Τετάρτη 16 Νοέμβρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Επόμενος σταθμός Ομπάμα το Βερολίνο

Συνάντηση εκτός από την Μέρκελ και με Ολάντ, Μέι, Ρέντσι, Ραχόι

Με δεύτερο σταθμό στην τελευταία περιοδεία του στο εξωτερικό το Βερολίνο, ο Αμερικανός Πρόεδρος, Μπαράκ Ομπάμα, επιδιώκει κυρίως να καθησυχάσει τους συμμάχους του στο ΝΑΤΟ, για τη συνέχεια της ως τώρα πολιτικής της χώρας του στη συμμαχία αυτή, και μετά την ανάληψη της Προεδρίας της χώρας από τον Ντόναλντ Τραμπ. Αυτός εμφανίζεται ως ο βασικός στόχος της επίσκεψης, σύμφωνα με δημοσιεύματα στο γερμανικό Τύπο, επίσκεψη που ξεκινάει σήμερα το βράδυ και ολοκληρώνεται την Παρασκευή (ενώ μετά θα πάει στο Περού στη Σύνοδο της λεγόμενης Διειρηνικής Συμφωνίας Εμπορίου). Εκτός από την καγκελάριο Αγκελα Μέρκελ, που ο Ομπάμα χαρακτήρισε πριν την αναχώρησή του από τον Λευκό Οίκο ως «την καλύτερη εταίρο στην Ευρώπη στη διάρκεια της θητείας του», έχει προγραμματιστεί την Παρασκευή το πρωί συνάντηση στο Βερολίνο με τον Πρόεδρο της Γαλλίας, Φρανσουά Ολάντ, την πρωθυπουργό της Βρετανίας, Τερέσα Μέι, τον πρωθυπουργό της Ιταλίας, Ματέο Ρέντσι, και τον Ισπανό πρωθυπουργό, Μαριάνο Ραχόι.

Από τη σύνθεση των συμμετασχόντων στη συνάντηση γίνεται κατανοητό ότι πρόκειται για μια συζήτηση εφ' όλης της ύλης με τους εκπροσώπους των πιο ισχυρών χωρών της ΕΕ και συμμάχους στο ΝΑΤΟ. Σύμφωνα με τον γερμανικό Τύπο, περιλαμβάνει τη σχέση με τη Ρωσία, το μέλλον του ΝΑΤΟ, την ανησυχία για την συνοχή της ΕΕ και τις διεθνείς προσπάθειες για την προστασία του κλίματος, στο φόντο της ανάληψης της προεδρίας από τον Τραμπ.

Θυμίζουμε ότι η Μέρκελ μετά την νίκη Τραμπ, στο συγχαρητήριο μήνυμά της είχε επισημάνει ότι «με καμία άλλη χώρα εκτός ΕΕ η Γερμανία δεν έχει μια βαθύτερη σχέση, από αυτή που έχει με τις ΗΠΑ». Γίνεται επίσης λόγος για το ρόλο των ΗΠΑ «ως ισχυρής χώρας που παρεμβαίνει σχεδόν παντού στον κόσμο» και ότι οι Γερμανία και ΗΠΑ «μοιράζονται τις κοινές αξίες της δημοκρατίας, της ελευθερίας, του σεβασμού του δικαίου και της ανθρώπινης αξιοπρέπειας, ανεξάρτητα από τη φυλή, το χρώμα, τη θρησκεία, το φύλο, τον σεξουαλικό προσανατολισμό ή πολιτικές πεποιθήσεις» και «με βάση αυτές τις αρχές προσφέρουν συνεργασία και στον νέο Πρόεδρο Ντ. Τραμπ». Βεβαίως... τις αξίες που μοιράζονται οι ιμπεριαλιστές τις βιώνουν στο πετσί τους οι λαοί των χωρών τους και οι άλλοι λαοί που τους αιματοκυλούν, τους οδηγούν στη φτώχεια και την εξαθλίωση, μέσα από το σκληρό ανταγωνισμό των μονοπωλιακών ομίλων για αγορές, φυσικούς πόρους και σφαίρες επιρροής. Αυτή η βάρβαρη πολιτική δεν πρόκειται να αλλάξει, ανεξάρτητα από το ποια πρόσωπα αναλαμβάνουν τα ηνία των κρατών, όσο οι καπιταλιστές κάνουν κουμάντο στην οικονομία.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ