Τρίτη 6 Δεκέμβρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΟΙ ΑΓΡΟΤΕΣ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ
Κινητοποιήσεις στην προοπτική του πανελλαδικού συντονισμού

Συγκεντρώσεις χτες σε Καρδίτσα, Τρίκαλα, Φάρσαλα. Στις 17 Δεκέμβρη η σύσκεψη της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων στη Λάρισα

Στα Τρίκαλα
Στα Τρίκαλα
Το έναυσμα για πανελλαδικό - παναγροτικό ξεσηκωμό έδωσαν χτες οι Θεσσαλοί αγρότες με τα δυναμικά συλλαλητήρια με τρακτέρ που οργάνωσαν στις πόλεις της Καρδίτσας, των Τρικάλων και των Φαρσάλων, με πρωτοβουλία των Ενωτικών Ομοσπονδιών και Αγροτικών Συλλόγων.

Οι κινητοποιήσεις θα συνεχιστούν στη Θεσσαλία και σε άλλες περιοχές της χώρας, ενώ το Σάββατο 17 Δεκέμβρη, στις 12 το μεσημέρι, στο αμφιθέατρο Γεωπονίας του ΤΕΙ Λάρισας, θα πραγματοποιηθεί νέα σύσκεψη της Πανελλαδικής Συντονιστικής, όπου θα συζητηθεί η κλιμάκωση και ο συντονισμός των κινητοποιήσεων από τον Εβρο μέχρι την Κρήτη.

Στην Καρδίτσα

Εκατοντάδες αγρότες από τα χωριά του νομού μπήκαν χτες το πρωί με δεκάδες τρακτέρ, στο κέντρο της Καρδίτσας, μεταφέροντας την αποφασιστικότητα της μικρομεσαίας αγροτιάς να δώσει μια ακόμα σκληρή μάχη για την επιβίωσή της, σε αντιπαράθεση με την πολιτική που την ξεκληρίζει.

Στις 12 το μεσημέρι, τα τρακτέρ, τα οποία κινούνταν με αναμμένα τα φώτα και κορνάροντας στους κεντρικούς δρόμους της πόλης, έφτασαν στην πλατεία της Δημοτικής Αγοράς, όπου παρατάχθηκαν. Οι αγρότες συγκεντρώθηκαν μπροστά από τα μηχανήματα κι έστησαν τα πανό της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Καρδίτσας (ΕΟΑΣΚ).

Τα τρακτέρ στην πλατεία της Καρδίτσας
Τα τρακτέρ στην πλατεία της Καρδίτσας
Μαζί με τη μαχόμενη αγροτιά, βρέθηκαν εκπρόσωποι εργατικών σωματείων και μαζικών φορέων του νομού, όπως του Εργατικού Κέντρου Καρδίτσας, του Σωματείου Εμποροϋπαλλήλων - Ιδιωτικών Υπαλλήλων, του Συνδικάτου Οικοδόμων, του Συλλόγου Γυναικών, του Συλλόγου Συνταξιούχων ΙΚΑ, του Εμπορικού Συλλόγου κ.ά. Παραβρέθηκε, επίσης, αντιπροσωπεία των ΤΕ Πόλης και Υπαίθρου Καρδίτσας του ΚΚΕ.

Η συγκέντρωση άνοιξε με χαιρετισμό της Χαράς Κούτρα, εκπροσώπου του Σωματείου Εμποροϋπαλλήλων - Ιδιωτικών Υπαλλήλων, η οποία επεσήμανε ότι τα κοινά προβλήματα και αιτήματα μικρομεσαίων αγροτών και εργαζομένων οδηγούν σε κοινούς στόχους κι αγώνες. Ακολούθησε χαιρετισμός από τον Κ. Τζέλλα, γγ της ΕΟΑΣΚ, που τόνισε πως το μήνυμα που στέλνει η Καρδίτσα είναι ότι οι αγρότες, με τον αγώνα τους, δεν θα επιτρέψουν τον αφανισμό τους.

Κεντρικός ομιλητής ήταν ο Β. Μπούτας, πρόεδρος της ΕΟΑΣΚ. Ξεκίνησε την ομιλία του απαντώντας στην προσπάθεια του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και, γενικότερα της κυβέρνησης, να συκοφαντήσουν τους αγροτικούς αγώνες, ανακαλύπτοντας «υποκινητές» και να καθησυχάσουν τις αγροτικές αγωνιστικές διαθέσεις, ξεκινώντας μια επικοινωνιακή επίθεση από τα κεντρικά και τα τοπικά ΜΜΕ, με ψεύτικες υποσχέσεις και απατηλά ταξίματα για «πακτωλούς επιδοτήσεων» και, μάλιστα, αφορολόγητων.


«Λένε ψέματα - είπε - και την απάντηση θα την πάρουν πολύ γρήγορα. Πρέπει να στήσουμε μπλόκα σ' όλη τη χώρα για να εμποδίσουμε τα μέτρα της ΚΑΠ και των μνημονίων που οδηγούν στη συγκέντρωση της γης και της παραγωγής στα χέρια λίγων αγροτοκαπιταλιστών και εμάς στον αφανισμό».

Αναφερόμενος στα νέα βάρη που φορτώνονται στους αγρότες, έκανε λόγο για την τεράστια αύξηση στις ασφαλιστικές εισφορές του ΟΓΑ και στο συντελεστή φορολόγησης, το 24% ΦΠΑ στα αγροτικά μέσα και εφόδια, την κατάργηση της επιστροφής φόρου στο πετρέλαιο, τη μεγάλη αύξηση στην τιμή του αγροτικού ρεύματος, το πρόσθετο «περιβαλλοντικό» τέλος στο νερό που προωθείται, τις μεγάλες περικοπές στις επιδοτήσεις/ενισχύσεις, τον αυξημένο ΕΝΦΙΑ στα οικόπεδα και τα χωράφια, το φόρο στο κρασί και το τσίπουρο, το σχεδιασμό περικοπής κατά 60% της σύνταξης στους συνταξιούχους του ΟΓΑ που συνεχίζουν να καλλιεργούν κ.ά.

Ειδική μνεία έκανε στις πολύ μεγάλες ζημιές στην παραγωγή και στο αγροτικό κεφάλαιο από την κακοκαιρία που δεν αποζημιώνει ο ΕΛΓΑ, τονίζοντας ότι οι αγρότες διεκδικούν αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος, καθώς και στο γεγονός ότι οι εμποροβιομήχανοι αγοράζουν τα προϊόντα με ανοιχτές τιμές, με αποτέλεσμα οι αγρότες να μην ξέρουν πότε και πόσο θα πληρωθούν. Ανέφερε, επίσης, ως αιτήματα αιχμής το ουσιαστικό ακατάσχετο στους τραπεζικούς λογαριασμούς των αγροτών και να μη γίνει κατάσχεση σπιτιού, ή χωραφιού αγρότη για χρέη.

Στα Τρίκαλα

Στα Τρίκαλα, το συλλαλητήριο που οργάνωσε η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Τρικάλων «Η Ανοιξη», πραγματοποιήθηκε στην πλατεία Ηρώων Πολυτεχνείου (κεντρική πλατεία) με μαζική συμμετοχή αγροτών και τρακτέρ. Χαιρετισμό απηύθυναν ο Αντώνης Ακριβός, μέλος του ΔΣ Συνδικάτου Γάλακτος, Τροφίμων και Ποτών και ο Βαγγέλης Μπουρνάζος, πρόεδρος του Συλλόγου Χοιροτρόφων Τρικάλων, ενώ η κεντρική ομιλία έγινε από τον Αποστόλη Θωμόπουλο, πρόεδρο της Ομοσπονδίας.

Ακολούθησε πορεία στους κεντρικούς δρόμους της πόλης με κατεύθυνση το κατάστημα της πρώην Αγροτικής Τράπεζας (τώρα στεγάζεται η τράπεζα Πειραιώς, στην οποία πουλήθηκε η ΑΤΕ), όπου έγινε συμβολικός αποκλεισμός με συνθήματα ενάντια στις κατασχέσεις λογαριασμών, επιδοτήσεων, σπιτιών και χωραφιών. Η πορεία κατέληξε ξανά στην κεντρική πλατεία, όπου συντεταγμένα έγινε και η αποχώρηση των τρακτέρ.

Στα Φάρσαλα

Στη συγκέντρωση στην πλατεία των Φαρσάλων μίλησε ο Ρίζος Μαρούδας, πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας, ο οποίος στάθηκε ιδιαίτερα, στην προπαγάνδα της κυβέρνησης - αλλά και της ΝΔ - περί «αναποτελεσματικότητας των αγώνων», αναφέροντας τι κέρδισαν οι αγρότες με τα 40ήμερα μπλόκα του περασμένου χειμώνα (αφορολόγητο όριο, αφορολόγητες συνδεδεμένες επιδοτήσεις, «πρασίνισμα» κ.λπ., καθυστέρηση στην εφαρμογή του Ασφαλιστικού, σταμάτημα των «αγροτοδικίων» κ.ά.), τονίζοντας πως μόνο με τους αγώνες οι αγρότες κέρδισαν στο παρελθόν και μπορούν να κερδίσουν και σήμερα.

Σε άλλες περιοχές

Συμβολικό αποκλεισμό της Τράπεζας Πειραιώς στο Λαγκαδά, προγραμματίζει σήμερα, Τρίτη 6 Δεκέμβρη, στις 11 το πρωί, ο Αγροτοκτηνοτροφικός Σύλλογος Λαγκαδά. Καλεί τους αγρότες και κτηνοτρόφους της περιοχής να παλέψουν και να αντισταθούν: Στην υπέρογκη αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών, στη φορολεηλασία σε βάρος των αγροτών και κτηνοτρόφων, στο διαχωρισμό σε κατά κύριο επάγγελμα αγρότες και μη, στη μη έγκαιρη εκτίμηση των ζημιών από τον ΕΛΓΑ, στα γενικότερα προβλήματα που οδηγούν τη μικρομεσαία αγροτιά στη φτώχεια και στο ξεκλήρισμα.

Επίσης, το περασμένο Σάββατο, αγρότες και κτηνοτρόφοι ύστερα από κάλεσμα του Αγροτοκτηνοτροφικού Συλλόγου Δήμου Παιονίας του Νομού Κιλκίς προχώρησαν σε ολιγόωρο συμβολικό κλείσιμο του τελωνείου των Ευζώνων. Διαμαρτυρήθηκαν για τα οξυμένα προβλήματα που αντιμετωπίζουν ως αποτέλεσμα της πολιτικής κυβέρνησης - ΕΕ και ΚΑΠ. Οι αγροτοκτηνοτρόφοι κατήγγειλαν τη φοροεπιδρομή, τα χαράτσια του ΕΝΦΙΑ κ.ά., τα χρέη, τις αυξήσεις στον ΟΓΑ, στις ζωοτροφές που έχουν πάει στα ύψη, με τον ΦΠΑ στα αγροεφόδια και τα μηχανήματα στο 24%.

Τέλος, ευρεία σύσκεψη οργανώνουν η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Ν. Λάρισας και οι Αγροτικοί Σύλλογοι και Συνεταιρισμοί της επαρχίας Αγιάς, αύριο Τετάρτη 7 Δεκέμβρη, στις 6.30 μ.μ., στην ταβέρνα ΧΑΤΖΑΚΟΣ, στην Αγιά. Πέρα από τα γενικότερα προβλήματα, η επαρχία αντιμετωπίζει κι αυτά που προκύπτουν από το εμπάργκο της ΕΕ στη Ρωσία, αφού μεγάλο μέρος της παραγωγής, και ιδιαίτερα τα πράσινα μήλα, εξαγόταν εκεί και ήταν η μεγάλη αγορά απορρόφησης του προϊόντος. Η Αγιά παράγει το 80% της παραγωγής του πράσινου μήλου στην Ελλάδα από τα οποία σχεδόν όλο έφευγε σε εκείνη την αγορά.


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org