Σάββατο 3 Δεκέμβρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Νέες εντατικές επαφές και «Διάσκεψη για την Ασφάλεια»

Συνάντηση Αναστασιάδη - Ακιντζί στη Γενεύη στις 9 Γενάρη. Στις 11/1 θα παρουσιαστούν χάρτες για το Εδαφικό, ενώ στις 12/1 θα ξεκινήσει διεθνής «Διάσκεψη για την Ασφάλεια»

Από το προχτεσινό δείπνο του Προέδρου της Κύπρου και του ηγέτη του ψευδοκράτους που κατέληξε σε εντατικοποίηση των παζαριών
Από το προχτεσινό δείπνο του Προέδρου της Κύπρου και του ηγέτη του ψευδοκράτους που κατέληξε σε εντατικοποίηση των παζαριών
ΛΕΥΚΩΣΙΑ.--

Νέα ορμή στις αντιλαϊκές διεργασίες δίνουν οι ανακοινώσεις που έγιναν λίγο μετά τα μεσάνυχτα της Πέμπτης, όταν μετά από τέσσερις ώρες ολοκληρώθηκε το δείπνο του Κύπριου Προέδρου, Νίκου Αναστασιάδη, και του ηγέτη του ψευδοκράτους, Μουσταφά Ακιντζί: Στις 9 Γενάρη θα ξεκινήσει νέα συνάντηση στη Γενεύη από το σημείο που σταμάτησε ο τελευταίος γύρος επαφών στο Μοντ Πελεράν. Στις 11 Γενάρη θα παρουσιαστούν χάρτες για το Εδαφικό και από τις 12 του μήνα θα πραγματοποιηθεί «Διάσκεψη για την Ασφάλεια».

Χτες το βράδυ, ο Πρόεδρος Ν. Αναστασιάδης αναμενόταν να απευθυνθεί με τηλεοπτικό διάγγελμα στον κυπριακό λαό.

Το χρονοδιάγραμμα από μόνο του προδιαγράφει ακόμα πιο σκληρό παζάρι, νέα κλιμάκωση των εκβιασμών για να δεχτεί ο κυπριακός λαός ακόμα μεγαλύτερες υποχωρήσεις, να συμβιβαστεί με τα σχέδια διχοτόμησης της πατρίδας του που προωθούνται με την πρωταγωνιστική συμβολή ισχυρών ιμπεριαλιστικών κέντρων.

Ενδεικτική των αντιθέσεων και του «διεθνούς ενδιαφέροντος» που ήδη περιπλέκουν τις διαπραγματεύσεις - την κατάληξη των οποίων κανείς δεν μπορεί να προδιαγράψει στο φόντο και των ευρύτερων ανταγωνισμών - είναι η ανακοίνωση που εξέδωσαν τα Ηνωμένα Εθνη για τη «Διάσκεψη για την Ασφάλεια», η οποία αναφέρει ότι «θα συγκληθεί με την πρόσθετη συμμετοχή των εγγυητριών δυνάμεων. Αλλα εμπλεκόμενα μέρη θα προσκληθούν όπως κριθεί απαραίτητο». Επίσης, σημειώνεται ότι θα αρχίσει στις 12 Γενάρη και δεν προσδιορίζεται χρονοδιάγραμμα.

Η ασάφεια αυτή είναι ενδεικτική του παζαριού και των διαστάσεων που έχει το Κυπριακό, του ευρύτερου πλαισίου στο οποίο είναι ενταγμένο, σε σχέση με τους γεωπολιτικούς, ενεργειακούς και άλλους επιχειρηματικούς σχεδιασμούς ισχυρών μονοπωλιακών και ιμπεριαλιστικών συμφερόντων. Σημειώνουμε ότι το ζήτημα της «ασφάλειας» στην Κύπρο αποτελεί πεδίο διαφόρων σχεδιασμών και «εναλλακτικών», που συνδέονται με ευρύτερες επιδιώξεις και κόντρες σε Μέση Ανατολή και Ανατολική Μεσόγειο, γι' αυτό και μια σειρά από δυνάμεις έχουν εκφράσει την «ετοιμότητά» τους για συμβολή, με πρώτες τις ΗΠΑ, αλλά και τις Γαλλία, Ρωσία.

«Διασταυρούμενη διαπραγμάτευση»

Μέχρι τις 9 Γενάρη, δόθηκε εντολή στους διαπραγματευτές των δύο πλευρών για συνέχιση των συναντήσεων «ώστε να επιτευχθεί περαιτέρω πρόοδος σε όλα τα εκκρεμούντα θέματα με διασταυρούμενη διαπραγμάτευση» (σ.σ. ανακοίνωση ΟΗΕ).

Ο ίδιος ο Κύπριος Πρόεδρος δήλωσε ότι έγινε μια «δημιουργική διαβούλευση» και επισήμανε «τη δική μας αποφασιστικότητα και από ό,τι έχω διαπιστώσει και της άλλης πλευράς, επιτέλους να δημιουργηθεί τέτοιο γόνιμο έδαφος έτσι ώστε να οδηγηθούμε σε επιτυχή κατάληξη». Ο Μ. Ακιντζί αναφέρθηκε σε «καινούργια συγκυρία» που «άνοιξε».

Χτες το πρωί, ο αναπληρωτής εκπρόσωπος της κυπριακής κυβέρνησης, Βίκτορας Παπαδόπουλος, απέρριψε επικρίσεις όσων μίλησαν για προγραμματισμό διάσκεψης με δυνάμεις που δεν αναγνωρίζουν επίσημα την Κυπριακή Δημοκρατία, με το επιχείρημα ότι «δεν μπορούν να αλλάξουν οι διεθνείς συνθήκες χωρίς την παρουσία της Κυπριακής Δημοκρατίας. Η Συνθήκη Εγγυήσεων είναι διεθνής συνθήκη και η παρουσία της Κυπριακής Δημοκρατίας νομίζω είναι εκ των ων ουκ άνευ». Διευκρίνισε ότι το δείπνο έγινε με πρωτοβουλία της Λευκωσίας αλλά και ότι η συμφωνία είναι να συζητηθούν «και τα έξι κεφάλαια (σ.σ. θέματα διακυβέρνησης, περιουσιακό, εδαφικό κ.λπ.) στο διάστημα μέχρι τη 12η του Γενάρη». Επίσης, κυβερνητικά στελέχη έλεγαν ότι στη Διάσκεψη θα πάρουν μέρος ΟΗΕ, ΕΕ και γίνεται προσπάθεια και για τη συμμετοχή των μόνιμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Αντιδράσεις στην Κύπρο

Αντιδρώντας στις ανακοινώσεις, το μέλος του Εκτελεστικού Γραφείου του ΔΗΣΥ Μιχάλης Σοφοκλέους είπε ότι στα μέσα Γενάρη μπορεί να έχουμε «για πρώτη φορά στην Ιστορία κυπριακή λύση με βάση ευρωπαϊκές προδιαγραφές». Εχουμε - συνέχισε - «έναν ορατό ορίζοντα κατάληξης αυτής της διαδικασίας. Από τη μία, είπε, προκαλεί λογικές ανησυχίες αλλά από την άλλη πρέπει να προκαλεί και ελπίδες». Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΑΚΕΛ, Στέφανος Στεφάνου, είπε πως το κόμμα του «δε θα βιαστεί να κάνει αξιολογήσεις». Χαρακτήρισε θετική την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων και, προσθέτοντας ότι πρέπει να γίνει ενημέρωση για το σκεπτικό της διαδικασίας, σημείωσε ότι στη διάσκεψη για την ασφάλεια πρέπει να συμμετάσχουν τα συμβαλλόμενα μέρη. Ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ, Νικόλας Παπαδόπουλος, κατηγόρησε τον Κύπριο ηγέτη «για αθέτηση όλων των δεσμεύσεών του και για πλήρη αποδοχή όλων των τουρκικών θέσεων» (σ.σ. επειδή προγραμματίστηκε συνάντηση για την ασφάλεια χωρίς πλήρη κατάληξη του Εδαφικού), υποστηρίζοντας ότι «δυστυχώς βρισκόμαστε ενώπιον νέων τετελεσμένων». Ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ, Μαρίνος Σιζόπουλος, μίλησε για «πολύ αρνητικές εξελίξεις», αναφέροντας ότι πέτυχαν οι προσπάθειες για διασύνδεση του Εδαφικού με την εκ περιτροπής προεδρία, το θέμα των εγγυήσεων και της ασφάλειας και την περαιτέρω εκπροσώπηση των Τουρκοκυπρίων στα όργανα λήψεως αποφάσεων.

Ο πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών, Γιώργος Λιλλήκας, μίλησε για «αποδοχή όλων των τουρκικών όρων», σχολιάζοντας ότι «ψες (σ.σ. προχτές), την ώρα που η Τουρκία αμφισβητούσε την ελληνικότητα των Ιμίων και του Αιγαίου, ο κ. Αναστασιάδης αποδέχτηκε να οριστεί πενταμερής διάσκεψη στις 12 Ιανουαρίου στη Γενεύη, χωρίς συμφωνία στο εδαφικό (...) Η τουρκική πλευρά, έχοντας εξασφαλίσει τα χρονοδιαγράμματα, θα κωλυσιεργήσει, δεν θα κάνει κανένα συμβιβασμό και έτσι θα οδηγηθούμε στην πενταμερή διάσκεψη με όλα τα κεφάλαια ανοιχτά».

Η πρόεδρος του Κινήματος «Αλληλεγγύη», Ελένη Θεοχάρους, μίλησε για «ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα» και «άκρως επικίνδυνες» εξελίξεις.

Πήγαινε - έλα και πάρε - δώσε

Την ικανοποίησή του εξέφρασε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (ΕΚ), Μάρτιν Σοτλτς, που σε μήνυμά του είπε ότι «αποκαταστάθηκε η ελπίδα» και εμφανίστηκε αναθαρρημένος από την επανέναρξη των συνομιλιών.

Μπροστά στο νέο προγραμματισμό, αποκτούν μεγαλύτερο βάρος οι επαφές που ήδη ξεκίνησαν χτες στην Αθήνα (βλ. σχετικό ρεπορτάζ), με την επίσκεψη του ειδικού συμβούλου του γγ του ΟΗΕ Εσπαν Μπαρθ Αϊντε, ο οποίος τη Δευτέρα θα βρεθεί στην Αγκυρα.

Τις επόμενες μέρες, ο Ν. Αναστασιάδης θα βρεθεί στην Αθήνα.

Από την άλλη μεριά, ο ηγέτης του ψευδοκράτους, Μ. Ακιντζί, έχει προγραμματιστεί να μεταβεί τη Δευτέρα στις Βρυξέλλες για επαφές με αξιωματούχους της ΕΕ.

Τέλος, ανοιχτό παραμένει το ενδεχόμενο τις επόμενες μέρες να επισκεφτεί την Κύπρο ο Αμερικανός ΥΠΕΞ, Τζον Κέρι, ενώ αναμένεται και ταξίδι Ρώσου αξιωματούχου.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Νέος γύρος παζαριού για τη διχοτομική λύση(9/6/2017)
Δυσκολία να βρεθεί «κοινό έδαφος»(27/5/2017)
Αμφίβολη η μεθαυριανή συνάντηση(21/2/2017)
Καλλιεργούν κάλπικη ευφορία ενώ κλιμακώνονται οι αντιλαϊκές μεθοδεύσεις(14/1/2017)
Συνεχίζονται οι προσπάθειες για να οριστικοποιηθεί η συμφωνία(13/12/2016)
Νέες επαφές Αϊντε και διεργασίες για συνέχιση διαπραγματεύσεων(29/11/2016)

Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org