Σάββατο 3 Δεκέμβρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΠΑΣΕΒΕ
Καταγγέλλει τα νέα δώρα της κυβέρνησης στα μονοπώλια

Την έντονη αντίθεσή της στα δύο πολυνομοσχέδια της κυβέρνησης που ψηφίστηκαν με συνοπτικές διαδικασίες αυτές τις μέρες στη Βουλή εκφράζει η ΠΑΣΕΒΕ και καλεί αυτοαπασχολούμενους επαγγελματίες, βιοτέχνες, εμπόρους και αυτοκινητιστές να δώσουν απάντηση κατεβαίνοντας στις απεργιακές κινητοποιήσεις στις 8 Δεκέμβρη.

Στην ανακοίνωσή της, η ΠΑΣΕΒΕ, μεταξύ άλλων, υπογραμμίζει ότι τα δύο πολυνομοσχέδια «αποτελούν νέο μεγάλο δώρο στα μονοπωλιακά συμφέροντα. Διευκολύνουν τη διείσδυσή τους στην αγορά, στο εμπόριο, στα πετρελαιοειδή, στην τυποποίηση αγροτικών προϊόντων, την πρόσβασή τους στις δημόσιες συμβάσεις. Οι προϋποθέσεις που δημιουργούν για μεγαλύτερη κερδοφορία του μεγάλου κεφαλαίου θα επιδεινώσουν την επαγγελματική δραστηριότητα σε χιλιάδες αυτοαπασχολούμενους. Χιλιάδες συνάδελφοι θα βρεθούν σε ακόμα πιο οξυμένες συνθήκες ανταγωνισμού μπροστά στην έτσι κι αλλιώς αντικειμενική υπεροπλία των μεγάλων εταιρειών».

«Ταυτόχρονα», τονίζει, «ο ίδιος ο κρατικός προϋπολογισμός που έχει κατατεθεί προς ψήφιση επιβεβαιώνει ποιος θα πληρώσει τελικά το μάρμαρο της ανάπτυξης. Κάτω από τους "πανηγυρικούς" στόχους για 2,7% ανάπτυξη το 2017, παρελαύνουν οι δεκάδες νόμοι και τροποποιήσεις που έχουν ψηφιστεί απ' όλες τις κυβερνήσεις αυτά τα χρόνια και έχουν οδηγήσει στη γιγάντωση της φοροληστείας, στο τσάκισμα των κοινωνικών δαπανών. Την ίδια ώρα, νέες απαλλαγές και χρηματοδοτήσεις προβλέπονται για το μεγάλο κεφάλαιο».

«Η επιδίωξη της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ για να κλείσουν οι διαπραγματεύσεις με το κουαρτέτο με δέσμευση για τη διευθέτηση του χρέους», σημειώνει η ΠΑΣΕΒΕ, «συνοδεύεται με νέα ψέματα για ενίσχυση δήθεν των μικρών αυτοαπασχολούμενων. Στην πράξη, τα όποια πλεονάσματα εξασφαλιστούν, θα κατευθυνθούν και αυτά προς τις μεγάλες εταιρείες...».

Για τις συντάξεις χηρείας

Σε άλλη παρέμβασή της, η ΠΑΣΕΒΕ καταγγέλλει την πρόσφατη απόφαση της διοίκησης του ΟΑΕΕ, που υλοποιώντας την κυβερνητική πολιτική «πετσοκόβει τις συντάξεις κάθε μήνα και οι συνταξιούχοι δεν ξέρουν τι ποσό θα βρουν στο λογαριασμό τους», ενώ με πρόσφατη εγκύκλιο «ξεζουμίζουν ακόμα και τις συντάξεις χηρείας».

Η ΠΑΣΕΒΕ σημειώνει πως με την απόφαση του ΟΑΕΕ για τις συντάξεις χηρείας (θανάτου), «ακόμη και σε περιπτώσεις μεταβίβασης από συνταξιούχους που είχαν πάρει σύνταξη με το παλιό σύστημα (πριν από τις 12/5/2016) και πέθαναν μετά την ψήφιση του νόμου (13/5/2016), θα υπολογιστούν με το νέο σύστημα. Δηλαδή, ο επιζών σύζυγος θα λάβει τελικά το 50% της σύνταξης όπως θα επανυπολογιστεί με βάση το νέο ασφαλιστικό νόμο. Σύμφωνα με την απόφαση, το προσωρινό ποσό σύνταξης χηρείας ανέρχεται σε 345,60 ευρώ, εφόσον πρόκειται για πλήρη σύνταξη γήρατος ή αναπηρίας, το οποίο επιμερίζεται ανάλογα και με τον αριθμό των τέκνων. Σε περίπτωση μειωμένης σύνταξης επιβάλλονται και οι ανάλογες περικοπές και μέχρι του ποσού των 241,90 ευρώ».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ