Σάββατο 3 Δεκέμβρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗ
«Ζυμώνονται» ήδη οι νέες αντιλαϊκές παρεμβάσεις

Δεν πρόλαβε να στεγνώσει το μελάνι του νόμου - λαιμητόμου για το Ασφαλιστικό που ψήφισε η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ και ήδη άρχισε η «ζύμωση» για νέες αντιασφαλιστικές παρεμβάσεις το επόμενο διάστημα, που θα οδηγούν σε ακόμα μεγαλύτερη μείωση των συντάξεων, αλλά και στην πιο άμεση εμπλοκή του ιδιωτικού τομέα, με τη συγκρότηση του συστήματος των λεγόμενων «3 πυλώνων».

Χτες, σε συνέδριο της Ενωσης Αναλογιστών Ελλάδας, με θέμα «Work In Progress 2016: Το Συνταξιοδοτικό στην Ελλάδα του Σήμερα», καθηγητές, αναλογιστές της Ασφάλισης και πολιτικοί δεν έκρυβαν την εκτίμησή τους (...και ορισμένοι την επιλογή τους) για νέες παρεμβάσεις, που θα συρρικνώνουν περαιτέρω τη δημόσια Κοινωνική Ασφάλιση, με το πρόσχημα ότι αποτελεί και επιβάρυνση των δημόσιων οικονομικών και τροχοπέδη της ανάπτυξης.

Στην πραγματικότητα, οι εκπρόσωποι των μονοπωλίων ενδιαφέρονται για την απεμπλοκή κράτους και κεφαλαίου από τη συμμετοχή τους στη δημόσια Κοινωνική Ασφάλιση, τον περιορισμό των εργοδοτικών εισφορών, την ανάπτυξη των ιδιωτικών σχημάτων ασφάλισης και, ταυτόχρονα, για τη μη δέσμευση σε μελλοντικές εκταμιεύσεις για τις δημόσιες συντάξεις.

Γι' αυτό και ο αντιπρόεδρος του ΣΕΒ, Κ. Μπίτσιος, εκφράζοντας πάγιες θέσεις του κεφαλαίου, τάχθηκε υπέρ του συστήματος των τριών πυλώνων: Δημόσια Ασφάλιση, επαγγελματικά ταμεία και ιδιωτική Ασφάλιση.

Μορφή αυτού του μοντέλου αποτελεί και η πρόταση των καθηγητών Μ. Νεκτάριου και Πλ. Τήνιου προς ένα αμιγώς ιδιωτικό σύστημα τριών σχημάτων, που δεν δεσμεύεται για το ύψος των συντάξεων, το οποίο μάλιστα προκειμένου να λειτουργήσει, στη φάση της μετάβασης, θα χρησιμοποιήσει τις τρέχουσες εισφορές των ασφαλισμένων του δημόσιου συστήματος (χωρίς βέβαια να εξηγούν από πού θα πληρωθούν οι συντάξεις των σημερινών συνταξιούχων, αν οι εισφορές πηγαίνουν στο νέο ιδιωτικό σύστημα).

Σπεύδοντας να δώσει «λύση» στη χρηματοδότηση και στηρίζοντας την παραπάνω πρόταση, η πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ Αννα Διαμαντοπούλου υποστήριξε την πλήρη απαγόρευση των συνταξιοδοτήσεων πριν από τα 65 ή 67 έτη, αλλά και την περικοπή των ήδη καταβαλλόμενων συντάξεων για όσους συνταξιούχους είναι σήμερα κάτω των 65 ετών!

Ενα τέτοιο ακροατήριο επέλεξε και ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, Γ. Παναγόπουλος, για να ρίξει τη δική του «ρουκέτα» για τη δημιουργία ενός «Εθνικού Επαγγελματικού Ταμείου», κάτι που στην πραγματικότητα θα αποτελέσει τον τελικό ενταφιασμό των επικουρικών συντάξεων.

Οσο για τον υφυπουργό Κοινωνικής Ασφάλισης, Τ. Πετρόπουλο, όσο και αν επιχείρησε να υπερασπιστεί το νόμο - λαιμητόμο, το σίγουρο είναι ότι η λεηλασία των επικουρικών συντάξεων που απορρέει απ' αυτόν, αντικειμενικά δημιουργεί το έδαφος για τη συγκρότηση Επαγγελματικών Ταμείων, τα οποία δεν θα δίνουν καμία εγγύηση για το ύψος των συντάξεων, είτε αυτά έχουν τη μορφή του ενός «Εθνικού Επαγγελματικού» που προτείνει ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, παίζοντας και το ρόλο του λαγού, είτε των πολλών επαγγελματικών που προτιμούν άλλοι θιασώτες της ιδιωτικής Ασφάλισης.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Κάλπικη αντιπαράθεση και για τα επικουρικά και επαγγελματικά ταμεία(2018-09-22 00:00:00.0)
Η κυβέρνηση, οι ασφαλιστικές, ο ΣΥΡΙΖΑ και οι συντάξεις(2013-11-19 00:00:00.0)
Ανοίγει διάπλατα το δρόμο της ιδιωτικοποίησης(2013-11-17 00:00:00.0)
Το μεγάλο κεφάλαιο έστρωσε τραπέζι(2002-03-03 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ