Τετάρτη 16 Νοέμβρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΚΟΥΑΡΤΕΤΟ
Παζάρια και συνεννοήσεις με προδιαγεγραμμένη την αντιλαϊκή συμφωνία

Με ατζέντα τη συγκρότηση και «προικοδότηση» του υπερταμείου για τις ιδιωτικοποιήσεις με νέα φουρνιά επιχειρήσεων υπό κρατικό έλεγχο καθώς και τα νέα χτυπήματα στα Εργασιακά, ξεκίνησε χτες στην Αθήνα ο νέος κύκλος των συνεννοήσεων της συγκυβέρνησης με τα υψηλόβαθμα κλιμάκια του κουαρτέτου, σχετικά με το κλείσιμο της δεύτερης «αξιολόγησης» του μνημονίου. Σύμφωνα με τον υπουργό Ενέργειας, Γ. Σταθάκη, ο οποίος ταυτόχρονα θα διατηρήσει και την αρμοδιότητα των διαπραγματεύσεων, σχετικά με τα «κόκκινα» τραπεζικά δάνεια, το χρονοδιάγραμμα που τέθηκε χαρακτηρίζεται «πιεσμένο αλλά ρεαλιστικό», ενώ όπως χαρακτηριστικά τόνισε, στόχος είναι η κατάληξη της συμφωνίας μέχρι τη συνεδρίαση της Ομάδας Εργασίας του Γιούρογκρουπ στις 28 Νοέμβρη, ενόψει, βέβαια, της συνεδρίασης των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, στις 5 Δεκέμβρη.

Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Οικονομικών, κατά τη χτεσινή συνάντηση του υπουργού Οικονομικών, Ευ. Τσακαλώτου, με τους επικεφαλής των θεσμών και θέμα την «Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας» (το ταμείο ιδιωτικοποιήσεων) συζητήθηκε η πρόοδος που έχει σημειωθεί ως προς τα θέματα της διαμόρφωσης του εσωτερικού κανονισμού λειτουργίας της εταιρείας, καθώς και της διαδικασίας σύστασης και στελέχωσης του ΔΣ της εταιρείας, με στόχο, σύμφωνα με τη συγκυβέρνηση, την επίτευξη συμφωνίας μέχρι το τέλος του έτους.

Οι αντιλαϊκές διαβουλεύσεις θα συνεχιστούν σήμερα με ατζέντα το εγχώριο χρηματοπιστωτικό σύστημα καθώς και «θέματα του υπουργείου Υγείας». Υπενθυμίζεται ότι ο τρέχων κύκλος της «αξιολόγησης» περιλαμβάνει, επίσης, τον εξωδικαστικό μηχανισμό ρύθμισης δημόσιων και ιδιωτικών οφειλών των επιχειρήσεων, το νόμο για την «εφοδιαστική αλυσίδα» (logistics), τις «απελευθερώσεις» στην αγορά Ενέργειας, τη διαχείριση των «κόκκινων» δανείων, τον κανονισμό για παροχή υπηρεσιών ύδρευσης (συνδέεται με τις ιδιωτικοποιήσεις στον κλάδο), τον «οδικό χάρτη» για την πλήρη «απελευθέρωση» επαγγελμάτων (μηχανικοί κ.ά.).

Παράλληλα, η νομοθέτηση του νέου «συστήματος Πρόνοιας» φέρνει στην πρώτη γραμμή του «σφαγείου» την παραπέρα συρρίκνωση ή και κατάργηση κάθε είδους προνοιακών επιδομάτων που αποδίδονται στα φτωχότερα τμήματα του πληθυσμού. Σε αυτό το πλαίσιο, η εφαρμογή των προγραμμάτων για το «ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα» συνδέεται με την «αξιολόγηση των κοινωνικών παροχών».

Ετσι, υπό διαμόρφωση βρίσκεται και το τελικό σχέδιο για τον κρατικό προϋπολογισμό για το 2017, που αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή την ερχόμενη Δευτέρα (21/11) καθώς και το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2017 - 2020, όπου θα ενσωματωθούν τα αντιλαϊκά μέτρα μόνιμου χαρακτήρα και «επαναλαμβανόμενης απόδοσης» για τα επόμενα χρόνια.

Ενδοαστικές κόντρες στην ΕΕ

Την ίδια ώρα, σε επίπεδο ΕΕ, συνεχίζονται οι κόντρες και η ενδοαστική διαπάλη, με φόντο τις αβεβαιότητες που εκδηλώνονται γύρω από τους ρυθμούς της οικονομικής ανάκαμψης και για τα μείγματα της αντιλαϊκής πολιτικής.

Σε αυτό το πλαίσιο, η ιταλική κυβέρνηση φέρεται να βάζει «βέτο» στην πρόταση της σλοβάκικης προεδρίας για την αναθεώρηση του πολυετούς ευρωπαϊκού προϋπολογισμού που καλύπτει την περίοδο μέχρι το 2020. «Επιβεβαιώσαμε την επιφύλαξή μας. Η αναθεώρηση αυτή δεν μπορεί να υιοθετηθεί αν δεν υπάρχει ομοφωνία», δήλωσε ο Ιταλός υφυπουργός παρά την προεδρία της κυβέρνησης, Σάντρο Γκότζι. Στη συνέχεια, ο Ιταλός πρωθυπουργός, Μ. Ρέντσι, τόνισε: «Οι Βρυξέλλες ήθελαν να αφήσουν στις πλάτες των Σικελών το βάρος του μεταναστευτικού (...) Γεμίζουν χρήματα, όμως, τις ευρωπαϊκές χώρες που όχι μόνο δεν αποδέχονται μια συμφωνία που έχουν υπογράψει, αλλά υψώνουν και τείχη με τα λεφτά μας»...

Παράλληλα, συνεχίζονται και οι κόντρες στην Ευρωζώνη σχετικά με τη διαμόρφωση των κρατικών προϋπολογισμών για το 2017, σε συνδυασμό με τους ελέγχους που διενεργεί η Κομισιόν, στο πλαίσιο της διαδικασίας του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου. Σύμφωνα με την ιταλική εφημερίδα «La Repubblica», η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρόκειται να αναβάλει για τους πρώτους μήνες του επόμενου έτους την οριστική κρίση επί του ιταλικού προϋπολογισμού για το 2017. Ταυτόχρονα, σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται η ιταλική εφημερίδα, η Κομισιόν σχεδιάζει να δημοσιοποιήσει κείμενο με το οποίο ζητείται από κυβερνήσεις, όπως αυτές της Γερμανίας, της Ολλανδίας, Λουξεμβούργου κ.ά. να αυξήσουν τις κρατικές δαπάνες για επενδύσεις, με στόχο να τονωθεί η ανάκαμψη στην ΕΕ.

Από την πλευρά του, ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Αγγλίας, Μαρκ Κάρνεϊ, προειδοποίησε για το ενδεχόμενο απομάκρυνσης ευρωπαϊκών τραπεζών από τη Βρετανία, σε περίπτωση που επικρατήσει το σενάριο για ένα «σκληρό Brexit». Σύμφωνα με τον ίδιο, οι τράπεζες και οι ασφαλιστικές εταιρείες εκπονούν σχέδια έκτακτης ανάγκης στην περίπτωση που η Βρετανία χάσει μεγάλο μέρος της πρόσβασής της στην ενιαία αγορά της ΕΕ. «Εάν ο χρόνος για την έξοδο υπολογίζεται σε 18 μήνες ή λιγότερο και ο βαθμός της εξόδου θεωρείται σημαντικός, τότε μια σειρά από αυτές τις εταιρίες θα λάβουν αποφάσεις, αυτή είναι η καλύτερη πρόβλεψη που μπορώ να κάνω», τόνισε χαρακτηριστικά ο Μαρκ Κάρνεϊ.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ