Πέμπτη 17 Νοέμβρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΔΙΕΘΝΕΣ ΠΟΙΝΙΚΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ
Αποχώρηση και της Ρωσίας

ΜΟΣΧΑ.--

Καταγγέλλοντας το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο (ΔΠΔ) της Χάγης για μεροληψία και υπαινισσόμενοι τη χειραγώγησή του από αντίπαλες γεωπολιτικά δυνάμεις, Ρώσοι αξιωματούχοι ανακοίνωσαν χτες την αποχώρηση της χώρας τους από την ιδρυτική συνθήκη συγκρότησής του. Με τον τρόπο αυτό, η Ρωσία έγινε χτες η τέταρτη χώρα (μετά το Μπουρούντι, τη Νότια Αφρική και την Γκάνα) που αποφάσισε να αποχωρήσει από την ιδρυτική συνθήκη, την οποία ουδέποτε είχε στην ουσία επικυρώσει.

«Μέσα σε 14 χρόνια δραστηριότητας, το ΔΠΔ εξέδωσε μόνο τέσσερις ετυμηγορίες, δαπανώντας ωστόσο πάνω από ένα δισεκατομμύριο δολάρια», ανέφερε χαρακτηριστικά η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, Μαρία Ζακχάροβα. Επισήμανε χαρακτηριστικά την επιλογή των δικαστών του ΔΠΔ να επικεντρώνονται σε εγκλήματα που φέρονται ότι διαπράχθηκαν από τις πολιτοφυλακές της Οσετίας και τα ρωσικά στρατεύματα στη Γεωργία, στη διάρκεια του πολέμου τον Αύγουστο του 2008, αποσιωπώντας όσα διαπράχθηκαν από τα γεωργιανά στρατεύματα. «Σε τέτοιες συνθήκες, δεν μπορεί κανείς να μιλήσει για αξιοπιστία του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου», τόνισε η Ζακχάροβα.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, σημείωσε πως η αποχώρηση από το καταστατικό ίδρυσης του δικαστηρίου δρομολογήθηκε με διάταγμα που υπέγραψε νωρίτερα ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν. «Η ανακοίνωση του ΔΠΔ, πως η ενοποίηση της Κριμαίας με τη Ρωσία ισοδυναμεί με ένοπλη σύγκρουση μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας, είναι αντίθετη με την πραγματικότητα» πρόσθεσε ο Πεσκόφ, σημειώνοντας πως μία τέτοια ανακοίνωση μεταξύ άλλων αγνοεί «και τη θέληση του λαού της Κριμαίας που εκφράστηκε σε δημοψήφισμα για ένωση με τη Ρωσία».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ