Τρίτη 25 Ιούνη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΔΙΕΘΝΗ
Νέος δήμαρχος Κωνσταντινούπολης ο σοσιαλδημοκράτης Ιμάμογλου

Αύξησε κι άλλο τη διαφορά από τον αντίπαλό του Μπ. Γιλντιρίμ (ΑΚΡ), αναδεικνύοντας την όξυνση των ενδοαστικών διεργασιών

Από τους πανηγυρισμούς για την εκλογή Ιμάμογλου

Copyright 2019 The Associated

Από τους πανηγυρισμούς για την εκλογή Ιμάμογλου
Ο υποψήφιος της αντιπολίτευσης, Εκρέμ Ιμάμογλου, κέρδισε και τις επαναληπτικές εκλογές που έγιναν την Κυριακή για τη δημαρχία στη μητρόπολη της Κωνσταντινούπολης, συγκεντρώνοντας 4.741.870 ψήφους και ποσοστό 54,21%, έναντι 3.935.444 ψήφων και 44,99% που πήρε ο υποψήφιος του ισλαμοσυντηρητικού κυβερνώντος κόμματος ΑΚΡ, Μπιναλί Γιλντιρίμ. Μάλιστα, ο Ιμάμογλου αύξησε σημαντικά τη διαφορά αφού στις 31 Μάρτη (όταν έγιναν οι τοπικές εκλογές πανεθνικά αλλά μετά από ενστάσεις του ΑΚΡ το αποτέλεσμα στην Κωνσταντινούπολη ακυρώθηκε) είχε πάρει 4.169.765 και 48,77%, έναντι 3.935.444 και 48,61% του Γιλντιρίμ.

Σχολιάζοντας το αποτέλεσμα των εκλογών η ναυαρχίδα των τουρκικών αστικών ΜΜΕ, «Χουριέτ», σημείωσε ότι «αν και είναι πολύ νωρίς για υποθέσεις για το τι θα ακολουθήσει, δεν είναι καθόλου υπερβολή να πει κάποιος ότι τίποτα δεν θα είναι πια το ίδιο». Αλλωστε, εδώ και καιρό αναδεικνύεται η ταχύτητα με την οποία εντείνονται οι ενδοαστικές διεργασίες στην Τουρκία, όπως έδειξαν οι απώλειες που είχε το ΑΚΡ στις 31 Μάρτη σε πολλές ακόμα πόλεις (Αγκυρα, Σμύρνη, Αττάλεια κ.ά.), η κριτική που πλέον ασκούν ανοιχτά στην ηγεσία Ερντογάν ιδρυτικά στελέχη του ΑΚΡ, η ενίσχυση της συνεργασίας κομμάτων της αντιπολίτευσης (του σοσιαλδημοκρατικού CHP και του νεοφιλελεύθερου IYI που στήριξαν την υποψηφιότητα Ιμάμογλου μαζί με άλλα μικρότερα κόμματα της αντιπολίτευσης) κ.λπ.

Ενδεικτικές είναι και οι εκτιμήσεις αστών αναλυτών ότι με φόντο την όξυνση ευρύτερων ανταγωνισμών (όπως Τουρκίας - ΗΠΑ γύρω από τους «S-400») «εναλλακτικές (στο ΑΚΡ) πολιτικές κινήσεις θα βρουν μια καλύτερη ευκαιρία για να ακουστούν δημόσια (...) Υπό το φως όλων αυτών, ο Ερντογάν χρειάζεται να είναι περισσότερο "ριζοσπαστικός" στα μέτρα που θα λάβει για να εμποδίσει την περαιτέρω αποδυνάμωσή του. Μία αναδιοργάνωση της κυβέρνησης αλλά και των οργανώσεων του ΑΚΡ όπως και μια επαναξιολόγηση της εξωτερικής και της οικονομικής πολιτικής μοιάζουν αναπόφευκτες...».

Στις πρώτες του δηλώσεις ο Ιμάμογλου είπε ότι «επιθυμεί να συνεργασθεί αρμονικά» με τον Πρόεδρο, Ρ. Τ. Ερντογάν, στον οποίο «ανυπομονεί να παρουσιάσει τον οδικό του χάρτη» για την πόλη, με στόχο «να εργασθούν μαζί για να υπηρετήσουν την Κωνσταντινούπολη...». Ισχυρίστηκε ότι «εν καιρώ θα το δείτε. Εγώ δεν θα περιθωριοποιήσω κανέναν».

Από τη μεριά του, ο Ερντογάν συνεχάρη τον Ιμάμογλου και μεταξύ άλλων είπε ότι η συνεργασία του ΑΚΡ με το εθνικιστικό MHP θα συνεχιστεί.

Διεργασίες και αντιδράσεις

Τις ενδοαστικές διεργασίες αναδεικνύει και η κατάσταση στο σοσιαλδημοκρατικό Δημοκρατικό Κόμμα των Λαών (HDP), μετά και από τις παρεμβάσεις του (φυλακισμένου πρώην ηγέτη του ΡΚΚ) Οτσαλάν που ζήτησε «ουδετερότητα στις εκλογές της Κωνσταντινούπολης», αλλά και του (πρώην συμπροέδρου του HDP) Σελ. Ντεμιρτάς, που εμφανίστηκε τελικά να υιοθετεί αντίστοιχη θέση (ενώ προ ημερών ζήτησε στήριξη Ιμάμογλου). Η συμπρόεδρος του HDP Περβίν Μπουλντάν χαρακτήρισε την εκλογή Ιμάμογλου νίκη των Κούρδων και του κόμματός της, αναδεικνύοντας ότι ο λεγόμενος «κουρδικός παράγοντας» αποκτά όλο και πιο βαρύνουσα σημασία σε ευρύτερα παζάρια που βαθαίνουν διαρκώς.

Μεγάλο ενδιαφέρον έχουν οι διεθνείς αντιδράσεις για την εκλογή Ιμάμογλου. Η πρεσβεία των ΗΠΑ στην Τουρκία έσπευσε πρώτη να δώσει συγχαρητήρια στον Ιμάμογλου. Στη Γερμανία, ο υφυπουργός Εξωτερικών αρμόδιος για ευρωπαϊκές υποθέσεις, Μίχαελ Ροτ, μίλησε για «ενθαρρυντικό μήνυμα για μια ζωντανή δημοκρατική Τουρκία» προσθέτοντας ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση και η Γερμανία πρέπει να στρέψουν την προσοχή τους πιο δυναμικά προς τους Τούρκους.

Στο γερμανικό περιοδικό «Σπίγκελ» αρθρογράφος έκρινε ότι «το σύστημα Ερντογάν δεν κατέρρευσε στις 23 Ιουνίου. Αλλά κλονίζεται όλο και περισσότερο», ενώ για την «αρχή του τέλους της εποχής Ερντογάν» κάνει λόγο και η εφημερίδα «Μπιλντ», αναφέροντας μεταξύ άλλων ότι οι επαναληπτικές εκλογές στην Κωνσταντινούπολη έδειξαν ότι «είναι ακόμη εφικτή μια συντεταγμένη αλλαγή εξουσίας μέσω δημοκρατικών εκλογών» και επισημαίνοντας ότι «ακόμη και στο ίδιο το ΑΚΡ αυξάνεται η αντίδραση για το στιλ και τις μεθόδους» του Ερντογάν.

Πάντως, οι (σε πολλές χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας) εκτιμήσεις περί «ελπιδοφόρων εξελίξεων» σε βάρος του «αυταρχικού καθεστώτος Ερντογάν» υποβαθμίζουν την όξυνση της τουρκικής επιθετικότητας, αφού στρατηγική επιδίωξη και του CHP είναι η υπεράσπιση του τουρκικού κεφαλαίου. Είναι χαρακτηριστική η κριτική που κάνει στην κυβέρνηση Ερντογάν περί «ανικανότητας» να «προστατεύσει την Τουρκία» και περί «νησιών στο Αιγαίο που έχει καταλάβει η Ελλάδα». Φυσικά, θεωρεί την εισβολή στην Κύπρο «ειρηνευτική επιχείρηση»...


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ