Τετάρτη 9 Νοέμβρη 2016 - 2η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΝΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΣ - ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΗ
Τροφοδοτούν κινητικότητα στο χώρο της σοσιαλδημοκρατίας

Ο πρόσφατος ανασχηματισμός, η προσπάθεια για γρήγορο κλείσιμο της δεύτερης «αξιολόγησης» και των αντιλαϊκών μέτρων που τη συνοδεύουν, καθώς και η συζήτηση για τα επόμενα μνημόνια διαρκείας που ανοίγει, τροφοδοτούν εκ νέου την κινητικότητα στο έτσι κι αλλιώς ρευστό αστικό πολιτικό σύστημα, με επίκεντρο στη φάση αυτή τις διεργασίες στο χώρο της σοσιαλδημοκρατίας και με το βλέμμα στην ανάγκη για διαμόρφωση σταθερών κυβερνήσεων και εναλλακτικών.

Χαρακτηριστικό είναι το χτεσινό κύριο άρθρο της «Αυγής», που αναφερόμενο στις προεδρικές εκλογές στη Γερμανία, όπου το σοσιαλδημοκρατικό κόμμα SPD - ο μικρότερος εταίρος στον κυβερνητικό συνασπισμό με την Μέρκελ - πρότεινε δικό του υποψήφιο, τον σοσιαλδημοκράτη ΥΠΕΞ Φ. Β. Σταϊνμάγερ, σημειώνει ότι «το SPD ουσιαστικά κήρυξε τον πόλεμο στη Χριστιανοδημοκρατία, ενώ για πρώτη φορά φλερτάρει δημόσια με το ενδεχόμενο ενός αριστερόστροφου συνασπισμού μετά τις ομοσπονδιακές εκλογές. Ο Σταϊνμάγερ είναι ο πλέον δημοφιλής Γερμανός πολιτικός και έχει βάσιμες ελπίδες να πάρει ψήφους από την Αριστερά και τους Πράσινους, ενδεχομένως και από τους Φιλελεύθερους».

«Ολη αυτή η ενδογερμανική κόντρα δεν θα είχε κανένα ενδιαφέρον για τον έξω κόσμο εάν δεν αποτελούσε ακόμη ένα προοίμιο για την αρχή του τέλους του εξαγώγιμου μοντέλου στην Ευρώπη του μεγάλου συνασπισμού», προσθέτει η εφημερίδα του ΣΥΡΙΖΑ, συνδέοντας ευθέως τις εξελίξεις στη Γερμανία με αντίστοιχα σχέδια στο εγχώριο αστικό πολιτικό σύστημα.

Σχέδια που αποτυπώνει σαφέστερα η «Εφημερίδα των Συντακτών», εκτιμώντας χτες σε άρθρο της ότι «το επιτελείο του Μαξίμου (...) το τελευταίο διάστημα διέκρινε στην καθημερινή πρακτική της Δημοκρατικής Συμπαράταξης σημάδια ουσιαστικής διαφοροποίησης από τη γραμμή Μητσοτάκη» και, σε αυτήν τη βάση, «βγάζοντας από το υπουργικό συμβούλιο 3 πρόσωπα που έλκουν την καταγωγή τους από το ΠΑΣΟΚ και ήταν "κόκκινο πανί" για την Χ. Τρικούπη (σ.σ.: Μάρδας, Τζάκρη, Μπόλαρης) στέλνει το μήνυμα στην ηγεσία της εγχώριας σοσιαλδημοκρατίας ότι μπορούμε να συνεννοηθούμε παρακάμπτοντας τη ΝΔ». Η εφημερίδα εκτιμά, άλλωστε, ότι «πράγματι η Φ. Γεννηματά, εκνευρίζοντας αφόρητα τον Ευ. Βενιζέλο, περνάει αργά αλλά σταθερά από τη μονομέτωπη λογική στη διμέτωπη», συγκρουόμενη και με τη ΝΔ.

Η ίδια η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ δεν απορρίπτει τέτοια σενάρια, αλλά οπωσδήποτε τα συνδυάζει με ενίσχυση της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, όπου προΐσταται, ώστε να παζαρέψει από καλύτερες θέσεις το ρόλο της σε μια τέτοια εξέλιξη.

Π.χ. δήλωνε χτες: «Εχουμε υποχρέωση οι πολιτικές δυνάμεις του τόπου να συνεννοηθούμε γύρω από ένα Εθνικό Σχέδιο παραγωγικής και οικονομικής ανασυγκρότησης της χώρας (...) Για αυτό ζητάμε την ενίσχυσή μας (...) γιατί η μεγάλη Δημοκρατική Παράταξη ξέρει και μπορεί να βγάλει τη χώρα από την κρίση». Στο ίδιο μοτίβο πρόσθεσε ότι «αυτό το τεχνητό δίπολο που προσπαθούν να στήσουν ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ δεν μπορεί να οδηγήσει σε λύσεις (...) Για αυτό είμαστε αισιόδοξοι ότι θα αλλάξουμε τους συσχετισμούς στην κοινωνία σήμερα, και αύριο στη Βουλή, για να μπορέσουμε να επιβάλουμε την Εθνική Γραμμή», ως σχέδιό της για την αναθέρμανση της εγχώριας αστικής οικονομίας.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ