Τετάρτη 9 Νοέμβρη 2016 - 2η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΥΠΕΞ - ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΑ
Εντονη κινητικότητα για την «εξωστρέφεια» του κεφαλαίου

Τη Βηρυτό του Λιβάνου επισκέπτεται σήμερα και αύριο ο Ελληνας ΥΠΕΞ Ν. Κοτζιάς από κοινού με τον Κύπριο ομόλογο του, Ι. Κασουλίδη, σε άλλη μια προσπάθεια για «συνεργασία» και «δικτύωση» - όπως λέγεται χαρακτηριστικά στην Αθήνα - μεταξύ των αστικών τάξεων της Ανατολικής Μεσογείου, που στο μεταξύ έχει πάρει φωτιά ακριβώς μέσα από τους ενδοαστικούς ανταγωνισμούς για την εκμετάλλευση πλουτοπαραγωγικών πηγών και διαύλων.

Σήμερα προγραμματίζεται να γίνουν δεκτοί από τον νεοεκλεγέντα Πρόεδρο του Λιβάνου, Michel Naim Aoun, και να συναντηθούν με τον ΥΠΕΞ της χώρας, Gebran Bassil, καθώς και με το Λιβανέζο Πρόεδρο της Βουλής, Nabih Berri.

Στην ημερήσια διάταξη των συζητήσεων μεταξύ των τριών υπουργών περιλαμβάνεται η συνεργασία στους τομείς του Προσφυγικού (ο Λίβανος είναι η χώρα με τον μεγαλύτερο πληθυσμό, σε ποσοστιαία βάση, προσφύγων στον κόσμο), της ασφαλείας, της οικονομίας, της Ενέργειας, ειδικά των ΑΠΕ, άλλο ένα πεδίο όπου μυρίζονται μπόλικο ψητό μια σειρά επιχειρηματικοί όμιλοι, καθώς και στους τομείς της εκπαίδευσης και του πολιτισμού.

Πηγές του ελληνικού ΥΠΕΞ επισημαίνουν το γεγονός ότι Λίβανος και Ιορδανία ήταν οι δύο χώρες στις οποίες επεκτάθηκε το σχήμα των πολυδιαφημισμένων τριμερών συνεργασιών με Ελλάδα και Κύπρο, εντός του 2015. Είχαν προηγηθεί αυτές με Ισραήλ και Αίγυπτο. Ενα θέμα αυτό, οι τριμερείς συνεργασίες, και άλλα ανοίγματα στο εξωτερικό για το οποίο γίνεται μπόλικη συζήτηση στο ΥΠΕΞ, πως θα προχωρήσει παραπέρα και τι αποδίδει μέχρι στιγμής.

Η ανασχηματισμένη πολιτική ηγεσία του υπουργείου ιεραρχεί ως στόχο της λεγόμενης «οικονομικής διπλωματίας» την «εξωστρέφεια», την αναζήτηση νέων πεδίων κερδοφορίας για τους ντόπιους επιχειρηματικούς ομίλους στο εξωτερικό, τα κομπρεμί με λιμνάζοντα κεφάλαια από άλλες χώρες.

Πολωνία, Βρετανία, Ινδονησία

Σε αυτήν τη βάση, κατά πληροφορίες ο αν. υπουργός Εξωτερικών, Γ. Κατρούγκαλος, αναχωρεί για Πολωνία για υπογραφή ενός συμφώνου οικονομικής συνεργασίας και αμέσως μετά για Βρετανία, όπου εκτός τις επαφές σε πολιτικό επίπεδο, θα έχει επαφές με «επενδυτές», επιχειρηματίες, ενώ θα μιλήσει για τις «προοπτικές» της εγχώριας καπιταλιστικής οικονομίας σε εκδηλώσεις στο περιλάλητο London School of Economics και στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης.

Ο υφυπουργός Εξωτερικών, Τ. Κουίκ, ετοιμάζεται για ταξίδι στην Τζακάρτα της Ινδονησίας, στο πλαίσιο επιχειρηματικής αποστολής που συνδιοργανώνουν ΣΕΒ και ΕΒΕΑ. Στο ΥΠΕΞ φέρονται να έχουν λάβει διαβεβαιώσεις από τον υπουργό Αμυνας, Π. Καμμένο, που επισκέφτηκε πρόσφατα τη χώρα ότι υπάρχει εκεί έδαφος για επικερδείς συνεργασίες μεταξύ επιχειρηματικών ομίλων Ελλάδας και Ινδονησίας.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ