Σάββατο 26 Νοέμβρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΑΝΤΙΣΤΑΣΙΑΚΩΝ - ΑΝΤΙΦΑΣΙΣΤΩΝ (FIR)
Πραγματοποιήθηκε το 17ο Συνέδριό της

Εγκρίθηκε ομόφωνα ψήφισμα που κατέθεσε η ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ για τις γερμανικές πολεμικές αποζημιώσεις

Πραγματοποιήθηκε, το Σάββατο 19/11/2016, στην Πράγα, το 17ο Συνέδριο της FIR - Διεθνής Ομοσπονδία Αντιστασιακών - Αντιφασιστών. Στο συνέδριο συμμετείχαν 51 αντιπρόσωποι από 16 χώρες - ανάμεσά τους 6 αντιπρόσωποι της Πανελλήνιας Ενωσης Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης και Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας (ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ).

Στη διάρκεια του συνεδρίου, εκτός των άλλων, έγιναν παρεμβάσεις - παρατηρήσεις της ΠΕΑΕΑ- ΔΣΕ σχετικά με τις δραστηριότητες της Ομοσπονδίας για την ανάδειξη των ιδανικών και οραμάτων της Αντίστασης κατά του φασισμού /ναζισμού, για τον αγώνα ενάντια στο φασισμό και το σύστημα που τον γεννά, τον καπιταλισμό, ενάντια στο ρατσισμό και την ξενοφοβία.

Καταγγέλθηκαν οι ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ στη Μέση Ανατολή, Βόρεια Αφρική, Ουκρανία κ.λπ. Ακόμα, καταγγέλθηκε η επιχείρηση για την αναθεώρηση - παραχάραξη της Ιστορίας του Β' Παγκόσμιου Πολέμου και η προσπάθεια υποβάθμισης του ρόλου του Κόκκινου Στρατού και της ΕΣΣΔ και των αντιστασιακών κινημάτων για την ήττα του φασισμού - ναζισμού. Επίσης, επισημάνθηκαν οι ευθύνες της Ευρωπαϊκής Ενωσης για την αντικομμουνιστική εκστρατεία που αναπτύσσεται στη βάση της θεωρίας «της καταγγελίας των ολοκληρωτισμών», που οδηγεί στην εξίσωση του φασισμού με τον κομμουνισμό, πράγμα που ενισχύσει, ουσιαστικά, τις φασιστικές δυνάμεις, όπως στην Ελλάδα, την εγκληματική οργάνωση Χρυσή Αυγή και άλλες αντίστοιχες δυνάμεις σε άλλες χώρες.

Η ελληνική αντιπροσωπία της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ παρουσίασε συγκεκριμένο πλαίσιο πάλης και στόχους δράσης της FIR για την επόμενη τριετία, ενώ από το Συνέδριο της FIR εγκρίθηκε ομόφωνα ψήφισμα που κατέθεσε η ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ για τις γερμανικές πολεμικές αποζημιώσεις και οφειλές προς τη χώρα μας, όπου ανάμεσα σε άλλα τονίζεται: «Η FIR στηρίζει το αίτημα της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ, των Ελλήνων συναγωνιστών για την υλοποίηση των διεθνών συμφωνιών του Παρισιού και του Λονδίνου, που ορίζουν τις υποχρεώσεις της Γερμανίας για τις πολεμικές αποζημιώσεις προς την Ελλάδα, για τις καταστροφές που προκάλεσαν τα ναζιστικά κατοχικά στρατεύματα την περίοδο της κατοχής 1941-1944», ενώ υπενθυμίζονται και οι πρωτοβουλίες που έχει πάρει η Ομοσπονδία για να στηρίξει το αίτημα αυτό.

Στο τέλος του συνεδρίου εκλέχτηκε ομόφωνα η νέα διοίκηση της FIR, στην οποία επανεκλέχτηκαν, από την Ελλάδα, οι: Χρήστος Τσιντζιλώνης, αντιπρόεδρος της FIR και Γρηγόρης Τουγλίδης, μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής.

Του συνεδρίου προηγήθηκε εκδήλωση, όπου τιμήθηκαν με το βραβεία «Μισέλ Βάντεμποργκ» οι αγωνιστές, προσωπικότητες και οργανώσεις από διάφορες χώρες για την προσφορά τους στην αντίσταση κατά των φασιστών - ναζιστών στη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και τη μετέπειτα αγωνιστική τους δράση, ανάμεσά τους και ο Γιώργης Μωραΐτης, αντιπρόεδρος της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ σήμερα. Το βραβείο παρέλαβε ο πρόεδρος της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ, Χρήστος Τσιντζιλώνης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ συμμετείχε, πέραν των αντιπροσώπων, με 120 και πλέον συναγωνιστές, απογόνους και φίλους της ΕΑΜικής Αντίστασης και του ΔΣΕ που πήραν μέρος στην έναρξη του Συνεδρίου, προκαλώντας ιδιαίτερα θετική εντύπωση στους συνέδρους.

Επίσης, η ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ και οι συμμετέχοντες στην εκδρομή - αποστολή συμμετείχαν στην ιδρυτική συνέλευση του παραρτήματος της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ στη Βουδαπέστη, ενώ αντιπροσωπεία της Διοίκησης της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ συμμετείχε την προηγούμενη σε συνεστίαση των Ελλήνων Πολιτικών Προσφύγων που ζουν στην Τσεχία.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ