Τετάρτη 30 Νοέμβρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΡΕΤΑΝΙΑ
Διαφωνίες για το Βrexit

ΛΟΝΔΙΝΟ.--

Η τακτική της βρετανικής κυβέρνησης, με δεδομένες τις ενδοαστικές και μονοπωλιακές κόντρες αλλά και τις δυσκολίες που θα προκύψουν κατά τη διαφαινόμενη έναρξη διαπραγμάτευσης για την αποχώρηση της χώρας από την ΕΕ (Brexit), φαίνεται πως αποκαλύφθηκε από χειρόγραφο σημείωμα βοηθού του αντιπροέδρου του κυβερνώντος Συντηρητικού Κόμματος, το οποίο φωτογραφήθηκε από φωτορεπόρτερ, δημοσιοποιήθηκε και σχολιάστηκε ποικιλοτρόπως από σημαντικό μέρος του Τύπου στη Βρετανία. Το στίγμα της βασικής γραμμής που φέρεται πως θα ακολουθήσει η κυβέρνηση, σύμφωνα με το χειρόγραφο, είναι «και η πίτα ολόκληρη και ο σκύλος χορτάτος». Δηλαδή, και διατήρηση της πρόσβασης στην ενιαία αγορά της ΕΕ και έλεγχος της μετανάστευσης...

Πάντως, εκπρόσωπος της βρετανικής κυβέρνησης αρνήθηκε ότι αντικατοπτρίζει την επίσημη κυβερνητική θέση για το Brexit το χειρόγραφο που φωτογραφήθηκε στα χέρια της Τζούλια Ντόκερι, βοηθού του αντιπροέδρου του Συντηρητικού Κόμματος, Μαρκ Φιλντ. Στο επίμαχο χειρόγραφο αναφέρονταν μεταξύ άλλων οι ακόλουθες χαρακτηριστικές φράσεις: «Ποια είναι η στρατηγική; Και ο σκύλος χορτάτος και η πίτα ολόκληρη». «Οι Γάλλοι θα είναι αναμφίβολα οι πιο δύσκολοι». «Είναι απίθανο να μας προτείνουν να παραμείνουμε στην ενιαία αγορά».

Παρ' όλα αυτά ο εκπρόσωπος του πρωθυπουργικού γραφείου αρνήθηκε να πει ποιος συμμετείχε στη συνάντηση κατά τη διάρκεια της οποίας έγιναν οι σημειώσεις αυτές.

Στο μεταξύ, χτεσινά δημοσιεύματα του Τύπου στην Πολωνία, αναφερόμενα στην προχτεσινή συνάντηση των πρωθυπουργών Πολωνίας, Μπεάτα Σίντλο, και Ηνωμένου Βασιλείου, Τ. Μέι, στο Λονδίνο, υποστήριξαν ότι η παραμονή της Βρετανίας στην ΕΕ και η συνεισφορά της στον προϋπολογισμό του μπλοκ για όσο το δυνατόν μεγαλύτερο διάστημα «είναι προς το συμφέρον της Πολωνίας». Μάλιστα, η πολωνική εφημερίδα «Rzeczpospolita», επικαλούμενη δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών, Βίτολτ Βαστσικόφσκι, εκτιμά ότι το Brexit «δεν πρόκειται να πραγματοποιηθεί πριν από τα επόμενα 2 - 3 χρόνια... αν, δηλαδή, πραγματοποιηθεί ποτέ!».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ενταση διεργασιών και «πιέσεων» στην κυβέρνηση Τζόνσον(2021-12-21 00:00:00.0)
Το Brexit κυριαρχεί στη «μάχη» για την ηγεσία των Συντηρητικών(2019-06-25 00:00:00.0)
Νέες παραιτήσεις βουλευτών(2019-02-21 00:00:00.0)
Αντιπαραθέσεις για τους όρους του Brexit(2016-12-09 00:00:00.0)
Απορρίφθηκε το νομοσχέδιο για το δημοψήφισμα(2015-09-09 00:00:00.0)
Περί «ανταγωνιστικότητας»(2001-12-01 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ