Πέμπτη 17 Νοέμβρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΑΛΛΙΑ
Ετοιμάζεται νέα παράταση του «καθεστώτος έκτακτης ανάγκης»

Στο όνομα της ετοιμότητας απέναντι σε «τρομοκρατικές απειλές»

Η παρουσία της αστυνομίας και του στρατού μόνιμη στους γαλλικούς δρόμους
Η παρουσία της αστυνομίας και του στρατού μόνιμη στους γαλλικούς δρόμους
ΠΑΡΙΣΙ.--

Τα σχέδιά του να «επιμηκύνει την κατάσταση έκτακτης ανάγκης μέχρι τις προεδρικές εκλογές» (σ.σ. τέλη Απρίλη) ανακοίνωσε ο Γάλλος Πρόεδρος, Φρανσουά Ολάντ, σε συνέντευξή του σε μεγάλα γαλλικά δίκτυα, προμηνύοντας νέα ένταση του κλίματος και των μέτρων καταστολής με πρόσχημα την «αντιμετώπιση της τρομοκρατίας».

Αλλωστε, και ο πρωθυπουργός Μανουέλ Βαλς, σε συνέντευξή του στο BBC, υπογράμμισε πως το Γενάρη «χωρίς αμφιβολία το καθεστώς έκτακτης ανάγκης θα παραταθεί για μερικούς μήνες». Το Γενάρη λήγει η εξάμηνη παράταση που είχε αποφασιστεί τον περασμένη Ιούλη. Από τον περσινό Νοέμβρη και τις επιθέσεις στο Παρίσι, θα είναι η πέμπτη κατά σειρά τέτοια απόφαση για την επιβολή μέτρων «έκτακτης ανάγκης».

«Στις σημερινές συνθήκες είναι δύσκολο να τερματίσουμε το καθεστώς έκτακτης ανάγκης. Συν τοις άλλοις σε μερικές βδομάδες θα εμπλακούμε σε μια προεκλογική καμπάνια με συναντήσεις, δημόσιες συναθροίσεις κ.τ.λ. Αρα πρέπει να προστατέψουμε τη δημοκρατία μας», ανέφερε ο Βαλς και συνέχισε: «Εξάλλου, αυτή η κατάσταση (έκτακτης ανάγκης) μας επιτρέπει να συνεχίσουμε τις έρευνες, τους διοικητικούς ελέγχους που είναι αποτελεσματικοί... έτσι, ναι, θα ζήσουμε χωρίς αμφιβολία μερικούς μήνες (ακόμα) σε αυτό το καθεστώς έκτακτης ανάγκης...».

Αλλά και από το βήμα της γαλλικής Βουλής, ο Βαλς τόνισε πως «η Γαλλία πρέπει να είναι διαυγής απέναντι σε αυτή την απειλή (από την τρομοκρατία)».

Θυμίζουμε ότι το καθεστώς έκτακτης ανάγκης συνεπάγεται μια σειρά περιορισμούς κατά συγκεντρώσεων και άλλων κινητοποιήσεων, ενίσχυση των αρμοδιοτήτων των δικαστικών και αστυνομικών αρχών κ.τ.λ. Ηδη, από το Νοέμβρη του 2015 πάνοπλοι αστυνομικοί αλλά και στρατιώτες κυκλοφορούν ακροβολισμένοι σε Παρίσι και άλλες μεγάλες πόλεις, ενώ συνολικά οι ανάγκες του «πολέμου κατά της τρομοκρατίας» έχουν διευρύνει την προσπάθεια αρπαγής της λαϊκής συναίνεσης για ένταση των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων σε Συρία και Ιράκ, αλλά και σε Βόρεια Αφρική, οπουδήποτε ο γαλλικός ιμπεριαλισμός θεωρεί ότι μπορεί να κερδίσει έναντι των ανταγωνιστών του.

Ο Πούτιν μπορεί να γίνει και «συνέταιρος»

Την ίδια στιγμή, η γαλλική πλουτοκρατία προσπαθεί να διαμορφώσει προτεραιότητες και σε ένα πλαίσιο διαφόρων ανακατατάξεων και άλλων διεργασιών. Ετσι, στη συνέντευξή του, ο Ολάντ αναφέρθηκε και στις σχέσεις της χώρας του με τη Ρωσία, στον απόηχο και των συζητήσεων για πιθανές αναπροσαρμογές στην εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ (μετά την εκλογή Τραμπ). «Εχουμε (πολλά) πράγματα να συζητήσουμε με τη Ρωσία... Ο Βλαντιμίρ Πούτιν πρέπει να είναι συνέταιρος σε πεδία στα οποία έχουμε κοινά συμφέροντα... Αν οι συμφωνίες του Μινσκ υλοποιηθούν πλήρως, οι κυρώσεις θα αρθούν», ανέφερε μεταξύ άλλων. Τέλος, όσον αφορά τις εκλογές της επόμενης άνοιξης, ο Ολάντ τόνισε πως «αν η αριστερά δεν ενωθεί, δε θα μπορεί να είναι παρούσα στο ραντεβού... αν η Γαλλία διχαστεί, αν διασπαστεί, τότε η Γαλλία θα παρακμάσει».

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, ο πρώην υπουργός Οικονομίας της κυβέρνησης Ολάντ - Βαλς, Μανουέλ Μακρόν, ανακοίνωσε χτες και επίσημα ότι θα είναι υποψήφιος στις προεδρικές εκλογές του 2017, «με σύνθημα την ελπίδα» και στόχο την «έξοδο από το (πολιτικό) στάτους κβο» για την αντιμετώπιση των «προκλήσεων μίας νέας εποχής», όπως είπε.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Προβάδισμα Αμόν στις προκριματικές των Σοσιαλιστών(2017-01-24 00:00:00.0)
Κλιμακώνει τις φοβέρες κατά απεργών και διαδηλωτών(2016-06-16 00:00:00.0)
Ο Βαλς δεν αποκλείει νέα παράταση(2015-12-02 00:00:00.0)
Μειώνονται οι εργοδοτικές εισφορές στην Κοινωνική Ασφάλιση(2014-07-10 00:00:00.0)
Απολύσεις και «παγωμένοι» μισθοί στο Δημόσιο(2014-04-18 00:00:00.0)
Ανασχηματισμός κυβέρνησης για νέα αντιλαϊκή επίθεση(2014-04-02 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ