Τετάρτη 30 Νοέμβρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΤΑΛΙΑ - ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ 4ης ΔΕΚΕΜΒΡΗ
Διεργασίες και παρεμβάσεις για την επόμενη μέρα

ΡΩΜΗ.--

Με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις πριν από το δημοψήφισμα της Κυριακής να δίνουν όλες προβάδισμα στο «όχι», διευρύνονται οι συζητήσεις για την επόμενη μέρα, δεδομένης και της ανησυχίας που μεγαλώνει για τις συνέπειες μιας παρατεταμένης «πολιτικής αστάθειας», ακόμα και της εξόδου της Ιταλίας από το ευρώ. Μάλιστα, γερμανικό δημοσίευμα αναφέρεται σε κινήσεις που κάνουν πολλοί Ιταλοί οι οποίοι αποσύρουν τα χρήματά τους από τις τράπεζες και αγοράζουν χρυσό στην Ελβετία.

Χτες, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, δήλωσε ότι αν ήταν στην Ιταλία θα ψήφιζε «ναι» προσθέτοντας ότι σέβεται πολύ τον Μ. Ρέντσι και ότι ελπίζει «να πετύχει», ότι πείθει «περισσότερο από άλλους πως μπορεί να κάνει τα βήματα προόδου που χρειάζεται η Ιταλία». Ακόμα είπε ότι «αν χάσει, δεν νομίζω ότι θα αποσυρθεί από την πολιτική» και ότι ελπίζει «να βρει άλλες οδούς για να προοδεύσει η Ιταλία».

Παρέμβαση έκανε και ο πρώην πρωθυπουργός της Μ. Βρετανίας Τόνι Μπλερ χαρακτηρίζοντας τον Ρέντσι «πρωταγωνιστή της αλλαγής» και υποστηρίζοντας ότι «το ιταλικό δημοψήφισμα δεν αφορά τη δημοκρατία, αλλά τη γραφειοκρατία».

Στο μεταξύ, δυναμώνουν και οι συζητήσεις για το ενδεχόμενο να χρειαστεί να σχηματιστεί νέα κυβέρνηση, εφόσον παραιτηθεί ο Μ. Ρέντσι, όπως έχει πολλές φορές πει άμεσα ή έμμεσα. Δημοσίευμα της εφημερίδας «Ιλ Μεσαντζέρο» ανέφερε ότι εφόσον επικρατήσει το «όχι» ο Ρέντσι θα βοηθήσει για το σχηματισμό νέας κυβέρνησης του Δημοκρατικού Κόμματος (χωρίς τη δική του συμμετοχή), που θα κληθεί να περάσει νέο εκλογικό νόμο (με μπόνους αρκετών εδρών για το πρώτο κόμμα) και να προκηρύξει πρόωρες βουλευτικές εκλογές, μέχρι το Μάρτη του 2017.

Στο μεταξύ, χτες, ο Ιταλός ΥΠΕΞ, Πάολο Τζεντιλόνι, είπε ότι η έγκριση της μεταρρύθμισης «θα σταθεροποιήσει τη χώρα μας και θα επιταχύνει περαιτέρω τις μεταρρυθμίσεις». Θυμίζουμε ότι το δημοψήφισμα αφορά αλλαγές που θα ενισχύσουν την ευελιξία της αστικής κρατικής μηχανής ώστε να προωθούνται τα μέτρα υπέρ του κεφαλαίου, ενώ τα αστικά κόμματα της αντιπολίτευσης το αξιοποιούν στην τακτική τους να ηττηθεί η σημερινή κυβέρνηση.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Επανεκλογή Ρέντσι στην ηγεσία του PD(2/5/2017)
Εντείνονται οι ενδοαστικές τριβές(21/9/2016)
Ανησυχία για την «επόμενη μέρα»(25/6/2016)
Διεκδικεί ενεργότερο ρόλο στις αντιλαϊκές διεργασίες(3/3/2015)
Συνάντηση Μέρκελ - Ρέντσι για το αντιλαϊκό «μείγμα»(26/1/2015)
Δε νοιάζονται για τους λαούς(22/6/2014)

Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org