Σάββατο 18 Αυγούστου 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
1999: Χιλιάδες οι νεκροί από το σεισμό στην Τουρκία

Πάνω απο 400 χιλιάδες υπολογίζονται οι άστεγοι μετά το σεισμό της 17ης Αυγούστου 1999

Associated Press

Πάνω απο 400 χιλιάδες υπολογίζονται οι άστεγοι μετά το σεισμό της 17ης Αυγούστου 1999
Περισσότεροι από 15.000 άνθρωποι βρήκαν το θάνατο, δεκάδες χιλιάδες οι τραυματίες και πάνω από 400.000 άστεγοι ήταν ο θλιβερός απολογισμός του καταστροφικού σεισμού, που έπληξε τα ξημερώματα της 17ης Αυγούστου τη Βορειοδυτική Τουρκία. Ο σεισμός έπληξε μια από τις πιο πυκνοκατοικημένες περιοχές της χώρας. Στην Κωνσταντινούπολη, στη Νικομήδεια, στην Προύσα και το Εσκισεχίρ, εκατοντάδες πολυκατοικίες κατέρρευσαν μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα, συνθλίβοντας κάτω από τόνους ερειπίων τους ενοίκους τους. Οι τουρκικές αρχές ανακοίνωσαν ότι ο σεισμός, που σημειώθηκε στις 03.02 τοπική ώρα, ήταν μεγέθους 6,7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ (7,8 βαθμών σύμφωνα με το Σεισμολογικό Ινστιτούτο του Φράιμπουργκ και το Αμερικανικό Γεωλογικό Ινστιτούτο). Οι μεγαλύτερες καταστροφές σημειώθηκαν στην περιοχή της Νικομήδειας (Ιζμίτ), 130 χιλιόμετρα ανατολικά της Κωνσταντινούπολης.

Η επόμενη μέρα, 18 Αυγούστου, βρίσκει τους κατοίκους των περιοχών που χτυπήθηκαν από το σεισμό σε κατάσταση απόγνωσης. Κατάσταση εκτάκτου ανάγκης έχει κηρυχτεί σε πολλές περιοχές της χώρας, ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη μια γιγαντιαία επιχείρηση των συνεργείων διάσωσης που αναζητούν απεγνωσμένα τυχόν επιζώντες κάτω από τα συντρίμμια. Ο Τούρκος υπουργός Εσωτερικών, Σααντετίν Ταντάν, δήλωσε στην τηλεόραση ΤRΤ ότι δεν μπορεί να γίνει ακόμη πλήρης εκτίμηση της καταστροφής σε καμιά πόλη. Σε πολλές περιοχές της χώρας διακόπηκαν η ηλεκτροδότηση, η υδροδότηση και οι τηλεπικοινωνίες, δημιουργώντας συνθήκες κόλασης για τους πανικόβλητους κατοίκους. Οσοι είχαν επιζήσει από την καταστροφή, έψαχναν απεγνωσμένα μέσα στα συντρίμμια για τα προσφιλή τους πρόσωπα.

Τα νοσοκομεία των μεγάλων πόλεων έχουν πλημμυρίσει από τραυματίες. Οι τουρκικές Αρχές προειδοποιούν τους πολίτες, που μετά το σεισμό έχουν βγει στους δρόμους και τις πλατείες να μην επιστρέψουν στα σπίτια, αφού σε 24 ώρες είχαν σημειωθεί περισσότεροι από 300 μετασεισμοί και εκφράζονταν φόβοι ότι και άλλα κτίρια θα καταρρεύσουν.

Δύο χρόνια μετά, χιλιάδες σεισμοπαθείς εξακολουθούν να δίνουν καθημερινά τη μάχη για την επιβίωση. Η συντριπτική πλειοψηφία τους παραμένει όχι απλά σε κοντέινερς, αλλά οι περισσότεροι εξ αυτών σε σκηνές...


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ