Πέμπτη 17 Νοέμβρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ
Σχέδια νέας ενίσχυσης των Ενόπλων Δυνάμεων

Ενώ συνεχίζονται οι επαφές για τις συνταγματικές αλλαγές με το ΜΗΡ

ΑΓΚΥΡΑ.--

Τα σχέδια πρόσληψης 30.159 νέων επαγγελματικών στελεχών στις Ενοπλες Δυνάμεις της Τουρκίας ανακοίνωσε, χτες, το υπουργείο Αμυνας της χώρας, μετά τις χιλιάδες αποπομπές και τις απολύσεις, που συνεχίζονται στο πλαίσιο των ερευνών για την απόπειρα πραξικοπήματος της 15ης Ιούλη. Η ανακοίνωση διευκρινίζει μάλιστα ότι οι σχετικές διαδικασίες θα επιταχυνθούν, στο φόντο της ευρύτερης ετοιμότητας που η χώρα επιδιώκει για την «αντιμετώπιση της τρομοκρατίας», εντός και εκτός συνόρων και πάνω από όλα, βέβαια, με το βλέμμα στραμμένο στην όξυνση των ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών και τις πιθανές ανακατατάξεις στην περιοχή.

Την ίδια στιγμή, επιταχύνονται και οι διεργασίες γύρω από τις αλλαγές στο Σύνταγμα, που μεταξύ άλλων θα ενισχύσουν το ρόλο του Προέδρου της χώρας. Ο πρωθυπουργός, Μπιναλί Γιλντιρίμ, είπε χτες ότι οι προτάσεις του ΑΚΡ θα κατατεθούν τις αμέσως επόμενες μέρες στη Βουλή, ενώ ήδη αντίγραφα έχουν δοθεί στο εθνικιστικό ΜΗΡ, που έχει διακηρύξει την πρόθεσή του να συνεργαστεί με την κυβέρνηση, σε αυτό αλλά και σε άλλα ζητήματα.

Πάντως, ο Πρόεδρος της χώρας, Ρ. Τ. Ερντογάν, από το Πακιστάν όπου έκανε επίσημη επίσκεψη, σημείωσε ότι «αν ο Πρόεδρος (της χώρας) είναι αποσυνδεδεμένος από το κόμμα του θα υπάρξει μεγαλύτερη αδυναμία στις πολιτικές δραστηριότητες στη χώρα».

Να σημειωθεί ότι με αφορμή την επίσκεψη Ερντογάν στο Πακιστάν, δυνάμωσαν φήμες ότι η πακιστανική κυβέρνηση ετοιμάζεται να βάλει οριστικό «λουκέτο» στα σχολεία που το κίνημα «Χιζμέτ» του Φετ. Γκιουλέν (φερόμενου ως πρωτεργάτη στα γεγονότα της 15ης Ιούλη) διατηρεί στο Πακιστάν.

Στις θέσεις τους οι πρέσβεις σε Αγκυρα - Τελ Αβίβ

Στο μεταξύ, χτες, διορίστηκε νέος πρέσβης της Τουρκίας στο Ισραήλ ο Κεμάλ Οκέμ, σύμβουλος μέχρι πρότινος του πρωθυπουργού. Μια μέρα πριν, είχε διοριστεί και ο νέος πρέσβης του Ισραήλ στην Αγκυρα, επικυρώνοντας την προσπάθεια βελτίωσης των διμερών σχέσεων σε μια περιοχή κρίσιμη για τους γεωπολιτικούς και ενεργειακούς σχεδιασμούς στη Μέση Ανατολή.

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, χτες, η αντιτρομοκρατική υπηρεσία έκανε επιχείρηση στο δημαρχείο της πόλης Σιιρτ (νοτιοανατολικά) και προσήγαγε τον δήμαρχο της πόλης, Τουντσέρ Μπακιρχάν. Επίσης προσήχθησαν ο δήμαρχος και ο αντιδήμαρχος της πόλης Τουντζελί, Μεχμέτ Αλί Μπουλ και Νουραγιάτ Αλτούν, μετά από επιχείρηση των Ειδικών Δυνάμεων στις κατοικίες τους.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ