Σάββατο 3 Δεκέμβρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΟΙ ΑΓΡΟΤΕΣ
Κινητοποιήσεις μπροστά στη νέα πανελλαδική σύσκεψη

Συλλαλητήρια με τρακτέρ τη Δευτέρα στους θεσσαλικούς νομούς. Συντονισμός στην Κρήτη

Από παλιότερη κινητοποίηση στα Τρίκαλα
Από παλιότερη κινητοποίηση στα Τρίκαλα
Συλλαλητήρια με τρακτέρ οργανώνουν την ερχόμενη Δευτέρα 5 Δεκέμβρη, στο κέντρο της Καρδίτσας (στις 12 μ.), των Τρικάλων (στις 11 π.μ.) και των Φαρσάλων (στις 11 π.μ.) οι Ομοσπονδίες Αγροτικών Συλλόγων των θεσσαλικών νομών, εκπρόσωποι των οποίων «οργώνουν» εδώ και μέρες τα χωριά της περιοχής, καλώντας τον αγροτικό κόσμο να πάρει μέρος. Από χτες, Παρασκευή, τα τρακτέρ αναμενόταν να βγουν στις πλατείες των χωριών του θεσσαλικού κάμπου, ζεσταίνοντας τις μηχανές, πριν κατευθυνθούν τη Δευτέρα στις πόλεις.

Ανάλογες κινητοποιήσεις έχουν προγραμματιστεί και σε άλλες περιοχές της χώρας, ενώ το Σάββατο 17 Δεκέμβρη θα γίνει στη Λάρισα σύσκεψη της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων, για την κλιμάκωση και τον πανελλαδικό συντονισμό.

Στο μεταξύ, παγκρήτια σύσκεψη αγροτοκτηνοτρόφων πραγματοποιήθηκε στα Χανιά από την Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Νομού Χανίων. Στη σύσκεψη συμμετείχαν εκπρόσωποι από 18 Αγροτοκτηνοτροφικούς Συλλόγους των Νομών Χανίων, Ρεθύμνου και Ηρακλείου.

Εγινε συζήτηση για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι μικρομεσαίοι αγρότες και κτηνοτρόφοι της Κρήτης, για τις πραγματικές αιτίες τους, αλλά κυρίως για τον προσανατολισμό που πρέπει να έχει το αγροτικό κίνημα, ενάντια στην πολιτική της κυβέρνησης και της ΚΑΠ της ΕΕ, ενάντια στους επιχειρηματικούς ομίλους, στις τράπεζες και τα μονοπώλια που λυμαίνονται τον ιδρώτα των μικρομεσαίων αγροτοκτηνοτρόφων, όπως και τον ιδρώτα των εργαζομένων.

Στη σύσκεψη συζητήθηκε και υιοθετήθηκε το πλαίσιο της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων και τονίστηκε επίσης η ανάγκη κοινής δράσης με τους εργαζόμενους και τους μικρομεσαίους ΕΒΕ.

Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στην ανάγκη να συνεχιστεί με πιο γοργούς ρυθμούς η συγκρότηση νέων Αγροτικών Συλλόγων και στους υπόλοιπους νομούς της Κρήτης. Στην ανάδειξη αυτού του ζητήματος συνέβαλε και η παρουσία αντιπροσωπείας της προσωρινής Διοικούσας Επιτροπής του υπό ίδρυση Αγροτοκτηνοτροφικού Συλλόγου Αμαρίου (θα πραγματοποιήσει εκλογές στις 11 Δεκέμβρη). Εγινε συζήτηση για τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει η προσπάθεια οργάνωσης των αγροτών στους Αγροτικούς Συλλόγους και η συμμετοχή στους αγώνες.

Στη σύσκεψη κατέληξαν σε ένα πρόγραμμα ενημέρωσης των αγροτοκτηνοτρόφων σε όλη την Κρήτη και συμμετοχή στα απεργιακά συλλαλητήρια του ΠΑΜΕ στις 8 Δεκέμβρη. Τέλος, αποφασίστηκε να διοργανωθεί νέα σύσκεψη στις 12 Δεκέμβρη στο Ηράκλειο, για τον παραπέρα συντονισμό και τη συνέχεια του αγώνα στην Κρήτη.

Ευρεία σύσκεψη οργανώνουν η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Ν. Λάρισας και οι Αγροτικοί Σύλλογοι και Συνεταιρισμοί της επαρχίας Αγιάς, την Τετάρτη 7 Δεκέμβρη, στις 6.30 μ.μ., στην ταβέρνα ΧΑΤΖΑΚΟΣ, στην Αγιά. Πέρα από τα γενικότερα προβλήματα, η επαρχία αντιμετωπίζει κι αυτά που προκύπτουν από το εμπάργκο της ΕΕ στη Ρωσία, αφού μεγάλο μέρος της παραγωγής, και ιδιαίτερα τα πράσινα μήλα, εξαγόταν εκεί και ήταν η μεγάλη αγορά απορρόφησης του προϊόντος.

Η Αγιά παράγει το 80% της παραγωγής του πράσινου μήλου στην Ελλάδα, από τα οποία σχεδόν όλο έφευγε σε εκείνη την αγορά.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ