Τρίτη 25 Ιούνη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΡΕΤΑΝΙΑ
Το Brexit κυριαρχεί στη «μάχη» για την ηγεσία των Συντηρητικών

ΛΟΝΔΙΝΟ.--

Ξεκίνησε το Σάββατο η «προεκλογική εκστρατεία» του Μπόρις Τζόνσον και του Τζέρεμι Χαντ για τη διαδοχή της Τερέζα Μέι στην προεδρία του Συντηρητικού Κόμματος, με περιοδείες και ομιλίες για τον επόμενο μήνα σε διάφορες περιοχές της Βρετανίας, προσπαθώντας να κερδίσουν την ψήφο των μελών του κόμματος .

Στην αντιπαράθεση μεταξύ των δυο υποψηφίων για την ηγεσία των «Τόρις» κυριαρχούν φυσικά το ζήτημα της αποχώρησης της Βρετανίας από την ΕΕ και η συζήτηση για τους όρους του Brexit, ώστε να επωφεληθούν οι βρετανικοί επιχειρηματικοί όμιλοι, ωστόσο πρόκειται για σημαντικό πεδίο ενδοαστικής αντιπαράθεσης τμημάτων του κεφαλαίου που έχουν ιδιαίτερα συμφέροντα.

Ο Τζ. Χαντ δήλωσε χτες ότι θα επιδιώξει μια καλύτερη διαπραγμάτευση με την ΕΕ για έξοδο στις 31 Οκτώβρη και, αν είναι απολύτως απαραίτητο, η χώρα θα αποχωρήσει χωρίς συμφωνία. Αν το βρετανικό κοινοβούλιο απορρίψει μια έξοδο χωρίς συμφωνία, ο Χαντ προκρίνει τη «λύση» μιας ακόμη αναβολής του Brexit και της συνέχισης των διπραγματεύσεων με την ΕΕ, ενώ χαρακτηρίζει τις εθνικές εκλογές - σε αυτήν την περίπτωση - καταστροφικές, καθώς ενδέχεται να κερδίσουν την εξουσία οι Εργατικοί. Πάντως, η ΕΕ έχει απορρίψει οποιαδήποτε επαναδιαπραγμάτευση της συμφωνίας που έχει καταληχθεί για το Brexit.

Ο Μπ. Τζόνσον επανέλαβε χτες ότι θα οδηγήσει το Ηνωμένο Βασίλειο έξω από την ΕΕ στις 31 Οκτώβρη με ή χωρίς συμφωνία. «Θα βγούμε από την ΕΕ στις 31 Οκτώβρη. Αυτήν τη φορά δεν πρόκειται να το μπλοκάρουμε», έγραψε στην «The Daily Telegraph».

Τόσο ο Χαντ όσο και ο Τζόνσον υποσχέθηκαν χαμηλότερους φόρους (για τους επιχειρηματικούς ομίλους) αν εκλεγούν στην ηγεσία των «Τόρις» και της χώρας.

Στο μεταξύ, χτες ο επικεφαλής του Κόμματος για το Brexit, Νάιτζελ Φάρατζ, δήλωσε ότι θα υποστήριζε τον Μπ. Τζόνσον - που θεωρείται φαβορί για την ηγεσία των Συντηρητικών - ως πρωθυπουργό αλλά μόνο στην περίπτωση που θα προωθούσε ένα Brexit χωρίς συμφωνία. Μιλώντας νωρίτερα στο «Talk Radio», ο Φάρατζ δήλωσε ότι θα εξέταζε ακόμη και το ενδεχόμενο συνασπισμού με το Συντηρητικό Κόμμα για να εξασφαλίσει ότι το Ηνωμένο Βασίλειο θα εγκαταλείψει την ΕΕ χωρίς συμφωνία. «Θα έκανα συμφωνία και με το διάολο προκειμένου να γίνει ένα σωστό, καθαρό Brexit», είπε.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ