Πέμπτη 24 Νοέμβρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΡΕΤΑΝΙΑ
Με πιο «επεκτατικό» διαχειριστικό μείγμα ενόψει Brexit

ΛΟΝΔΙΝΟ.--

Βασικές πολιτικές και μέτρα που αφορούν τον κρατικό προϋπολογισμό για το επόμενο οικονομικό έτος, που αρχίζει τον Απρίλη του 2017, με έμφαση στα προγράμματα αύξησης των επενδύσεων σε υποδομές του δημόσιου τομέα και προβλέψεις για την πορεία της βρετανικής οικονομίας έως το 2020 ενόψει της επικείμενης διαπραγμάτευσης για αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ (Brexit) ανακοίνωσε, χτες, στη Βουλή των Κοινοτήτων ο υπουργός Οικονομικών της χώρας, Φίλιπ Χάμοντ.

Ο Χάμοντ, παρουσιάζοντας στην ουσία ένα πιο επεκτατικό διαχειριστικό μείγμα οικονομικής πολιτικής, με αύξηση των δημόσιων επενδύσεων, υπογράμμισε ότι το αποτέλεσμα υπέρ του Βrexit που βγήκε από το δημοψήφισμα του περασμένου Ιούνη «υπογράμμισε την επείγουσα ανάγκη να αντιμετωπιστούν οι μακροπρόθεσμες αδυναμίες της οικονομίας». Παραδέχθηκε πως υποβαθμίζονται οι προβλέψεις καπιταλιστικής ανάπτυξης για το 2017, από το 2,2% στο 1,4%, εξαιτίας της αβεβαιότητας που προκάλεσε το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, της μείωσης των επενδύσεων, της κατανάλωσης και της χαμηλότερης συναλλαγματικής ισοτιμίας της στερλίνας έναντι ξένων νομισμάτων, όπως το δολάριο και το ευρώ. Η ανάπτυξη το 2018 προβλέπεται να κυμανθεί στο 1,8%, στο 2,1% το 2019-'20 και στο 2% το 2021. Σημείωσε ότι, σε αντίθεση με τα σχέδια του προκατόχου του, Τζορτζ Οσμπορν, ο προϋπολογισμός του 2019-'20 δεν θα είναι πλεονασματικός.

Προβλέπεται επίσης αύξηση του δανεισμού, για την κάλυψη των αναγκών που θα έχει η βρετανική οικονομία λόγω του επικείμενου Brexit, καθώς το δημόσιο χρέος αναμένεται να πλησιάσει έως το 2020 τα 2 τρισ. στερλίνες.

Ισχυρίστηκε ότι θέλει να κάνει την οικονομία «να δουλεύει για όλους» και ανακοίνωσε αύξηση - ψίχουλα στο κατώτατο ωρομίσθιο από 7,20 λίρες στις 7,50 (μεικτά...), 30 ώρες τη βδομάδα, δωρεάν πρόσβαση εργαζόμενων οικογενειών σε παιδικούς σταθμούς για όλα τα τρίχρονα και τετράχρονα νήπια από το Σεπτέμβρη του 2017, χρηματοδότηση του Ταμείου Υποδομών Στέγασης με 2,3 δισ. στερλίνες με στόχο την ανέγερση 100.000 εργατικών κατοικιών και επιδοτήσεις 1,4 δισ. στερλινών για «προσιτή στέγη» σε εργατικά νοικοκυριά, χαλάρωση των περιορισμών στις κρατικές επιδοτήσεις για την τόνωση της οικοδομής. Ανήγγειλε επίσης αύξηση του αφορολόγητου ορίου για τα εισοδήματα στις 11.500 στερλίνες (ετησίως), αύξηση του ορίου εισοδήματος που θα υπάγεται στον ανώτατο συντελεστή φόρου 40% έως το 2020 στις 50.000 λίρες (από 43.000 λίρες που ήταν έως σήμερα) και διατήρηση του «παγώματος» στο τέλος καυσίμων.

Εταξε σημαντική μείωση του εταιρικού φόρου λέγοντας πως θα πέσει στο 17% ώστε να γίνει «ο πιο χαμηλός από όλες τις οικονομίες της ομάδας των 20» πιο πλούσιων βιομηχανικά χωρών (G20) (μολονότι αξιωματούχοι της ΕΕ είχαν αντιταχθεί σε μία τέτοια πολιτική). Διαβεβαίωσε πως θα δώσει 1,1 δισ. στερλίνες στο δίκτυο μεταφορών της Αγγλίας, άλλα 220 εκατ. στερλίνες για το εθνικό οδικό δίκτυο του Ηνωμένου Βασιλείου και κάπου 390 εκατ. στερλίνες για την προώθηση αγοράς οχημάτων χαμηλών ρύπων.

Υποσχέθηκε επίσης «πάταξη της φοροδιαφυγής». Είπε πως φιλοδοξεί να κάνει το Ηνωμένο Βασίλειο «ηγέτη μεταξύ των πέντε ισχυρότερων οικονομιών του κόσμου όσον αφορά στις κρατικές επιδοτήσεις για ψηφιακές υποδομές στη χώρα».

  • Την ώρα που γινόταν η συζήτηση στη Βουλή των Κοινοτήτων για τον νέο προϋπολογισμό, περίπου 200 υποστηρικτές του Brexit συγκεντρώθηκαν έξω από το κτίριο απαιτώντας από την πρωθυπουργό, Τερέζα Μέι, να ολοκληρώσει τη διαδικασία εξόδου της χώρας από την ΕΕ.

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ