Σάββατο 18 Αυγούστου 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ - ΚΙΛΚΙΣ
«Καμιά συμμετοχή στη νέα ΝΑΤΟική επέμβαση»

Συγκέντρωση αντίστασης στα νέα σχέδια της κυβέρνησης για καινούρια συμμετοχή Ελλήνων στρατιωτών στα ιμπεριαλιστικά σχέδια στα Βαλκάνια

«Κανένας φαντάρος έξω από τα σύνορα», «καμία συμμετοχή της κυβέρνησης στη νέα επέμβαση του ΝΑΤΟ», διεκδίκησαν αγωνιστικά χτες φιλειρηνικοί πολίτες της Θεσσαλονίκης και του Κιλκίς που συμμετείχαν στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το στρατόπεδο του 525 Μηχανοκίνητου Τάγματος Πεζικού (ΜΤΠ) στο Πολύκαστρο, όπου δύναμη 350 ανδρών βρίσκεται έτοιμη, περιμένοντας την εντολή αναχώρησης για την ΠΓΔΜ. Τη χτεσινή πρώτη συγκέντρωση αντίστασης στα νέα σχέδια της χώρας για πιο βαθιά συμμετοχή στη νέα κλιμάκωση της έντασης στην περιοχή, διοργάνωσαν οι Κομματικές Οργανώσεις Θεσσαλονίκης και Κιλκίς του ΚΚΕ. Και η συγκέντρωση αυτή, στάθηκε αφορμή να αποκαλυφθεί για άλλη μια φορά η κατάντια στην οποία έχει ρίξει η κυβέρνηση τις ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις. Αφού ο Διοικητής του Στρατοπέδου δε βγήκε να παραλάβει το ψήφισμα διαμαρτυρίας, επικαλούμενος πως πρέπει να λάβει εντολές άνωθεν.

Κομμουνιστές και άλλοι δημοκρατικοί πολίτες της Θεσσαλονίκης, αντάμωσαν στην πύλη 11 του Λιμανιού της πόλης και λίγο μετά τις 6 το απόγευμα αναχώρησαν με αυτοκινητοπομπή για το Πολύκαστρο. Στην είσοδο του Πολυκάστρου, συναντήθηκαν με τους Κιλκισιώτες διαδηλωτές, και όλοι μαζί προχώρησαν προς την πύλη του στρατοπέδου, για να διαδηλώσουν πως «οι φαντάροι είναι του λαού παιδιά έξω από τα σύνορα δεν έχουνε δουλιά».

Με μια συγκέντρωση μαζική για τα δεδομένα της εποχής, με τα κόκκινα λάβαρα στα χέρια, έστειλαν ξεκάθαρο το μήνυμα πως ο λαός θα αγωνιστεί και θα κλιμακώσει την πάλη, ώστε να αποτρέψει την παραπέρα εμπλοκή της χώρας μας στον πόλεμο των ιμπεριαλιστών. Στον πόλεμο που ολοένα και πλησιάζει τη χώρα μας.

Πραγματοποίησαν συμβολικό αποκλεισμό του στρατοπέδου και διαδήλωσαν την απαίτησή τους για καμία εμπλοκή της Ελλάδας στο μακελειό που έστησε το ΝΑΤΟ στη Βαλκανική. Μπροστά στην πύλη άνοιξαν το πανό και στην είσοδο (πάνω στο δρόμο) έγραψαν το ίδιο σύνθημα: «κανένας φαντάρος έξω από τα σύνορα». Νέοι και μεγαλύτεροι σε ηλικία, με μια φωνή κατήγγειλαν την κυβερνητική υποτέλεια και διαμήνυσαν την απόφασή τους για ανυποχώρητο αγώνα. «Εμείς το λέμε δεν υποχωρούμε τους ΝΑΤΟικούς δε θα φοβηθούμε».

Αντιπροσωπεία των κομματικών οργανώσεων Θεσσαλονίκης και Κιλκίς του ΚΚΕ ζήτησε συνάντηση με το Διοικητή του Στρατοπέδου, προκειμένου να του επιδώσει ψήφισμα διαμαρτυρίας. Σ' όλη τη διάρκεια της αναμονής, οι νεολαίοι φώναζαν ασταμάτητα συνθήματα. Οι φωνές τους έσχιζαν τον αέρα και σίγουρα κατάφεραν να φτάσουν στα αυτιά των στρατιωτών, που η ελληνική κυβέρνηση στέλνει να υπηρετήσουν κάτω από τη σημαία του ΝΑΤΟ.

Δείγμα υποτέλειας

Στο αίτημα των διαδηλωτών που διατυπώθηκε από τον βουλευτή του ΚΚΕ Αγγελο Τζέκη, και μεταφέρθηκε από τον επικεφαλής της αστυνομικής δύναμης που «φύλαγε» το στρατόπεδο, ο Διοικητής 525 ΜΤΠ ζήτησε διορία 10 λεπτά, προκειμένου να λάβει άνωθεν εντολές. Τελικά, τα λεπτά πέρναγαν και όσο το ΝΑΤΟ δεν ενέκρινε την παραλαβή του ψηφίσματος, ο διοικητής κρύβονταν πίσω από τους επόπτες και πάει λέγοντας.

«Εμείς εντολές από το ΝΑΤΟ δε δεχόμαστε. Οταν Ελληνας αξιωματικός δεν έχει το σθένος να έρθει να παραλάβει ένα ψήφισμα, αντιλαμβανόμαστε πώς μπορούν να αντιδράσουν στις εντολές του ΝΑΤΟ. Θα μας ξαναβρούν μπροστά τους σύντομα. Πιο μαζικά πιο δυνατά. Εχουμε χρέος απέναντι στον ελληνικό λαό», είπε ο Γραμματέας της ΚΟΘ και μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ Χρήστος Κόφας.

Τελικά, το υπόμνημα με το οποίο απαιτούν να ματαιωθεί η αποστολή νέου εκστρατευτικού Σώματος έξω από τη χώρα, θυροκολλήθηκε στην πύλη του στρατοπέδου.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ