Σάββατο 3 Δεκέμβρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΘΑΝΑΤΗΦΟΡΟ ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΔΥΣΤΥΧΗΜΑ ΣΤΗΝ ΠΛ. ΒΙΚΤΩΡΙΑΣ
Τα σοβαρά ερωτήματα παραμένουν αναπάντητα...

Η κυβέρνηση προσπαθεί να εξωραΐσει την κατάσταση και να απαλλαγεί από τις ευθύνες της

Το κατάστημα στην πλατεία Βικτωρίας λίγο μετά την έκρηξη

Eurokinissi

Το κατάστημα στην πλατεία Βικτωρίας λίγο μετά την έκρηξη
Αναπάντητα παραμένουν τα σοβαρά ερωτήματα για το προχτεσινό θανατηφόρο εργατικό δυστύχημα σε κατάστημα εστίασης στην πλατεία Βικτωρίας, όπου σκοτώθηκε μια 38χρονη εργαζόμενη και τραυματίστηκαν άλλα πέντε άτομα που βρίσκονταν στο κατάστημα.

Το δυστύχημα προήλθε από έκρηξη το πρωί της Πέμπτης στο υπόγειο της επιχείρησης, όπου βρίσκονταν το λογιστήριο και η κουζίνα, την ώρα που στο χώρο γίνονταν εργασίες από τεχνίτη με χρήση φλόγας. Η έκρηξη προκάλεσε πυρκαγιά και ισοπέδωσε το υπόγειο, γκρεμίζοντας τοίχους και ψευδοροφές. Η 38χρονη λογίστρια, μητέρα δύο ανήλικων κοριτσιών, η οποία εργαζόταν στο λογιστήριο την ώρα της έκρηξης, ανασύρθηκε από την Πυροσβεστική νεκρή και καταπλακωμένη από τον τοίχο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η αρμόδια υπηρεσία του Σώματος Επιθεωρητών Εργασίας (ΣΕΠΕ) περιμένει να ολοκληρώσει το έργο της η Πυροσβεστική ώστε (πιθανόν από τη Δευτέρα) να συντάξει το πόρισμά της.

Ανεξάρτητα, όμως, από το τι θα δείξουν οι έρευνες για τα ακριβή αίτια της έκρηξης, τα ερωτήματα σε ό,τι αφορά τα μέτρα για την ασφάλεια των εργαζομένων και των πελατών είναι σοβαρά και πολλά: Γιατί πραγματοποιήθηκαν τέτοιου είδους εργασίες με το κατάστημα σε λειτουργία, με εργαζόμενους και πελάτες μέσα σε αυτό; Γιατί δεν υπήρξε μέριμνα να κλείσει το κατάστημα - το οποίο να σημειωθεί λειτουργεί σε 24ωρη βάση - κατά τη διάρκεια των εργασιών; Υπήρχε σχετική άδεια, όπως κανονικά προβλέπεται για «θερμές εργασίες»;

Το υπόγειο του καταστήματος δεν είχε έξοδο κινδύνου, αλλά μόνο μια στενή είσοδο - έξοδο, η οποία δυσκόλεψε και τους πυροσβέστες στη διαδικασία επέμβασης. Με αυτό το δεδομένο, πώς διασφαλιζόταν η ασφάλεια των εργαζομένων που δούλευαν σε αυτόν το χώρο; Από τη στιγμή που η 38χρονη εργαζόμενη, ως λογίστρια της εταιρείας, δεν εργαζόταν μόνιμα σε αυτό το λογιστήριο, γιατί δεν εκκενώθηκε ούτε καν το υπόγειο όπου γίνονταν οι εργασίες;

Προσπάθεια εξωραϊσμού

Τα ερωτήματα αυτά δεν απαντήθηκαν ούτε από τον ειδικό γραμματέα του ΣΕΠΕ, Ν. Ηλιόπουλο, ο οποίος μίλησε χτες στην κρατική τηλεόραση και προσπάθησε να εξωραΐσει την πολιτική της κυβέρνησης σε ό,τι αφορά την ασφάλεια των εργαζομένων.

Συγκεκριμένα, ανέφερε ότι μέσα στο πρώτο 6μηνο του 2016, τα εργατικά «ατυχήματα» έχουν φτάσει στα 2.000, από τα οποία τα 29 είναι θανατηφόρα, ενώ ειδικά στον κλάδο της Εστίασης το 2015 καταγράφηκαν 237 εργατικά «ατυχήματα», από τα οποία τα δύο θανατηφόρα. Σημειώνουμε ότι το ΣΕΠΕ δεν έχει αναρτήσει τις σχετικές ετήσιες εκθέσεις του για τα έτη 2014 και 2015, γεγονός που εντείνει τα ερωτήματα για τη λειτουργία και την αποτελεσματικότητα του υποστελεχωμένου Οργανισμού, ακόμα και στην καταγραφή της κατάστασης που επικρατεί στη ζούγκλα της αγοράς εργασίας.

Κατά τ' άλλα, ο ειδικός γραμματέας υποστήριξε πως «πρέπει επιτέλους στη δημόσια σφαίρα να συζητήσουμε για το τι συμβαίνει με τα εργατικά "ατυχήματα", στο χώρο της υγείας και ασφάλειας», λες και η κυβέρνηση - όπως και οι προκάτοχοί της - δεν ευθύνεται για την υποστελέχωση των κρατικών ελεγκτικών μηχανισμών, για τους νόμους που αυξάνουν την ευελιξία και την εντατικοποίηση στους χώρους δουλειάς, που αποτελούν υπόβαθρο για τα εργατικά ατυχήματα.

Πολύ περισσότερο που η κυβέρνηση ψήφισε μόλις μία μέρα πριν το δυστύχημα νόμο που, μεταξύ πολλών νέων διευκολύνσεων στους επιχειρηματικούς ομίλους, προσθέτει και την κατάργηση σειράς προϋποθέσεων και προληπτικών ελέγχων για την αδειοδότηση επιχειρήσεων, σε ζητήματα ασφάλειας (π.χ. πυρασφάλειας) και υγιεινής σε χώρους εργασίας. Προβλέπει, δε, εκ των υστέρων ελέγχους από ιδιωτικούς φορείς, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την υγιεινή και ασφάλεια στους χώρους δουλειάς.

Περιοδείες και αντιδράσεις

Από την πλευρά τους, μέλη του Συνδικάτου Εργαζομένων Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων Αττικής πραγματοποίησαν χτες περιοδείες σε επισιτιστικές επιχειρήσεις (ταχυφαγεία, εστιατόρια, καφετέριες κ.ά.), με την ανακοίνωση του Συνδικάτου για το εργατικό δυστύχημα στην πλ. Βικτωρίας.

Συζήτησαν με τους εργαζόμενους για την ανάγκη να ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα που θα εξασφαλίζουν συνθήκες υγιεινής και ασφάλειας σε κάθε χώρο δουλειάς, ανέδειξαν τις ευθύνες εργοδοτών και κυβέρνησης για τη μη εφαρμογή τους και τονίστηκε ότι οι εργαζόμενοι θα πρέπει να αντιδράσουν οργανωμένα, με σημαντικό βήμα τη συμμετοχή τους στην πανεργατική απεργία στις 8/12.

Αντίστοιχες εξορμήσεις πραγματοποίησε το απόγευμα της Πέμπτης σε καταστήματα εστίασης και το Παράρτημα Δυτικών Προαστίων του Συνδικάτου.

Τέλος, με ανακοίνωσή της, η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας (ΟΓΕ) απαιτεί μέτρα υγείας και ασφάλειας σε όλους τους χώρους δουλειάς, καθώς και «ειδική προστασία για τις εργαζόμενες γυναίκες, ειδικά τις έγκυες, λεχώνες, θηλάζουσες με απαλλαγή από νυχτερινή εργασία, μειωμένα ωράρια, εκτίμηση του επαγγελματικού κινδύνου, άδειες, απαγόρευση απόλυσης κ.λπ. Απαγόρευση της νυχτερινής εργασίας των γυναικών στη βιομηχανία και στη βιοτεχνία».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ