπλοστάσιο και προτάσσοντας τη διεκδίκηση για ανάκτηση των τεράστιων απωλειών τους και ικανοποίηση των σύγχρονων εργατικών - λαϊκών αναγκών.

Ειδικά σήμερα, εντείνεται η παραπάνω προσπάθεια και πολλαπλασιάζονται οι σχετικές πρωτοβουλίες, καθώς το ΠΑΜΕ έχει καλέσει τις συνδικαλιστικές οργανώσεις να τη μετατρέψουν σε μέρα πανελλαδικής συζήτησης με τους εργαζόμενους, με οργανωμένη παρουσία στα εργοστάσια, σε εργασιακούς χώρους, με εξορμήσεις, συσκέψεις, συζητήσεις στο διάλειμμα, στο σχόλασμα, στην αλλαγή των βαρδιών, με στόχο την ενημέρωση και την οργάνωση για την επιτυχία της απεργίας. «Να μη μείνει εργαζόμενος που δεν θα πάρει την ανακοίνωση των σωματείων, που δεν θα ενημερωθεί για τα νέα μέτρα και τους σχεδιασμούς της κυβέρνησης, των βιομηχάνων, των εφοπλιστών, της μεγαλοεργοδοσίας, της ΕΕ. (...) Να πάρουμε όλα τα μέτρα για να νεκρώσουν τα πάντα στις 8 Δεκέμβρη. Κανείς στη δουλειά!», υπογραμμίζει το ΠΑΜΕ.

Ανταποκρινόμενες στο κάλεσμα, συνδικαλιστικές οργανώσεις και Επιτροπές Αγώνα, έχουν προγραμματίσει εξορμήσεις και συζητήσεις σε περισσότερους από 550 χώρους δουλειάς. Στους χώρους αυτούς περιλαμβάνονται εργοτάξια, αμαξοστάσια, χώροι από τον κλάδο του μετάλλου και της κλωστοϋφαντουργίας, εργοστάσια τροφίμων, μεγάλα εμπορικά καταστήματα και σούπερ μάρκετ, ξενοδοχεία και επισιτιστικές αλυσίδες, φαρμακαποθήκες, επιχειρήσεις στον κλάδο των τηλεπικοινωνιών και της Ενέργειας, σχολεία, νοσοκομεία, ιδιωτικές κλινικές, σχολές κατάρτισης κ.ά.

Απεργιακές αποφάσεις και εστίες αντίστασης στους χώρους δουλειάς

Αποφάσεις για την απεργία έχουν πάρει μέχρι στιγμής 14 Εργατικά Κέντρα, επτά Ομοσπονδίες και πολλές δεκάδες σωματεία.

Σε πολλές περιπτώσεις, οι εργαζόμενοι δίνουν συνέχεια στους αγώνες τους ενάντια στην επίθεση της εργοδοσίας, όπως εκφράζεται συγκεκριμένα στους χώρους τους. Από την απεργία, για παράδειγμα, δε θα λείπουν οι εργαζόμενοι του ξενοδοχείου «Athens Ledra» που δίνουν πολύμηνο αγώνα για τις θέσεις εργασίας τους, οι εργαζόμενοι στην επιχείρηση «ΑΦΟΙ Βλάχου» στη βιομηχανία χάρτου, που πραγματοποιούν απεργιακές κινητοποιήσεις ενάντια στο καθεστώς της «ενοικιαζόμενης» εργασίας, οι απλήρωτοι εργαζόμενοι στους εργολάβους του ΔΕΔΔΗΕ σε μια σειρά περιοχές της χώρας.

Στην επιχείρηση «Mellon», οι εργαζόμενοι, μετά από Γενική Συνέλευση που έκαναν την προηγούμενη βδομάδα αποφάσισαν να συμμετέχουν στην απεργία και τη συγκέντρωση του ΠΑΜΕ στην Ομόνοια με το δικό τους πανό.

Απεργία στις 8/12 έχει κηρυχθεί και στο Δημόσιο, με απόφαση του Συνεδρίου της ΑΔΕΔΥ, μετά από πρόταση των αντιπροσώπων της ΔΑΣ.

Τη μάχη της απεργίας δίνουν επίσης φοιτητές και σπουδαστές. Ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών (ΜΑΣ), αποφάσεις συμμετοχής έχουν πάρει μέχρι στιγμής 27 Σύλλογοι.

Αντίστοιχα, η Συντονιστική Επιτροπή Μαθητών Αθήνας καλεί τους μαθητές στις 10 π.μ., στην πλατεία Κοτζιά, προκειμένου να πάρουν μέρος στην απεργία και την πορεία «με τους εργαζόμενους, τους φοιτητές και όλο το λαό».

Κάλεσμα στη μικρομεσαία αγροτιά και τους αυτοαπασχολούμενους να συμμετάσχουν στην απεργία απευθύνουν η Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων και η ΠΑΣΕΒΕ, ενώ μια σειρά από Αγροτικοί Σύλλογοι και Ενώσεις Αυτοαπασχολούμενων έχουν αποφασίσει και προετοιμάσει τη συμμετοχή τους στις απεργιακές συγκεντρώσεις.

Στην απεργία καλεί και η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας.

Συγκεντρώσεις σήμερα στο υπουργείο Εργασίας

Η ίδια η πορεία προς την απεργία συνδυάζεται από αγωνιστικές παρεμβάσεις κλαδικών σωματείων:

-- Το Συνδικάτο Μετάλλου Αττικής και Ναυπηγικής Βιομηχανίας Ελλάδας καλεί τους ανέργους του κλάδου σε παράσταση διαμαρτυρίας, σήμερα Τρίτη, στις 12 το μ. στο υπουργείο Εργασίας. Διεκδικεί: Αμεση καταβολή έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης 1.000 ευρώ σε όλους τους εργαζόμενους που έχουν συγκεντρώσει το 2015 από κανένα έως 100 ένσημα. Αμεσα μέτρα προστασίας των ανέργων και των οικογενειών τους. Υπογραφή Κλαδικής Σύμβασης με μισθό και μεροκάματο στο ύψος της τελευταίας Σύμβασης του 2009 - 2010, υποχρεωτικά εφαρμόσιμη για όλους τους εργοδότες. Συμβάσεις που θα επιβάλλουν απασχόληση αορίστου χρόνου και θα μειώνουν στο ελάχιστο τις ελαστικές μορφές εργασίας.

-- Παράσταση διαμαρτυρίας ενάντια στις μεθοδεύσεις κατάργησης των Βαρέων και Ανθυγιεινών (ΒΑΕ), στο πλαίσιο της εναρμόνισης που προωθεί η κυβέρνηση με το σχετικό καθεστώς της ΕΕ, πραγματοποιεί σήμερα Τρίτη, στο υπουργείο Εργασίας, το Συνδικάτο Εργαζομένων ΟΤΑ Αττικής. Θα γίνει συγκέντρωση στην Ομόνοια στη 1 μ.μ. και θα ακολουθήσει πορεία στο υπουργείο Εργασίας.

Πρωτοβουλίες Λαϊκών Επιτροπών

Σημαντική δραστηριότητα μπροστά στην απεργία αναπτύσσουν Λαϊκές Επιτροπές σε όλη τη χώρα.

Μεταξύ των πολλών αντίστοιχων παρεμβάσεων που έγιναν τις τελευταίες μέρες στο Λεκανοπέδιο, πορεία στους δρόμους της Καλλιθέας πραγματοποιήθηκε μετά από κάλεσμα της Λαϊκής Επιτροπής. Η πορεία σταμάτησε μπροστά σε πολυκαταστήματα, καταγγέλλοντας τους μισθούς πείνας για τους εμποροϋπαλλήλους, καθώς και το «τσάκισμα» του ωραρίου τους, με διάφορους «θεσμούς» τύπου «Black Friday» και «Λευκές Νύχτες». Οι διαδηλωτές κατέληξαν στην πλατεία Κύπρου, μπροστά από κατάστημα της αλυσίδας «Everest», καταγγέλλοντας το θάνατο της εργαζόμενης μητέρας σε κατάστημα της αλυσίδας και απαιτώντας μέτρα για την ασφάλεια και υγιεινή των εργαζομένων. Με το σύνθημα «Πάμε γερά, πάμε ταξικά, στις 8 Δεκέμβρη κανένας για δουλειά» δόθηκε το επόμενο αγωνιστικό ραντεβού.

Σύσκεψη με θέμα την απεργία έκανε το Σάββατο η Λαϊκή Επιτροπή 7ου Διαμερίσματος Αθήνας, με τη συμμετοχή αρκετών νέων σε ηλικία εργαζόμενων και ανέργων. Αρκετοί μίλησαν για τις δυσκολίες που δημιουργούν οι χαμηλές απαιτήσεις και η έλλειψη πείρας των νέων εργαζομένων, το γεγονός ότι πιστεύουν πως «έτσι είναι τα πράγματα». «Στις 6 Δεκέμβρη να συμβάλουμε κι εμείς στην προσπάθεια να φτάσει παντού το απεργιακό κάλεσμα. Να συζητήσουμε με έναν φίλο, με τον συνάδελφο και τον γείτονά μας», ειπώθηκε μεταξύ άλλων.

Στο πλαίσιο της προετοιμασίας της απεργίας, η συντονιστική επιτροπή της Λαϊκής Επιτροπής Ιπποκράτη - Αλκαζάρ Λάρισας αποφάσισε μια σειρά εξορμήσεων σε χώρους δουλειάς, σχολεία και μαγαζιά των συνοικιών, ενώ αύριο, στις 5.30 μ.μ., οργανώνει μηχανοκίνητη πορεία στη συνοικία, με αφετηρία το ΚΑΠΗ Ιπποκράτη (Μανουσάκη).

Η Επιτροπή Αγώνα Γλυφάδας πραγματοποίησε το Σάββατο πανεξόρμηση στις γειτονιές της Τερψιθέας, με το κάλεσμα του ΠΑΜΕ. Με πλακάτ, ντουντούκες, συνθήματα και ανακοινώσεις ενημέρωσαν τους κατοίκους και τους εργαζόμενους στα μαγαζιά της περιοχής, καθώς και τους εργαζόμενους των ξενοδοχείων της κάτω Γλυφάδας. Ενθαρρυντικό «στιγμιότυπο» της κινητοποίησης ήταν οι δύο άνεργοι έξω από σούπερ μάρκετ που ζήτησαν να έρθουν σε επαφή με την Επιτροπή Αγώνα, ώστε να δραστηριοποιηθούν πιο ενεργά.

Συνεχίζοντας να απευθύνουν πλατύ κάλεσμα συμμετοχής στην απεργία, οι Λαϊκές Επιτροπές οργανώνουν σήμερα, Τρίτη, τις εξής πικετοφορίες και εξορμήσεις:

-- Η Λαϊκή Επιτροπή 2ου Διαμερίσματος Αθήνας, οργανώνει πικετοφορία στις 10 π.μ., στην πλατεία Πλαστήρα στο Παγκράτι και στις 6 μ.μ. στην πλατεία Πλυτά στη Γούβα.

-- Η Λαϊκή Επιτροπή Πειραιά, στις 10.30 π.μ., θα κάνει εξόρμηση στο Τζάνειο Νοσοκομείο.

-- Η Λαϊκή Επιτροπή Ιλίου, οργανώνει εξόρμηση, στις 12 μ., στην κεντρική πλατεία.

-- Η Λαϊκή Επιτροπή Αιγάλεω καλεί σε πικετοφορία, στις 6.30 μ.μ. (αφετηρία συμβολή Θηβών και Σμύρνης).

-- H Λαϊκή Επιτροπή Κορυδαλλού διοργανώνει πικετοφορία, στις 6 μ.μ. (αφετηρία: πλατεία του Ταξιάρχη).

-- Η Λαϊκή Επιτροπή Ζωγράφου καλεί σε πικετοφορία, στις 7 μ.μ., στην πλατεία Τερζάκη στα Ιλίσια.

-- Η Λαϊκή Επιτροπή Κέντρου - Ανω Πόλης Θεσσαλονίκης, μαζί με αυτήν της Τούμπας και του Ε' Διαμερίσματος Θεσσαλονίκης, στις 11 π.μ., καλούν σε κινητοποίηση στα γραφεία του ΟΑΣΘ για διαγραφή προστίμων που επιβλήθηκαν σε ανέργους.

-- Στη Θεσσαλονίκη επίσης, πικετοφορίες θα ξεκινήσουν: Από την Αγία Βαρβάρα (Τούμπα, 6 μ.μ.), τον ΟΑΕΔ (Μπότσαρη με Παπαναστασίου, 6 μ.μ.), το Δημαρχείο Πολίχνης (6 μ.μ.), την πλατεία Ευόσμου (6.30 μ.μ.), την πλατεία Επταλόφου (6.30 μ.μ.), τη Μενεμένη (6 μ.μ.) και το Κορδελιό (6.30 μ.μ.).


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org