Πέμπτη 24 Νοέμβρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΛΟΜΒΙΑ
Σήμερα η υπογραφή της νέας συμφωνίας

ΜΠΟΓΚΟΤΑ.--

Σήμερα στο θέατρο Κολόν της πρωτεύουσας αναμένεται να υπογραφεί από τον Πρόεδρο της χώρας, Μανουέλ Σάντος, και τον ηγέτη των ανταρτών Ροντρίγκο Λοντόνιο η αναθεωρημένη συμφωνία ειρήνης, στην οποία κατέληξαν στις 12/11 η κυβέρνηση της Κολομβίας και οι αντάρτες των Ενόπλων Επαναστατικών Δυνάμεων της Κολομβίας - Στρατός του Λαού (FARC - EP).

Η συμφωνία αυτή προήλθε μετά από τροποποιήσεις στην προηγούμενη συμφωνία που μπήκε σε δημοψήφισμα στις 2 Οκτώβρη και απορρίφθηκε με 50,2% και αποχή 66%. Πρόκειται για κείμενο 330 σελίδων (το προηγούμενο ήταν 297), που κλείνει τον κύκλο εντατικών διαπραγματεύσεων που διήρκεσαν 4 χρόνια με εγγυήτριες δυνάμεις τη Νορβηγία και την Κούβα, ενώ συμμετείχαν στη διαδικασία η Βενεζουέλα και η Χιλή, καθώς και απεσταλμένοι του ΟΗΕ, των ΗΠΑ, της ΕΕ, της Γερμανίας, της Καθολικής Εκκλησίας. Αυτήν τη φορά, η νέα συμφωνία δεν θα πάει σε δημοψήφισμα, αλλά θα πρέπει να εγκριθεί από το κοινοβούλιο. Ο αντιδραστικός πρώην Πρόεδρος Αλβαρο Ουρίμπε, επικεφαλής του Μπλοκ του «όχι» στο δημοψήφισμα και πάλι εκφράζει την αντίθεσή του, θεωρώντας τη συμφωνία ευνοϊκή για τους αντάρτες, τη στιγμή που αυτή περιέχει δυσμενέστερους όρους σε σχέση με την πρώτη. Και στη νέα συμφωνία δεν αλλάζει η βασική αντίληψη ότι δηλαδή κατοχυρώνεται το μονοπώλιο του αστικού κράτους στη βία, καταδικάζεται ουσιαστικά η επαναστατική ένοπλη πάλη και προωθείται η κοινωνική συναίνεση και ενσωμάτωση, κάτι που αντικειμενικά υπονομεύει την ταξική πάλη.

Στους δυσμενέστερους όρους περιλαμβάνονται, ανάμεσα σε άλλους, ότι η συμφωνία δεν θα ενσωματωθεί στο σύνταγμα και το Ανώτατο Συνταγματικό Δικαστήριο μπορεί να ακυρώσει νομοθεσία που αφορά τη συμφωνία. Αλλαγές υπάρχουν και στο ειδικό λεγόμενο δικαστήριο για την ειρήνη, επίσης στις 16 «λεγόμενες μεταβατικές ζώνες - χωριά», όπου θα συγκεντρωθούν οι αντάρτες, θα υπάρχουν περισσότερες απαγορεύσεις στις μετακινήσεις. Υποχωρήσεις έγιναν και στο θέμα της αγροτικής μεταρρύθμισης και έγιναν αποδεκτές οι προτροπές του μπλοκ του «Οχι» για «σεβασμό στην ιδιοκτησία της γης».

Οι δολοφονίες αγωνιστών συνεχίζονται

Παρά τη συμφωνία που έγινε, οι FARC με επιστολή τους προς τον Πρόεδρο της χώρας καταγγέλλουν ότι έχουν πολλαπλασιαστεί οι δολοφονίες αγωνιστών στελεχών οργανώσεων του λαϊκού κινήματος από τάγματα θανάτου παραστρατιωτικών και μεγαλογαιοκτημόνων. Χαρακτηριστικά, μόνο τον τελευταίο χρόνο έχουν δολοφονηθεί πάνω από 200 αγωνιστές. Την τελευταία βδομάδα έχουν γίνει 6 δολοφονίες στελεχών εργατικών και αγροτικών συνδικάτων και απόπειρες εναντίον άλλων 5 αγωνιστών.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ