Τρίτη 25 Ιούνη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΕΡΜΑΝΙΑ - ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΔΗΜΟΚΡΑΤΕΣ
«Ζυμώσεις» για κυβερνητική συνεργασία με την AfD

ΒΕΡΟΛΙΝΟ.--

Να μην αποκλειστεί το ενδεχόμενο ενός συνασπισμού των Χριστιανοδημοκρατών (CDU) με την ευρωσκεπτικιστική - εθνικιστική «Εναλλακτική για τη Γερμανία» (AfD) ζητούν ορισμένα στελέχη των Χριστιανοδημοκρατών, εν μέσω διεργασιών για την αναμόρφωση του πολιτικού σκηνικού στη Γερμανία και αποκαλύπτοντας τη σύγκλιση των κομμάτων του κεφαλαίου σε βασικά, στρατηγικά ζητήματα, παρά τις ψευδεπίγραφες «διαχωριστικές γραμμές» μεταξύ «προοδευτικών - φιλοευρωπαϊκών» και «συντηρητικών - ευρωσκεπτικιστικών» δυνάμεων.

Ενώ παγιώνεται η εκλογική επιρροή της AfD, ενός κόμματος με νεοναζιστικές καταβολές και ρατσιστική ρητορική, ανοίγει η συζήτηση για το πώς μπορεί να αξιοποιηθεί ως ένας ακόμη «κυβερνητικός παίκτης»: «Σε κάθε περίπτωση δεν πρέπει να αποκλείσουμε έναν συνασπισμό με την AfD. Τώρα δεν είναι δυνατόν, όμως δεν γνωρίζουμε πώς θα είναι η κατάσταση σε δυο ή πέντε χρόνια», είπε ο αναπληρωτής επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας της CDU στο κρατίδιο Σαξονία - Ανχαλτ, Ούλριχ Τόμας, στην εφημερίδα «Mitteldeutsche Zeitung». Η AfD έχει πολλούς «ακραίους πολιτικούς», υπάρχουν όμως και «φιλελεύθερες δυνάμεις», άρα «πρέπει να δούμε ποιο ρεύμα θα επικρατήσει», πρόσθεσε αναφερόμενος και σε διεργασίες στο εσωτερικό του κόμματος, όπου εδώ και καιρό συζητιέται το «σουλούπωμα» της φρασεολογίας του προκειμένου να μπορεί να γίνει «εταίρος» σε μια μελλοντική κυβέρνηση.

Μαζί με τον αντιπρόεδρο της κοινοβουλευτικής ομάδας της CDU σε Σαξονία - Ανχαλτ, Λαρς - Γερν Τσίμερ, σε ένα κείμενο για τα αποτελέσματα των πρόσφατων ευρωεκλογών διαπιστώνουν πως οι Γερμανοί ψηφίζουν όλο και πιο συντηρητικά και πως οι Χριστιανοδημοκράτες πρέπει να συνδυάζουν «το κοινωνικό με το εθνικό». Αντίστοιχα ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας, Μάρκους Κούρτσε, δήλωσε στην «Zeit» σχετικά με το εκλογικό αποτέλεσμα ότι η CDU πρέπει να «αντιμετωπίσει τις νέες πραγματικότητες». Ο κυβερνητικός συνασπισμός Χριστιανοδημοκρατών - Σοσιαλδημοκρατών - Πρασίνων σε Σαξονία - Ανχαλτ γίνεται όλο και πιο δύσκολα αποδεκτός από τους ψηφοφόρους, σημείωσε.

Η ηγεσία της CDU εμφανίστηκε να απορρίπτει το ενδεχόμενο μιας τέτοιας κυβερνητικής συνεργασίας.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Προς νέες εκλογές(2020-02-07 00:00:00.0)
Σημαντική άνοδος της εθνικιστικής AfD(2019-09-03 00:00:00.0)
Σε φάση εσωτερικών διεργασιών τα κόμματα του «μεγάλου συνασπισμού»(2019-05-29 00:00:00.0)
Σε εξέλιξη οι διεργασίες για σχηματισμό κυβέρνησης(2017-12-01 00:00:00.0)
«Βολιδοσκοπήσεις» και παζάρια λίγο πριν τις εκλογές(2017-09-12 00:00:00.0)
Ιδιος συσχετισμός(2006-03-28 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ