Πέμπτη 24 Νοέμβρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ
Διαφοροποιήσεις θέσεων του Τραμπ

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Σημαντικές «αποκλίσεις» από προεκλογικές υποσχέσεις που είχε δώσει σε διάφορα θέματα παρουσίασε ο Ντόναλντ Τραμπ στη διάρκεια συνάντησης που είχε με διευθυντικά στελέχη και αρχισυντάκτες της εφημερίδας «Τάιμς της Ν. Υόρκης».

Πρώτα από όλα, εμφανίστηκε «ανοιχτός» στο θέμα της διεθνούς συμφωνίας του Παρισιού για τις Κλιματικές Αλλαγές. Προεκλογικά είχε πει πως θα αποσύρει τις ΗΠΑ από τη συμφωνία. Προχτές αργά το βράδυ, όμως, παραδέχθηκε πως υπάρχει «κάποια σχέση μεταξύ της ανθρώπινης δραστηριότητας και της κλιματικής αλλαγής», μολονότι στο παρελθόν το είχε αρνηθεί.

Οσον αφορά τις προεκλογικές υποσχέσεις για ανέγερση τείχους στα σύνορα των ΗΠΑ με το Μεξικό, ο Τραμπ είπε πως «σε αρκετά σημεία» ενδέχεται να είναι απλώς ένας φράχτης.

Ξεκαθάρισε επίσης πως δεν σκοπεύει να συνεχίσει τις έρευνες για την ηλεκτρονική αλληλογραφία της Χίλαρι Κλίντον (ενώ προεκλογικά είχε πει πως πρέπει να μπει φυλακή και είχε χαρακτηρίσει το Ιδρυμα Κλίντον εγκληματικό...). «Δεν θέλω να βλάψω τους Κλίντον, πραγματικά δεν το θέλω. Πέρασε πολλά και υπέφερε πολύ με διάφορους τρόπους», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Πήρε επίσης πίσω τις προεκλογικές του εξαγγελίες για επαναφορά των βασανιστηρίων σε υπόπτους για τρομοκρατία, λέγοντας πως μετά από συζήτηση που είχε με τον στρατηγό ε.α. Τζέιμς Μάτις εντυπωσιάστηκε όταν άκουσε τον τελευταίο να του λέει πως «ένα πακέτο τσιγάρα και δύο μπίρες κάνουν τους υπόπτους να μιλούν πιο εύκολα από τα βασανιστήρια».

«Σφίγγα» έγινε όσον αφορά το πού θα δώσει έμφαση σε τομείς της εξωτερικής πολιτικής της κυβέρνησής του. Σε σχέση με τη Συρία επανέλαβε πως έχει «διαφορετική άποψη από τον υπόλοιπο κόσμο», αποφεύγοντας να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες. Στο παρελθόν είχε κατηγορήσει την Κλίντον ότι με τις θέσεις που έχει για την περιοχή υπάρχει κίνδυνος για ένα Γ' Παγκόσμιο Πόλεμο με τη Ρωσία και άλλες δυνάμεις, όπως το Ιράν.

Πιο ενθουσιώδης εμφανίστηκε για το Μεσανατολικό, λέγοντας πως θα ήθελε να είναι εκείνος που θα φέρει «ειρήνη μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων», αν και στο παρελθόν είχε δηλώσει ότι μόλις εκλεγεί θα μεταφέρει την πρεσβεία των ΗΠΑ από το Τελ Αβίβ στην Ιερουσαλήμ αναγνωρίζοντας την πόλη ως πρωτεύουσα του Ισραήλ. Σημείωσε ακόμη ότι ο γαμπρός του, Τζάρεντ Κούσνερ (σύζυγος της κόρης του Ιβάνκα), «θα μπορούσε να βοηθήσει» στην επίλυση του Μεσανατολικού.

Ωρες μετά τη συνάντηση με τα στελέχη των «Τάιμς της Ν. Υόρκης», ο Τραμπ ισχυρίστηκε πως η τεράστια περιουσία του δεν αποτελεί πρόβλημα και πως ο νόμος δεν του απαγορεύει την παράλληλη ενασχόλησή του με τις επιχειρήσεις όταν θα αναλάβει τα προεδρικά καθήκοντα.

Διορισμός γυναικών σε ΟΗΕ και υπουργείο Παιδείας

Ο νεοεκλεγείς Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε χτες το διορισμό δύο αξιωματούχων της νέας κυβέρνησης, που αναμένεται να αναλάβει την εξουσία στις 20 Γενάρη αφού πρώτα γίνει η ψηφοφορία στο Κολλέγιο των Εκλεκτόρων, στις 19 Δεκέμβρη, όπου με τα σημερινά δεδομένα έχει την πλειοψηφία. Η 44χρονη Ρεπουμπλικανή κυβερνήτης της Νότιας Καρολίνας, Νίκι Χάλεϊ, αναλαμβάνει πρέσβειρα των ΗΠΑ στον ΟΗΕ και η 58χρονη αστή Μπέτσι Ντέβος, που χρηματοδοτεί εδώ και δεκαετίες σταθερά το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα στο Μίσιγκαν, γίνεται η νέα υπουργός Παιδείας των ΗΠΑ. Η Ντέβος έχει ταχθεί υπέρ του προγράμματος χρηματοδότησης σχολείων ανάλογα με τις μαθητικές επιδόσεις και της χορήγησης κρατικής επιδότησης για την εγγραφή μαθητών σε ιδιωτικά εκπαιδευτήρια.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ