Σελ. /24
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 2 Δεκέμβρη 2016 - αριθ. φύλλου: 12596

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Καταγγελία για συνακροάσεις στο τηλεφωνικό κέντρο της ΚΕ του Κόμματος

 • Επανειλημμένες οχλήσεις στο τηλεφωνικό κέντρο της έδρας της ΚΕ που αφορούν «συνακροάσεις» με τρίτους, κατήγγειλε χτες το ΚΚΕ
 • Κατεπείγουσα έρευνα διέταξε η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου - αντιδράσεις από τα άλλα κόμματα, την κυβέρνηση και τον ΟΤΕ

ΣΕΛ.  3
Νέες προκλήσεις από την τουρκική ηγεσία

«Τα Ιμια είναι τουρκικό έδαφος», δηλώνει ο ΥΠΕΞ, ενώ ο Ερντογάν συνεχίζει να προκαλεί και με την Κύπρο

 • ΚΚΕ: Τουρκική προκλητικότητα στο πλαίσιο των ανταγωνισμών στους οποίους ΝΑΤΟ, ΗΠΑ, ΕΕ παίζουν πρωταγωνιστικό ρόλο

ΣΕΛ.  5

Ως εδώ! Οχι άλλοι νεκροί για τα κέρδη της εργοδοσίας

ΚΚΕ: Το γεγονός έρχεται να αναδείξει τις συνθήκες εργασίας και τα ανύπαρκτα μέτρα ασφαλείας στους χώρους δουλειάς

Eurokinissi

 • Μία εργαζόμενη έχασε τη ζωή της και πέντε άτομα τραυματίστηκαν από έκρηξη που σημειώθηκε, χτες το πρωί, στο υπόγειο καταστήματος εστίασης στο κέντρο της Αθήνας, όπου γίνονταν εργασίες με χρήση φλόγας.
 • Από τις πρώτες πληροφορίες, προκύπτουν σοβαρά ερωτήματα για τις συνθήκες δουλειάς και τα μέτρα ασφάλειας των εργαζομένων. Η μη τήρηση μέτρων υγιεινής και ασφάλειας πάει χέρι - χέρι με την εργασιακή ζούγκλα, την εντατικοποίηση, τη μη τήρηση του ωραρίου κ.ά., υπηρετώντας την ανταγωνιστικότητα και τα κέρδη.
 • «Επικίνδυνες οι διατάξεις - προαπαιτούμενα που ψήφισε η κυβέρνηση και καταργούν την αρχή της προφύλαξης και τους προληπτικούς ελέγχους μέτρων ασφαλείας (πυρασφάλεια κ.λπ.) και υγιεινής στις επιχειρήσεις, θεωρώντας τους εμπόδιο στην επιχειρηματική δράση», σημειώνει το ΚΚΕ.
 • «Να παρθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα που θα εξασφαλίζουν συνθήκες υγιεινής και ασφάλειας σε κάθε χώρο δουλειάς», απαιτούν το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων Αττικής και η Ενωση Λογιστών Ελεγκτών Περιφέρειας Αττικής, σε κοινή ανακοίνωση.

ΣΕΛ.  9

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Θα μπορούσε να είσαι εσύ...

Κάθε φορά που ένας εργαζόμενος χάνει τη ζωή του στο μεροκάματο, όπως έγινε χτες το πρωί στην πλατεία Βικτωρίας, η μόνιμη επωδός αρμόδιων και αναρμόδιων είναι πως «φταίει η κακιά η ώρα».

Μετά, ξεκινάει ο επιμερισμός των ευθυνών. Από τις οποίες, σχεδόν πάντα, μένει απ' έξω η εργοδοσία και πολύ περισσότερο το κράτος, οι μηχανισμοί του, η κυβέρνηση και η πολιτική της.

Στις περισσότερες των περιπτώσεων, η ευθύνη καταλήγει στους εργαζόμενους που εμπλέκονται σε ένα εργατικό «ατύχημα». Ακόμα και στα ίδια τα θύματα! Απειρα παραδείγματα μπορεί να αντλήσει κανείς από τα ρεπορτάζ του «Ριζοσπάστη».

Οπως και στην περίπτωση χτες του θανάτου της 38χρονης λογίστριας, η κυβέρνηση μοιράζει απλόχερα τα συλλυπητήρια, το ίδιο και η εργοδοσία.

Οι υπηρεσίες θα βγάλουν το πόρισμα για τις «τεχνικές» λεπτομέρειες του «ατυχήματος», θύματα και συγγενείς θα μπλέξουν σε μια πολυδαίδαλη και χρονοβόρα δικαστική διαμάχη.

Γρήγορα, όλα θα ξεχαστούν. Μέχρι το επόμενο θανατηφόρο «ατύχημα». Αλήθεια, ποιος θυμάται τι έγινε με τους τέσσερις νεκρούς μεταλλεργάτες στα ΕΛΠΕ, στις 8 Μάη 2015;

Τα ερωτήματα για το χτεσινό «ατύχημα» στα «Everest» της πλατείας Βικτωρίας είναι πολλά.

Η εργοδοσία δεν μπήκε στον κόπο να κλείσει το κατάστημα τις ώρες που απαιτούνταν για να ολοκληρωθεί η εργασία με τη χρήση φλόγας, προφανώς για να μην χάσει κέρδη. Σημειώνουμε ότι το συγκεκριμένο κατάστημα, όπως και πολλά ακόμα της ίδιας αλυσίδας, είναι 24ωρου λειτουργίας.

Ούτε καν το υπόγειο δεν εκκενώθηκε, όπως αποδείχτηκε από το θάνατο της λογίστριας, που δούλευε δίπλα στον τεχνικό.

Για να μη ρωτήσουμε ποια υπηρεσία και ποιος φορέας είναι αρμόδιος να αδειοδοτεί και να ελέγχει τέτοιες εργασίες, που έχουν μεγάλο βαθμό επικινδυνότητας και γίνονται σε κατοικημένη περιοχή. Υπάρχει όμως και κάτι που στέκεται πάνω απ' όλα αυτά και «ακουμπάει» την ουσία του ζητήματος. Η ξέφρενη «κούρσα» για την ανάκαμψη των κερδών των επιχειρηματικών ομίλων, της ανταγωνιστικότητας έχει θύματα και τις εργατικές - λαϊκές ανάγκες, αλλά ακόμα και τη ζωή των ίδιων των εργαζομένων.

Η «ανεμπόδιστη επιχειρηματική δράση», δηλαδή η κερδοφορία των καπιταλιστικών επιχειρήσεων, αυτή που υπηρετεί πιστά η σημερινή κυβέρνηση, όπως και οι προηγούμενες, πολλαπλασιάζει τους κινδύνους για τη ζωή και την ασφάλεια των εργαζομένων στους τόπους δουλειάς.

Δεν χρειάζεται να πάμε μακριά. Τις μέρες αυτές συζητιέται στη Βουλή ένα νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης, με τον τίτλο «Νέο θεσμικό πλαίσιο για την άσκηση οικονομικής δραστηριότητας και άλλες διατάξεις».

Σ' αυτό, περιέχονται διατάξεις που καταργούν στοιχειώδεις ελέγχους από τις αρμόδιες κρατικές αρχές και προϋποθέσεις για να ξεκινήσει τη λειτουργία της μια επιχείρηση, ή τις αναθέτουν σε ιδιώτες.

Δηλαδή, το κεφάλαιο θα «ελέγχει» το κεφάλαιο, αν για παράδειγμα τηρούνται περιβαλλοντικοί και άλλοι όροι, αν είναι πλήρη και επαρκή τα συστήματα πυρασφάλειας και άλλα. Και την ίδια ώρα, οι ελεγκτικοί μηχανισμοί όπως το ΣΕΠΕ, απογυμνώνονται από μέσα και προσωπικό, αδυνατούν να κάνουν ουσιαστικούς ελέγχους.

Ολα αυτά αποτελούν απαραίτητο συμπλήρωμα της κατοχύρωσης και επέκτασης της ευελιξίας στην αγορά εργασίας, της κατάργησης του ωραρίου λειτουργίας, που πολλές φορές άλλο φαίνεται στα χαρτιά και άλλο στην πραγματικότητα δουλεύεται, την εντατικοποίηση της εργασίας, αυξάνοντας τους κινδύνους για τέτοιου είδους «ατυχήματα».

Να, λοιπόν, γιατί δεν φταίει η «κακιά η ώρα» για τους σκοτωμένους και σακατεμένους εργαζόμενους. Και το ανάθεμα στους πραγματικούς φταίχτες δεν φτάνει για να υπάρξει στοιχειώδης προστασία στους χώρους δουλειάς.

Χρειάζεται οργάνωση στα συνδικάτα και ανάδειξη των μέτρων προστασίας στους χώρους δουλειάς σε βασικό μέτωπο πάλης από το εργατικό - συνδικαλιστικό κίνημα. Χρειάζεται ταξικός αγώνας ενάντια στο σύστημα της εκμετάλλευσης, που δεν διστάζει να θυσιάσει ακόμα και την ανθρώπινη ζωή στο βωμό της καπιταλιστικής κερδοφορίας.ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ ΣΤΙΣ 8 ΔΕΚΕΜΒΡΗ
Καθημερινή μάχη για την επιτυχία της
 • Με έμφαση στη συζήτηση μέσα στους χώρους δουλειάς προετοιμάζουν την απεργία οι συνδικαλιστικές οργανώσεις που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ
 • Μετά από πρόταση της ΔΑΣ, την κήρυξη απεργίας στις 8/12 αποφάσισε και το Συνέδριο της ΑΔΕΔΥ
 • Πικετοφορίες οργανώνουν Λαϊκές Επιτροπές σε δήμους της Αττικής
 • Κάλεσμα του ΜΑΣ σε φοιτητές - σπουδαστές για συμμετοχή στις απεργιακές συγκεντρώσεις

ΣΕΛ.  8


ΦΙΝΤΕΛ ΚΑΣΤΡΟ
Παλλαϊκή συνοδεία καθ' οδόν προς το Σαντιάγκο ντε Κούβα

ΣΕΛ.  19
ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΕΞΟΡΜΗΣΗ ΤΟΥ ΚΚΕ
Οι 20 πρώτες Τομεακές Οργανώσεις

ΣΕΛ.  11
ΔΙΩΞΗ ΣΤΕΛΕΧΟΥΣ ΤΗΣ ΚΝΕ ΣΤΟ ΚΙΛΚΙΣ
Εξομοιώνεται το κάλεσμα σε αγωνιστικές κινητοποιήσεις με πρόσκληση διάπραξης εγκλήματος!

Συγκέντρωση σήμερα, στις 9.30 π.μ., στα δικαστήρια του Κιλκίς


ΣΕΛ.  17
ΝΑΥΤΕΡΓΑΤΕΣ
Σε 48ωρη απεργία από σήμερα

ΣΕΛ.  8


Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org