Σάββατο 26 Νοέμβρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Συντηρούν τον εκβιασμό του λαού και με την εκλογολογία

Με νέες παρεμβάσεις καθημερινά «εμπλουτίζεται» το σκηνικό εκβιασμού που στήνουν σε βάρος του λαού, κυβέρνηση και ΝΔ, στην προσπάθειά τους να αποσπάσουν τη συναίνεση ή τουλάχιστον την ανοχή του σε αντιλαϊκά ζητούμενα της αστικής τάξης όπως είναι το κλείσιμο της «αξιολόγησης» ή η διευθέτηση του χρέους και με την απειλή ότι σε διαφορετική περίπτωση καραδοκούν άσχημες εξελίξεις και «αβεβαιότητα». Ταυτόχρονα, ανταγωνίζονται για το ποιος καλύτερα μπορεί να διαχειριστεί μια ευνοϊκή εξέλιξη στα ζητήματα αυτά για λογαριασμό του εγχώριου κεφαλαίου.

Χτες, κυβερνητικές πηγές απέρριπταν τα σενάρια εκλογών, που πυροδοτήθηκαν μετά την ομιλία του Αλ. Τσίπρα στην Κοινοβουλευτική Ομάδα, δηλώνοντας ότι εκεί ο πρωθυπουργός περιέγραψε τι ακριβώς θα συνέβαινε στη χώρα αν έκανε δεκτό το αίτημα του Μητσοτάκη για εκλογές. «Για εμάς ισχύει ότι οι εκλογές θα γίνουν το 2019, το είπε ο πρωθυπουργός στο τελευταίο υπουργικό. Θα ήταν καλό να ερωτηθεί ο κ. Κ. Μητσοτάκης αν θα ήθελε να παραιτηθεί αύριο ο πρωθυπουργός και να οδηγηθεί η χώρα σε εκλογές εν μέσω διαπραγμάτευσης για να δούμε τι είναι αυτό που εννοεί όταν λέει "να φύγουν το συντομότερο δυνατό, διότι κάνουν κακό στη χώρα"» ανέφεραν χαρακτηριστικά κύκλοι του Μαξίμου, αναπαράγοντας τον εκβιασμό που διατύπωσε ο Αλ. Τσίπρας στην ομιλία του στους βουλευτές του κόμματός του.

Απ' την πλευρά του, ο πρόεδρος της ΝΔ, Κ. Μητσοτάκης, επανέλαβε το αίτημα για εκλογές, προβάλλοντας το κόμμα του σαν το καταλληλότερο «να υπερασπιστεί τα συμφέροντα του έθνους και της πατρίδας μας», δηλαδή του κεφαλαίου. «Η πολιτική αλλαγή είναι αναγκαία. Οχι μόνο για να ανορθωθεί η οικονομία και να αποκτήσουν ξανά οι Ελληνες δουλειές και καλύτερα εισοδήματα. Αλλά και για να αναστηλωθεί το κύρος της χώρας και να θωρακιστεί ο ρόλος και τα εθνικά μας συμφέροντα», ανέφερε.

Επιστρέφοντας στην κυβέρνηση την κατηγορία ότι στρατηγική του είναι το 4ο μνημόνιο, απείλησε το λαό ότι αν δεν συναινέσει στα αντιλαϊκά προαπαιτούμενα της καπιταλιστικής ανάπτυξης, έρχεται νέο μνημόνιο: «Το Μνημόνιο Τσίπρα, το τρίτο Μνημόνιο, τελειώνει στα μέσα του 2018. Τότε η Ελλάδα ή θα βγει στις αγορές ή θα συνεχίσει να εξαρτάται από τους δανειστές της. Για να βγούμε στις αγορές με καλούς όρους, πρέπει η Ελλάδα να έχει πάρει μπρος για τα καλά. Να έχει ισχυρή ανάπτυξη και να έχει προχωρήσει σε όλες τις αναγκαίες αλλαγές στην οικονομία και το κράτος, ώστε να είναι ανταγωνιστική... Αυτό η σημερινή κυβέρνηση δεν μπορεί να το πετύχει. ... Οσο μένει ο κ. Τσίπρας τόσο αυξάνεται η πιθανότητα ενός 4ου Μνημονίου».

Ταυτόχρονα, και εκείνος υπερασπίστηκε την ποσοτική χαλάρωση και τη διευθέτηση του χρέους, που βέβαια σημαίνει νέα βάρβαρα μέτρα για το λαό.

Στο ίδιο πνεύμα και η επικοινωνία Τσίπρα - Γιούνκερ

Η πορεία του προγράμματος και η πρόοδος στην ολοκλήρωση της δεύτερης «αξιολόγησης» βρέθηκαν στο επίκεντρο και τηλεφωνικής επικοινωνίας που είχε χτες ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ με τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της Επιτροπής, Μαργαρίτη Σχοινά, ήταν ένα «χρήσιμο» και «εποικοδομητικό» τηλεφώνημα, καθώς η «δεύτερη αξιολόγηση οδεύει προς ολοκλήρωση» και ιδιαίτερα ενόψει της επίσκεψης του επιτρόπου Μοσκοβισί στην Αθήνα, την επόμενη Δευτέρα. Ο ίδιος ανέφερε, πως ήταν μια ευκαιρία να συζητήσουν οι δύο άντρες το ελληνικό ζήτημα και να εξετάσουν την πρόοδο που έχει σημειωθεί στην εφαρμογή του προγράμματος. «Είναι γνωστές οι προσπάθειες και η προσήλωση του προέδρου Γιούνκερ να κρατήσει την Ελλάδα στην Ευρωζώνη», υποστήριξε ο Μ. Σχοινάς, προσθέτοντας ότι αυτή η συζήτηση έχει πλέον τελειώσει.

Για την εξέλιξη της διαπραγμάτευσης κυβερνητικές πηγές εκτιμούσαν χτες ότι είναι πολύ κοντά στο να υπάρξει πολιτική συμφωνία στο Eurogroup της 5ης Δεκέμβρη. Οπως έλεγαν τα μόνα αγκάθια που έχουν μείνει είναι τα Εργασιακά και το Δημοσιονομικό, για τα οποία γίνονται εντατικές συζητήσεις και εφόσον υπάρξει πολιτική συμφωνία η κυβέρνηση θα προβεί στις κατάλληλες ενέργειες, φέρνοντας τα σχετικά αντιλαϊκά νομοσχέδια στη Βουλή έως το τέλος του χρόνου. Σε ό,τι αφορά το χρέος εξέφραζαν την εκτίμηση ότι θα προχωρήσει μια απόφαση για βραχυπρόθεσμα μέτρα, ενώ πιθανόν θα συγκεκριμενοποιηθούν τα μεσοπρόθεσμα, ευελπιστώντας να ανοίξει ο δρόμος για χρηματοδότηση καπιταλιστικών επενδύσεων.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ