Τετάρτη 7 Σεπτέμβρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΛΟΜΒΙΑ
Στις 26/9 η επίσημη υπογραφή της «ειρηνευτικής συμφωνίας»

ΜΠΟΓΚΟΤΑ.--

Η επίσημη υπογραφή της συμφωνίας τερματισμού της ένοπλης σύγκρουσης ανάμεσα στην κυβέρνηση της Κολομβίας και τους αντάρτες των Ενοπλων Επαναστατικών Δυνάμεων της Κολομβίας - Στρατός του Λαού (FARC-EP) ανακοινώθηκε ότι θα γίνει στις 26 Σεπτέμβρη σε εκδήλωση που θα γίνει στην πόλη Καρταχένα στο βορρά της χώρας. Μετά από 4 σχεδόν χρόνια συνομιλιών στην Αβάνα, υπήρξε κατάληξη στα 6 σημεία της ατζέντας που περιλαμβάνουν: την αγροτική μεταρρύθμιση, την αντικατάσταση των παράνομων καλλιεργειών που χρησιμοποιούνται για την παραγωγή ναρκωτικών, τη στήριξη με προγράμματα στην επαρχία χρηματοδοτούμενα από τον κρατικό προϋπολογισμό, την ένταξη των ανταρτών στην κοινωνική ζωή ως πολιτικό κόμμα, την εγκατάλειψη των όπλων, τη δημιουργία ειδικού συστήματος Δικαιοσύνης και αναζήτησης της αλήθειας για την υπερπενηντάχρονη σύγκρουση, την αντιμετώπιση του φαινομένου των παραστρατιωτικών ταγμάτων θανάτου, τους διεθνείς εγγυητές και τις αναγκαίες νομοθετικές παρεμβάσεις, νόμους και διατάγματα.

Οι αντάρτες πραγματοποιούν στις 13 - 19 Σεπτέμβρη τη 10η Πανεθνική Συνδιάσκεψή τους, όπου αναλύουν κάθε πτυχή της συμφωνίας, ενώ στις 2 Οκτώβρη πραγματοποιείται δημοψήφισμα.

Υπέρ του «όχι» στην έγκριση της συμφωνίας στο δημοψήφισμα έχει ταχθεί ο πρώην Πρόεδρος γνωστός για τις σχέσεις του με τους παραστρατιωτικούς Αλβαρο Ουρίμπε, που πραγματοποιεί καμπάνια σε όλη τη χώρα, με το επιχείρημα ότι «η χώρα παραδίδεται στους κομμουνιστές αντάρτες». Στην πραγματικότητα, το βήμα που γίνεται στην Κολομβία μένει να φανεί πόσο θα προχωρήσει (και παλιότερες συμφωνίες οδήγησαν σε μαζικές δολοφονίες στελεχών του λαϊκού κινήματος), και το βέβαιο είναι ότι το τμήμα της αστικής τάξης που στηρίζει τη συμφωνία, το κάνει γιατί αυτό εξυπηρετεί καλύτερα τα συμφέροντά του για τη διευκόλυνση της δράσης των μονοπωλίων. Για το εργατικό - λαϊκό κίνημα μονόδρομος για να ικανοποιηθούν οι σύγχρονες ανάγκες τους εξακολουθεί να είναι η ρήξη με την εξουσία του κεφαλαίου.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ