Τετάρτη 9 Νοέμβρη 2016 - 2η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ

Στο σημερινό 4σέλιδο «Νεολαία» μπορούμε να βρούμε:

  • Αρθρογραφία, όπου συγκεντρώνεται η πείρα από την προετοιμασία των κινητοποιήσεων φοιτητών και σπουδαστών, που έγιναν στις 3 Νοέμβρη και την παρέμβαση των κομμουνιστών σε πανεπιστήμια και ΤΕΙ.
  • Αρθρο: Ο «νέος αριστερός ρεαλισμός» και το «ιερατείο» του κ. Γαβρόγλου.
  • Το «Ευρωπαϊκό Σώμα Αλληλεγγύης» ή αλλιώς γενίκευση της απλήρωτης εργασίας και γύμνια των κρατικών υπηρεσιών.
  • Πολιτιστικές δραστηριότητες της ΚΝΕ.
Κλιμάκωση της πολύμορφης δράσης των φοιτητικών - σπουδαστικών συλλόγων

Τα επόμενα αγωνιστικά ραντεβού και το πλαίσιο πάλης που αποφασίστηκε σε χτεσινή σύσκεψη

Από τη διαδήλωση των φοιτητικών Συλλόγων στις 3 Νοέμβρη στην Αθήνα
Από τη διαδήλωση των φοιτητικών Συλλόγων στις 3 Νοέμβρη στην Αθήνα
Οργάνωση κινητοποιήσεων στις διοικήσεις των τμημάτων για τα οξυμένα ζητήματα των σχολών. Συμμετοχή στην κινητοποίηση στο υπουργείο Παιδείας την Παρασκευή 11 Νοέμβρη στις 12 το μεσημέρι (για τις μετεγγραφές, τα δίδακτρα στα μεταπτυχιακά και την κατάργηση της Παιδαγωγικής Επάρκειας). Συμμετοχή στο συλλαλητήριο που διοργανώνουν την Τρίτη 15 Νοέμβρη, στις 6.30 στην Ομόνοια, η ΕΕΔΥΕ, εργατικά συνδικάτα, σύλλογοι αυτοαπασχολούμενων και γυναικών, Φοιτητικοί Σύλλογοι και φορείς του λαϊκού κινήματος, ενάντια στην επίσκεψη Ομπάμα και τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις. Συμμετοχή στον τριήμερο εορτασμό του Πολυτεχνείου, στην αντιιμπεριαλιστική πορεία στις 17 Νοέμβρη προς την Αμερικάνικη Πρεσβεία. Αγωνιστικό «παρών» στην πανελλαδική απεργία στις 8 Δεκέμβρη με τους εργάτες και το λαό. Συμμετέχουμε στην απεργία 24/11 της ΑΔΕΔΥ με τις ταξικές δυνάμεις και το ΠΑΜΕ.

Τα παραπάνω αποφάσισαν, χτες το απόγευμα, κατά τη διάρκεια σύσκεψης, οι Σύλλογοι: Φυσικού, Δασκάλων, Νηπιαγωγών, Ιστορικού - Αρχαιολογικού, Τούρκικων Σπουδών, ΝΦΕΜΠ, ΦΕΑ, Πληροφορικής Χαροκοπείου.

Το πλαίσιο στο οποίο κατέληξαν οι Σύλλογοι είναι το εξής:

«Συνεχίζουμε! Μαζί με τον λαό για τις σύγχρονες ανάγκες μας!

Χαιρετίζουμε τους χιλιάδες φοιτητές και σπουδαστές που ένωσαν τις φωνές τους στις 3 Νοέμβρη! Εδωσαν ένα πρώτο μήνυμα σε όσους στηρίζουν την αντιλαϊκή πολιτική που τσακίζει τις σπουδές και το μέλλον μας!

Συνεχίσουμε τον αγώνα μας! Μαζί με το λαό μπορούμε να γίνουμε ακόμα πιο δυνατοί!

Κυβέρνηση - ΕΕ - ΔΝΤ, ετοιμάζουν νέο γύρο επίθεσης στα δικαιώματά μας!!!
  • Τσακίζουν το δικαίωμά μας στη δουλειά! Απελευθερώνουν τις απολύσεις στο 10%, μειώνουν και άλλο τον άθλιο κατώτερο μισθό των 586 ευρώ εμφανίζοντας τον "υποκατώτερο μισθό" για τους νεοπροσλαμβανόμενους. Ενισχύουν τις ατομικές και επιχειρησιακές συμβάσεις, μειώνοντας έτσι και άλλο τον μέσο μισθό. Επεκτείνουν τις ευέλικτες μορφές απασχόλησης.
  • Φορτώνουν νέα δυσβάσταχτα βάρη στις οικογένειές μας! Καταργούν όσα επιδόματα έχουν μείνει. Ακόμα και αυτό των 1.000 ευρώ που είναι για τους φοιτητές που σπουδάζουν μακριά από τις οικογένειές τους. Μειώνουν και άλλο τις σημερινές συντάξεις και κοινωνικές παροχές. Φτάνουν το αφορολόγητο όριο για μισθωτούς και συνταξιούχους στα 5.000 από τα 8.600!
  • Παίρνουν μέτρα να χτυπήσουν το εργατικό - λαϊκό κίνημα! Δίνουν το δικαίωμα στους εργοδότες να απαντούν με "λοκ άουτ" στους αγώνες των εργαζομένων. Ετοιμάζουν νέο συνδικαλιστικό νόμο για τον περιορισμό και την απαγόρευση της συνδικαλιστικής δράσης.

Με τον πρόσφατο ανασχηματισμό, η κυβέρνηση επιχειρεί να γίνει ακόμα πιο αποτελεσματική στην υλοποίηση παλιών και νέων μέτρων, ώστε να εξασφαλίσει την κερδοφορία των μονοπωλίων.

Η κοροϊδία της κυβέρνησης για τη «δίκαιη ανάπτυξη» δεν μπορεί να κρύψει την πραγματικότητα!

Οι οικογένειές μας πληρώνουν 1,5 δισ. το χρόνο για τις σπουδές μας! Λεφτά για εργαστηριακό εξοπλισμό, σημειώσεις και συγγράμματα, νοίκια και λογαριασμούς. Γενικεύονται τα δίδακτρα στα μεταπτυχιακά.

Οι σπουδές μας υποβαθμίζονται μέρα με τη μέρα! Ηδη έχουν συνταξιοδοτηθεί πάνω από 1.660 καθηγητές! Παράλληλα, με βάση το 3ο μνημόνιο που από κοινού ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ - ΝΔ, απαγορεύουν την πρόσληψη καθηγητών! Αποτέλεσμα όλων αυτών είναι η κατάργηση ή συγχώνευση μαθημάτων, εργαστηρίων μέχρι και δημιουργία κοινών τμημάτων που μας αναγκάζει να μη χωράμε μέσα στα αμφιθέατρα!

Φέτος μόνο μένουν έξω από τις σχολές τους πάνω από 7.000 μετεγγραφέντες φοιτητές σε σύνολο 12.000, ενώ ακόμα και όσοι πήραν τη μετεγγραφή τους κινδυνεύουν να χάσουν το 1ο εξάμηνο!

Το 33% των αποφοίτων είναι άνεργοι, ενώ οι μισθωτοί επιστήμονες με μπλοκάκι θα πληρώνουν τα 2/3 του μισθού τους σε ασφάλιση και φόρους!

Την ίδια ώρα, μοιράζουν φοροαπαλλαγές στους εφοπλιστές, ανακεφαλοποιούν τις τράπεζες, δίνουν ζεστό χρήμα στους μεγαλοεπιχειρηματίες, χαρίζουν το επίδομα ανεργίας στα αφεντικά.

Δεν θυσιάζουμε τις σπουδές και το μέλλον μας για να αυγατίσουνε τα κέρδη των μονοπωλίων!

Ανάπτυξη για τους φοιτητές σημαίνει μόνιμη και σταθερή δουλειά με δικαιώματα, δημόσια και δωρεάν Παιδεία, Υγεία και Πρόνοια για όλους, πτυχία που θα εξασφαλίζουν όλη την απαραίτητη γνώση, ώστε να είμαστε ολοκληρωμένοι επιστήμονες και θα αποτελούν την μόνη προϋπόθεση για δουλειά.

Για αυτήν την ανάπτυξη παλεύουμε! Σε αυτόν τον αγώνα αξίζει να πάρει θέση ο κάθε φοιτητής που αγωνιά, προβληματίζεται για τις σπουδές και το μέλλον του. Μέσα από αυτόν τον αγώνα θα δίνουμε απάντηση στα σχέδια της κυβέρνησης που προσπαθεί να μας πείσει ότι "όλα πάνε καλά" και να περιμένουμε τις διαπραγματεύσεις για να δούμε φως στο τούνελ.

Χρειάζεται να είμαστε σε ετοιμότητα! Τα σύννεφα ενός γενικευμένου ιμπεριαλιστικού πολέμου πυκνώνουν πάνω από τη χώρα μας!

Ο ιμπεριαλιστικός πόλεμος μαίνεται ήδη στην ευρύτερη περιοχή, με καθημερινές σφαγές σε Συρία, Ιράκ και Λιβύη! Την ίδια στιγμή, στην Ανατολική Μεσόγειο και στο Αιγαίο, με την άδεια της ελληνικής κυβέρνησης, το ΝΑΤΟ ενισχύει συνεχώς την παρουσία του, ενώ παράλληλα δυναμώνει η προκλητικότητα της τουρκικής αστικής τάξης με παραβιάσεις εναέριου και θαλάσσιου χώρου, ενώ ο Ερντογάν συνεχίζει τις επικίνδυνες δηλώσεις του.

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ παίζει με το κουβάρι των ανταγωνισμών στην περιοχή, βάζοντας το λαό σε επικίνδυνα σενάρια. Κλείνει μπίζνες στο Αιγαίο με Ρωσία και ΗΠΑ, συνεχίζει το έργο προηγούμενων κυβερνήσεων - όλοι μαζί έχουν δώσει - 38 δισεκατομμύρια ευρώ σε ΝΑΤΟικές δαπάνες, εμφανίζει το ΝΑΤΟ ως εγγυητή της ασφάλειας, την ίδια ώρα που ο ίδιος ο οργανισμός δηλώνει ότι δεν αναγνωρίζει σύνορα μεταξύ των κρατών - μελών! Προασπίζεται την πολιτική της ΕΕ που οδηγεί στον εγκλωβισμό χιλιάδων προσφύγων στη χώρα μας, ενώ στηρίζει τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις που εκτυλίσσονται στην περιοχή.

Τολμάνε, μάλιστα, ανήμερα του τριήμερου εορτασμού του Πολυτεχνείου να φέρνουν ειδικό προσκεκλημένο τον Ομπάμα! Είναι ανεπιθύμητος! Οπως οι φοιτητές έγραψαν "έξω οι ΗΠΑ - έξω το ΝΑΤΟ" στις πύλες του Πολυτεχνείου, έτσι και η νεολαία σήμερα μαζί με το λαό θα τους δώσουν την απάντησή τους!

Ο ξεσηκωμός του Πολυτεχνείου απέδειξε πως κανένας αντιδραστικός μηχανισμός όσο κι αν εμφανίζεται παντοδύναμος και αιώνιος, δεν μπορεί να αναμετρηθεί με την υπεροχή του οργανωμένου εργατικού - λαϊκού κινήματος. Ο δικός μας Νοέμβρης είναι η συνέχεια του αγώνα ενάντια στα σύγχρονα δεσμά της ΕΕ, των μονοπωλίων και των κυβερνήσεων που τους στηρίζουν!

Παλεύουμε για το δικαίωμά μας στη μόρφωση, στη δουλειά και τη ζωή! Διεκδικούμε:
  • Απεμπλοκή της χώρας μας από το ΝΑΤΟ και την ΕΕ! Καμία συμμετοχή της Ελλάδας στους επικίνδυνους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς!
  • Αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης στο ύψος των αναγκών μας! Καμία επιχειρηματική λειτουργία στις σχολές μας!
  • Πλήρη και σταθερή εργασία με δικαιώματα για όλους τους αποφοίτους!
  • Ούτε ευρώ για σίτιση - στέγαση - μετακίνηση - βιβλία - αναλώσιμα - δίδακτρα!
  • Αμεση κατάργηση των διδάκτρων σε όλα τα μεταπτυχιακά.
  • Σύγχρονες, πλήρεις και ασφαλείς κτιριακές δομές σε ΑΕΙ - ΤΕΙ χωρίς την εμπλοκή εταιρειών και ιδιωτών.
  • Πτυχίο μοναδική προϋπόθεση για δουλειά! Καμία απόσπαση της παιδαγωγικής και διδακτικής επάρκειας από το πτυχίο των αποφοίτων καθηγητικών σχολών!

Αν δεν τους σταματήσουμε δε θα σταματήσουν!»

Για δυναμική συνέχεια στις μαθητικές κινητοποιήσεις

Κάλεσμα της Συντονιστικής Επιτροπής Μαθητών Αθήνας στα επόμενα αγωνιστικά ραντεβού

Από την προχτεσινή πορεία στο κέντρο της Αθήνας
Από την προχτεσινή πορεία στο κέντρο της Αθήνας
Μετά από τις προχτεσινές κινητοποιήσεις που έφεραν δυναμικά στο προσκήνιο τις ανάγκες τους, οι μαθητές ετοιμάζουν τα επόμενα βήματά τους. Το περασμένο Σάββατο, εκλεγμένοι στα μαθητικά συμβούλια δεκάδων σχολείων της Αθήνας συναντήθηκαν, εξέλεξαν τη νέα Συντονιστική Επιτροπή και αποφάσισαν τα επόμενα αγωνιστικά ραντεβού τους στην πορεία καταδίκης της επίσκεψης Ομπάμα στις 15 Νοέμβρη, στις 18.30, στην Ομόνοια και στη μεγάλη πορεία προς την αμερικάνικη πρεσβεία στις 17 Νοέμβρη. Επίσης, οργανώνουν μαθητική πορεία και στη μεγάλη απεργία στις 8 Δεκέμβρη. Στο κάλεσμά τους σημειώνουν τα εξής:

«Από την αρχή της χρονιάς γίνονται καταλήψεις, πορείες, συζητήσεις, αγωνιστικές κινητοποιήσεις σε δεκάδες σχολεία σε όλη την Ελλάδα. Το μεγάλο μαθητικό συλλαλητήριο στις 7 Νοέμβρη δίνει το στίγμα του αγώνα. Δείχνει ότι οι μαθητές δεν "κάθονται φρόνιμα", όπως θα ήθελε η κυβέρνηση. Δείχνει πως όταν συζητάμε, οργανωνόμαστε, είμαστε ενωμένοι, μπορούμε να τους μπούμε στο μάτι!

Αυτή είναι η απάντησή μας στην κυβέρνηση και το υπουργείο που, σε συνέχεια των προηγούμενων και σε συνεργασία με την ΕΕ, έβαλε την Παιδεία στο μνημόνιο! Οσοι υπουργοί κι αν αλλάξουν, η ουσία παραμένει η ίδια. Αλλαξε ο Μανωλιός, μα όχι η ουσία.

Παλεύουμε για μόρφωση και δωρεάν Παιδεία! Συνεχίζουμε ακόμα πιο δυναμικά. Η νεολαία έχει ιδανικά, ούτε ξεπουλιέται, ούτε προσκυνά!

Σε λίγες μέρες συμπληρώνονται τα 43 χρόνια από τον ξεσηκωμό του Πολυτεχνείου. Η επέτειος του Πολυτεχνείου δεν είναι απλά μία γιορτή. Ο αγώνας ενάντια στη δικτατορία, που κορυφώθηκε με τον ξεσηκωμό του Πολυτεχνείου, μας δίνει πολύτιμα διδάγματα, μας δείχνει το σημερινό δρόμο του αγώνα.

H εξέγερση του Πολυτεχνείου μάς διδάσκει:

Κανένας αντίπαλος, όσο ισχυρός κι αν φαίνεται, δεν είναι ανίκητος!

Τα συνθήματα εκείνης της εποχής: "Εξω οι ΗΠΑ. Εξω το ΝΑΤΟ", "Ψωμί, Παιδεία, Ελευθερία" αποκτούν σύγχρονο νόημα στο σημερινό αγώνα μας για μόρφωση - δουλειά - ζωή με δικαιώματα. Για:

  • Ενα σχολείο που όλοι θα μορφωνόμαστε το ίδιο, χωρίς ανισότητες και εμπόδια για τους μαθητές.
  • Ενα σχολείο που θα δίνει ολόπλευρη γνώση και όχι παπαγαλία, σκόρπιες γνώσεις με το σταγονόμετρο.
  • Ενα σχολείο που θα μορφώνει και δε θα εξοντώνει, που δε θα κοιτάει την τσέπη των γονιών μας, για Παιδεία που δε θα είναι εμπόρευμα.
  • Ενα μέλλον χωρίς ανεργία, αβεβαιότητα, ακριβές σπουδές και περιπλάνηση.

Το Πολυτεχνείο παραμένει ζωντανό γιατί ποτέ δεν δικαιώθηκε.

Σήμερα δεν μπορούμε να ανεχτούμε την κατάσταση στα σπίτια μας που είναι εκρηκτική, με τους γονείς μας να κόβουν από παντού για να βγουν τα έξοδα.

Δεν ανεχόμαστε τις εικόνες από τα χιλιάδες προσφυγόπουλα που ξεσπιτώνονται, που εγκλωβίζονται στη χώρα μας χωρίς τη θέλησή τους.

Είμαστε ενάντια σε ΕΕ - ΝΑΤΟ και τις κυβερνήσεις τους, που έχουν στήσει πεδίο μάχης στην ευρύτερη περιοχή. Οπως λέει ο ποιητής "...να σκοτώνονται οι λαοί για τ' αφέντη το φαΐ...".

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ έχει σοβαρές ευθύνες, γιατί μπλέκει ακόμα περισσότερο τη χώρα μας σε επικίνδυνους σχεδιασμούς. Φέτος μάλιστα θα "γιορτάσει" το Πολυτεχνείο αγκαλιά με τον Ομπάμα!

Είμαστε ενάντια σε όσους αναπολούν τη Χούντα, την εξυμνούν, όπως οι φασίστες της Χρυσής Αυγής, που κρύβουν ότι ήταν ένα καθεστώς τρόμου, με φυλακίσεις, εξορίες, βασανιστήρια για το λαό. Ηταν και είναι εχθροί του λαού και των παιδιών του.

Εξω οι φασίστες της ΧΑ από τα σχολεία και τις γειτονιές μας!

Συνεχίζουμε ακόμα πιο αποφασισμένοι και δυνατοί! Ετσι μόνο ο αγώνας μας θα τους μπει στο μάτι!

Οργανώνουμε τον εορτασμό του Πολυτεχνείου στα σχολεία μας, άλλωστε αυτή η γιορτή είναι κατάκτηση των μαθητικών συμβουλίων.

Καταθέτουμε στεφάνια στη μνήμη των αγωνιστών που έδωσαν ακόμα και τη ζωή τους ενάντια στη Χούντα, ενάντια στο φασισμό».

Η πείρα από τη δουλειά μας στους συλλόγους που συσπειρώνονται στο ΜΑΣ, στην Πάτρα

Με αφορμή τα φοιτητικά συλλαλητήρια που διοργανώθηκαν σε δεκάδες πόλεις της χώρας στις 3 Νοέμβρη, συγκεντρώνεται πείρα που μπορεί να αποτελέσει παρακαταθήκη για τη συνέχεια της δουλειάς μας στους συλλόγους και στο φοιτητικό κίνημα.

Ξεχωρίζει η δουλειά και η δράση που αναπτύχθηκε στους συλλόγους που συσπειρώνονται στο ΜΑΣ και έχουν την πλειοψηφία στα Διοικητικά Συμβούλια οι αντιπρόσωποι της Πανσπουδαστικής ΚΣ.

Από την αρχή της χρονιάς, πάρθηκαν πρωτοβουλίες ώστε με οργανωμένο τρόπο να πραγματοποιηθούν τα καλωσορίσματα των πρωτοετών φοιτητών. Γράφτηκαν ανακοινώσεις καλωσορίσματος, οργανώθηκαν γλέντια υποδοχής πρωτοετών, τα μέλη των Διοικητικών Συμβουλίων ενημέρωσαν τα νέα μέλη του συλλόγου για τα δικαιώματά τους, το σύλλογο και την πορεία του. Αυτές οι πρωτοβουλίες βοήθησαν στο να καταξιωθεί ο σύλλογος στα μάτια νέων φοιτητών, να ανοίξει το θέμα για το πώς μπορούν να συμβάλουν οι φοιτητές στην ενδυνάμωση του συλλόγου. Είναι χαρακτηριστικό ότι σχεδόν σε όλα τα τμήματα του ΤΕΙ Πάτρας πραγματοποιήθηκαν συνελεύσεις πρώτου έτους, εκλέχτηκαν επιτροπές, πολλοί από τους πρωτοετείς φοιτητές εντάχθηκαν στις αθλητικές και πολιτιστικές ομάδες του συλλόγου.

Μπροστά στα οξυμένα ζητήματα που υπήρχαν σε κάθε χώρο, έγινε προσπάθεια να φτιαχτούν αγωνιστικά καλέσματα διεκδίκησης, πραγματοποιήθηκαν δεκάδες πρωτοβουλίες και κινητοποιήσεις. Στο Πανεπιστήμιο της Πάτρας, μπροστά στον κίνδυνο να μην εγκριθούν οι αιτήσεις των φοιτητών για να πάρουν δωμάτιο στην Εστία, με ευθύνη του Συλλόγου Οικοτρόφων Εστίας Πάτρας οργανώθηκε η ενημέρωση όλων των συλλόγων, στήθηκε επιτροπή «αστέγων φοιτητών», οργανώθηκε η αλληλεγγύη και φιλοξενία, πραγματοποιήθηκαν μια σειρά κινητοποιήσεις και πρωτοβουλίες γι' αυτό το θέμα, με κορύφωση τη συμμετοχή του συλλόγου στην κινητοποίηση στο υπουργείο Παιδείας.

Στη ΣΕΥΠ του ΤΕΙ Πάτρας, μπροστά στα ιδιαίτερα οξυμένα ζητήματα που αντιμετώπιζαν οι φοιτητές της Λογοθεραπείας, το Διοικητικό Συμβούλιο πραγματοποίησε ανοιχτό ΔΣ, όπου συζήτησε με τους φοιτητές για τα ζητήματα αυτά, κατέληξε σε πλαίσιο διεκδίκησης και οργάνωσε μια σειρά πρωτοβουλίες και κινητοποιήσεις. Ενώ πάρθηκαν μέτρα, ώστε να ανεβεί ο βαθμός οργάνωσης σε κάθε έτος. Πραγματοποιήθηκαν συνελεύσεις ετών και εκλέχτηκαν επιτροπές σε όλα τα έτη, οι οποίες από κοινού με το Διοικητικό Συμβούλιο συντόνιζαν τη δράση, ενημέρωναν τους φοιτητές, οργάνωναν τη συνέχεια της πάλης τους.

Περισσότεροι φοιτητές στη δουλειά για τη διοργάνωση του συλλαλητηρίου

Σε αυτή την πορεία, οι σύλλογοι που συσπειρώνονται στο ΜΑΣ πήραν την πρωτοβουλία να καλέσουν όλους τους φοιτητικούς και σπουδαστικούς συλλόγους της Πάτρας σε σύσκεψη, ώστε να συντονίσουν τη δράση τους, διεκδικώντας κρατική χρηματοδότηση για την Παιδεία, δωρεάν σίτιση, στέγαση και μετακίνηση, πτυχία που θα αποτελούν τη μόνη προϋπόθεση για δουλειά, δουλειά με δικαιώματα. Να δώσουν ενιαία απάντηση στο νέο γύρο επίθεσης που προετοιμάζουν κυβέρνηση - ΕΕ - ΔΝΤ. Να διοργανώσουν από κοινού το συλλαλητήριο στις 3 Νοέμβρη που είχαν πάρει απόφαση ήδη κάποιοι σύλλογοι. Αποτέλεσμα και αυτής της προσπάθειας ήταν να συμμετέχουν στο συλλαλητήριο 23 φοιτητικοί και σπουδαστικοί σύλλογοι.

Στην πορεία προετοιμασίας για τις 3 Νοέμβρη, μετρήθηκαν βήματα ώστε περισσότεροι φοιτητές να αναλάβουν την προπαγάνδα, τη διοργάνωση και τη διεξαγωγή του συλλαλητηρίου.

Τα μέλη των Διοικητικών Συμβουλίων οργάνωναν σταθερά περιοδείες, ενημερώνοντας τους φοιτητές για τις εξελίξεις, τη θέση του συλλόγου, τις πρωτοβουλίες που υπάρχουν. Προετοίμασαν τις Γενικές Συνελεύσεις των συλλόγων με συγκεκριμένη θεματολογία, εισήγηση που δινόταν στους φοιτητές από πριν, με ειδικό κάλεσμα συμμετοχής στις συνελεύσεις των πρωτοετών φοιτητών. Πήραν πρωτοβουλίες που απαντούν στο σύνολο των αναγκών των φοιτητών, όπως προετοιμασία αθλητικών τουρνουά, δημιουργία πολιτιστικών ομάδων.

Αξίζει να σημειωθεί πως ξεχώρισε και έγινε μια οργανωμένη δουλειά και σε συλλόγους όπου οι συσχετισμοί είναι αρνητικοί. Για παράδειγμα, στο Σύλλογο των Η/Υ στο Πανεπιστήμιο της Πάτρας, η δράση και η λειτουργία της Επιτροπής Αγώνα έδωσε ζωντάνια στη λειτουργία του συλλόγου. Οργάνωσε υποδοχή των πρωτοετών φοιτητών, πρωτοστάτησε στην ενημέρωση για κάθε ζήτημα στο σύλλογο, πήρε πρωτοβουλίες για διοργάνωση τουρνουά μπάσκετ και σκάκι. Παρά τα εμπόδια από τις άλλες δυνάμεις, πρωτοστάτησε στη συζήτηση και την πάλη σε κάθε έτος, με αποτέλεσμα να πραγματοποιηθούν συνελεύσεις ετών.

Παρά τις δυσκολίες ανοίγονται δυνατότητες

Επιβεβαιώνεται ότι παρά τις δυσκολίες, τις συγχύσεις, την υποχώρηση του κινήματος, η ίδια η πορεία των εξελίξεων και η αντικειμενική πραγματικότητα γεννούν παράλληλα και δυνατότητες που μπορούν να συμβάλουν στην πορεία ανασύνταξης του κινήματος.

Οσο στο επίκεντρο της συζήτησης και της πάλης μπαίνουν τα ζητήματα που αφορούν το σύνολο των σπουδών και της ζωής της νεολαίας - ανεξάρτητα από το εάν υπάρχει κάποια εξέλιξη π.χ. κάποιο νομοσχέδιο που μπορεί να δημιουργήσει κάποια κινητικότητα - δημιουργούνται οι όροι και οι προϋποθέσεις για να ξεχωρίσει ένα πιο πρωτοπόρο κομμάτι στο φοιτητικό κίνημα, που θα συμβάλει στην πορεία ανασύνταξής του. Οταν περισσότερος κόσμος μπαίνει στη δράση, οι δυνατότητες που υπάρχουν πολλαπλασιάζονται, δημιουργείται έδαφος να φτάσεις σε όλο και περισσότερο κόσμο, που δεν έχει έρθει ποτέ σε επαφή με την οργανωμένη συλλογική διεκδίκηση.

Μέσα και από αυτόν το δρόμο της οργάνωσης, της συσπείρωσης, της διεκδίκησης, ανοίγει η διαπάλη και δημιουργείται έδαφος ώστε να ενισχυθεί η ιδεολογική - πολιτική δουλειά της ΚΝΕ. Τα ιδεολογήματα που συναντήσαμε και θα συνεχίσουν να υπάρχουν, ακόμα και σε νέους που κινητοποιήθηκαν και πρωτοστάτησαν στο συλλαλητήριο, όπως «δεν υπάρχουν λεφτά», «τα κανονίζουν όλα οι απ' έξω και ο Τσίπρας δέχεται εντολές», «η διασύνδεση του πανεπιστημίου με την αγορά μπορεί να μας βοηθήσει να βρίσκουμε δουλειά», «ο αγώνας δεν έχει αποτέλεσμα» και άλλα τόσα, ανεβάζουν τον πήχη της παρέμβασης των μελών της ΚΝΕ. Απαιτείται ολοκληρωμένο, εύστοχο και πολύμορφο σχέδιο ιδεολογικής και πολιτικής δουλειάς της ΚΝΕ σε κάθε χώρο, ώστε να κερδίζονται συνειδήσεις και να μπαίνουν στον αγώνα νέες δυνάμεις.


Σταύρος ΚΑΡΑΜΠΑΛΗΣ
Μέλος της ΕΟΕ Περιοχής Δυτικής Ελλάδας της ΚΝΕ

Ο «νέος αριστερός ρεαλισμός» και το «ιερατείο» του κ. Γαβρόγλου

Στην ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ για τον πρόσφατο ανασχηματισμό σημειώνεται, μεταξύ άλλων: «Πέρα απ' τον επικοινωνιακό του χαρακτήρα, ο ανασχηματισμός της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ έχει στόχο τη δημιουργία ενός σχήματος που, με μεγαλύτερη σταθερότητα και όσο δυνατόν λιγότερες ταλαντεύσεις, θα υλοποιεί μέχρι κεραίας τις αντιλαϊκές αναδιαρθρώσεις και τις δεσμεύσεις του 3ου μνημονίου».

Αυτό ακριβώς το πνεύμα διαπνέει τις αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα, ενώ τα όποια επιμέρους στοιχεία χρωματίζουν συγκεκριμένες επιλογές, επιδρούν συμπληρωματικά στην προώθηση αυτής της κατεύθυνσης.

Αυτό ακριβώς ισχύει και στην περίπτωση της επιλογής του κ. Γαβρόγλου ως νέου υπουργού Παιδείας, η οποία προβλήθηκε αρκετά.

Ο λόγος για τον οποίο επιλέχθηκε μια τέτοια προβολή του νέου υπουργού Παιδείας είναι προφανής: Ο κ. Γαβρόγλου πράγματι δεν έχει καμία σχέση ως προσωπικότητα με τους προκατόχους του στις προηγούμενες κυβερνήσεις ΣΥΡΙΖΑ: Ούτε έχει το «στιλ» του κ. Μπαλτά ούτε και την «εριστικότητα» του κ. Φίλη. Ισα ίσα, περιβάλλεται από το κύρος που έχει κατακτήσει στην πορεία της επιστημονικής του διαδρομής, και πολλοί προσβλέπουν σε αυτό για να αποφευχθούν οι κακοτοπιές ανεπιθύμητων συγκρούσεων ή αφελών χειρισμών.

Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι τα ανοιχτά μέτωπα στον τομέα της Εκπαίδευσης, σε όλες τις βαθμίδες, είναι πολλά. Αλλωστε, οι πρώτες δηλώσεις του νέου υπουργού δεν αφήνουν περιθώρια παρερμηνειών. «Θα λάβουμε υπόψη τις οδηγίες του ΟΟΣΑ και των θεσμών». Στα απλά Ελληνικά σημαίνει θα κινηθούμε στην πορεία της υλοποίησης του 3ου μνημονίου στην Εκπαίδευση. Και αυτό παρ' όλες τις κατά καιρούς αντιπαραθέσεις με τη ΝΔ και τα άλλα αστικά κόμματα. Δε χρειάζεται παρά να θυμηθεί κανείς την πρόσφατη συζήτηση επί του σχεδίου νόμου για τα μεταπτυχιακά.

Από την προηγούμενη παράγραφο, ας κρατήσουμε το αντιπαραθέσεις. Κι αυτό όχι για λόγους ιδεοληψίας, αλλά γιατί σε αυτό ακριβώς το πλαίσιο προσπαθεί να κινηθεί και να επιτύχει προς όφελος του κεφαλαίου η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Εξ ου και η επιλογή Γαβρόγλου, άλλωστε, όπως υπονόησε και ο απερχόμενος υπουργός.

Τι εχέγγυα προσφέρει η επιλογή Γαβρόγλου;

Τι εχέγγυα, λοιπόν, προσφέρει για την υλοποίηση της αντιλαϊκής πολιτικής της κυβέρνησης η επιλογή Γαβρόγλου; Επιλέγουμε να αναφερθούμε μόνο σε δύο τοποθετήσεις του κ. Γαβρόγλου, από τις οποίες αναδεικνύεται με κρυστάλλινη σαφήνεια ο τόνος που θα έχει η προσωπική του παρέμβαση στην κυβερνητική πολιτική.

Προλογίζοντας μια σειρά άρθρων της «Αυγής», στο πλαίσιο ενός αφιερώματος της εφημερίδας του ΣΥΡΙΖΑ με θέμα «Η επιστροφή της αριστεράς», ο νέος υπουργός Παιδείας έγραφε στις 29 Ιούνη 2014: «Σαν ένα παράδειγμα μιας τέτοιας ατζέντας θα ήθελα να επικεντρωθώ σε ένα μόνον θέμα: Το πρόβλημα των μεταρρυθμίσεων, για το οποίο γίνεται και τόσο πολύς λόγος. Η συζήτηση σήμερα για μεταρρύθμιση γίνεται σε ένα πλαίσιο που ορίζεται από την προσμονή ότι στο σχετικά σύντομο μέλλον υπάρχουν οι δυνατότητες για μια αριστερή κυβέρνηση. Επίσης, γνωρίζουμε, όλοι και όλες, ότι μια τέτοια κυβέρνηση δεν μπορεί να κάνει πολλά περισσότερα από το να ξαναφέρει μέτρα που η σοσιαλδημοκρατία, στο όχι και τόσο μακρινό παρελθόν, είχε ως προτεραιότητές της. Πώς, λοιπόν, συζητάμε το πρόβλημα των μεταρρυθμίσεων από αριστερή σκοπιά, όταν, στην καλύτερη περίπτωση, μια μελλοντική κυβέρνηση με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ θα έχει ως βασικό της στόχο να επαναφέρει αυτά που ήταν αδιαπραγμάτευτα για την σοσιαλδημοκρατία;».

Δε θα δελεαστούμε να προβούμε σε σχολιασμό της παραπάνω τοποθέτησης, προτού παραθέσουμε και το δεύτερο απόσπασμα που θέλουμε να θυμίσουμε. Θα αρκεστούμε μόνο στο να επισημάνουμε πως αυτά γράφονται προτού ο ΣΥΡΙΖΑ αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας και προτού «τσακιστούν» στο βωμό του μνημονίου Τσίπρα και του ορυμαγδού των αντιλαϊκών μέτρων της κυβερνητικής πολιτικής οι ελπίδες και οι αυταπάτες πολλών λαϊκών ανθρώπων που ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ προσδοκώντας σε κάποια «αλλαγή» σε σχέση με τις προηγούμενες αστικές κυβερνήσεις.

Η δεύτερη τοποθέτηση είναι πρόσφατη, έγινε στις 17 Οκτώβρη, στη συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής για το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας για το «Ελληνικό Ιδρυμα Ερευνας και Καινοτομίας». Εκεί, ο κ. Γαβρόγλου, αναλαμβάνοντας εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ την ευθύνη να απαντήσει στην αποκαλυπτική κριτική που άσκησαν οι βουλευτές του ΚΚΕ για το πώς η κυβέρνηση προωθεί, συνεχίζοντας στον ίδιο δρόμο με τους προκατόχους της, την επιχειρηματική δραστηριότητα στο χώρο της Ερευνας, ανέφερε: «Μιλώντας τώρα για επιχειρήσεις, ξέρω ότι προκαλώ τους αγαπημένους μου συναδέλφους του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδος. Τι εννοώ "προκαλώ"; Εννοώ ότι οι επιχειρήσεις, το μόνο που σκέπτονται είναι ο καπιταλισμός, τα κέρδη και προφανώς οτιδήποτε αξιοποιήσουν, θα το αξιοποιήσουν σε αυτήν την κατεύθυνση. Αυτό είναι σωστό. Δεν το αμφισβητεί κανείς αυτό. Το ερώτημα είναι, αν στο υπάρχον σύστημα μπορούν ταυτοχρόνως να υπάρχουν και δραστηριότητες που αναπτύσσουν το κοινωνικό αγαθό, το δημόσιο αγαθό, γιατί τα αποτελέσματα της Ερευνας βεβαίως αξιοποιούνται από τις επιχειρήσεις για τους δικούς τους λόγους. Το ερώτημά μας σήμερα σε αυτή τη συγκυρία, σε αυτή την ώρα και σε αυτόν τον κόσμο που ζούμε είναι, εάν μπορούμε να ανοίξουμε και εκείνες τις χαραμάδες, όπου θα υπάρχει και η Ερευνα και τα αποτελέσματά της ως δημόσια αγαθά. Η δική μας πεποίθηση είναι ότι αυτό είναι δυνατό να γίνει. Θα γίνει αυτομάτως; Η απάντηση είναι όχι. Σε αυτό θα πρέπει να παίξουν ρόλο όλοι οι φορείς της κοινωνίας. Θα πρέπει να γίνει ανταγωνιστικά στις επιχειρήσεις; Η δική μας απάντηση είναι πάλι όχι, για να είμαι καθαρός. Προφανώς και οι επιχειρήσεις έχουν το ρόλο τους, στον βαθμό που είναι και αυτές μέσα σε ένα πλαίσιο υγιούς επιχειρηματικότητας».

Είναι σαφές, λοιπόν, γιατί κανείς δεν πρέπει να τρέφει κι αυταπάτες για το τι μέλλει γενέσθαι με υπουργό Παιδείας πλέον τον κ. Γαβρόγλου. Αυτές οι δύο αναφορές αρκούν για να γίνει κατανοητό το κύριο: Με την υπουργία Γαβρόγλου, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ επιδιώκει την προώθηση μιας σοσιαλδημοκρατικού τύπου (προσαρμοσμένης στα τρέχοντα δεδομένα και περιορισμούς) αστικής πολιτικής, για την προάσπιση και ενίσχυση των συμφερόντων των επιχειρηματικών ομίλων (και) στο χώρο της Εκπαίδευσης, συνοδευόμενης από «αριστερόστροφη» φρασεολογία. Θα μπορούσε κανείς να κάνει λόγο για... «νέο αριστερό ρεαλισμό», αν μας επιτρέπεται ένα λογοπαίγνιο συναφές με τα επιστημονικά ενδιαφέροντα του υπουργού, αν και μάλλον τα εισαγωγικά θα έπρεπε να μπουν σε καθεμιά από τις τρεις αυτές λέξεις...

Αλλωστε, κανείς δεν πρέπει να παραγνωρίσει τον ενεργό ρόλο του κ. Γαβρόγλου ως προέδρου της Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής την προηγούμενη περίοδο στην υλοποίηση του περίφημου «Εθνικού Διαλόγου για την Παιδεία». Τα πορίσματα της Επιτροπής του κ. Γαβρόγλου, που προδιαγράφουν την επίθεση με την οποία θα βρεθούν αντιμέτωποι στη συνέχεια οι εργαζόμενοι στην Εκπαίδευση και τα παιδιά της λαϊκής οικογένειας, έγινε προσπάθεια, όπως ο ίδιος δήλωσε, να εκφράζουν τη συναίνεση, το σεβασμό των απόψεων των άλλων αστικών κομμάτων. Μάλιστα, τον περασμένη Μάη, ο Κ. Γαβρόγλου είχε δηλώσει σχετικά με την αποχώρηση της ΝΔ από το διάλογο στο τέλος του, ότι αυτή έγινε γιατί η ΝΔ «έχει δει πολλές προτάσεις της να είναι μέσα στο πόρισμα της Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων» και «δεν αντέχει αυτήν την πραγματικότητα»...

Στην ισχυροποίηση του ΚΚΕ η ελπίδα απέναντι στην πολιτική του κεφαλαίου και στην Παιδεία

Η προαναφερθείσα ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ για τον κυβερνητικό ανασχηματισμό κατέληγε ως εξής: «Το ζήτημα είναι ο λαός να γυρίσει σταθερά την πλάτη σε εκείνες τις πολιτικές δυνάμεις που, μέσω της κυβερνητικής εναλλαγής, του υπόσχονται ότι η καπιταλιστική ανάκαμψη σε όφελος των μονοπωλίων θα φέρει διέξοδο και ανακούφιση στα οξυμένα λαϊκά προβλήματα. Να εμπιστευτεί τη δική του δύναμη και να οργανώσει την αντεπίθεσή του, χωρίς καθυστέρηση, για να βάλει εμπόδια στην αντιλαϊκή πολιτική, στοχεύοντας τον πραγματικό αντίπαλο, το κεφάλαιο και την εξουσία του. Ελπίδα κι αποκούμπι σ' αυτόν τον αγώνα μπορεί να είναι ένα πολύ πιο ισχυρό ΚΚΕ». Αυτό ακριβώς ισχύει και για το χώρο της Παιδείας.

Αλλωστε, αυτό μάλλον το γνωρίζει πολύ καλά και ο ίδιος ο κ. Γαβρόγλου. Εξ ου και φρόντισε από την πρώτη στιγμή να καταστήσει σαφές ότι ξέρει πολύ καλά ποιος είναι ο πραγματικός αντίπαλος της πολιτικής που πρεσβεύει, αναπαράγοντας χιλιομασημένα αντικομμουνιστικά φληναφήματα, αναφερόμενος κατά την τελετή παράδοσης - παραλαβής στο υπουργείο Παιδείας στις «ιδεολογικές» του καταβολές, που, όπως είπε, ανατρέχουν στο 1968 και τη ρήξη με το «ιερατείο του ΚΚΕ». Δεν είναι τυχαίο ότι ο κ. Γαβρόγλου φαίνεται να επιλέγεται για να δώσει από την πρώτη γραμμή την αντιπαράθεση με το ΚΚΕ. Βλέπετε, κουβαλά στις αποσκευές του και τη φήμη του διεθνούς κύρους «μαρξιστή» ιστορικού της επιστήμης. Εφόδιο που αναγνωρίστηκε κι από τους κατάλληλους ανθρώπους, οι οποίοι τον τοποθέτησαν και στο Εκτελεστικό Συμβούλιο του Ιδρύματος Λάτση, το οποίο χρηματοδοτεί και το «Κέντρο Ερευνας για τις Ανθρωπιστικές Επιστήμες», το οποίο συνέστησε ο κ. Γαβρόγλου και του οποίου προεδρεύει...


Δ.

ΣΤΕΚΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΝΕΑΝΙΚΗΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ ΤΗΣ ΚΝΕ
Μουσικά και ποιητικά συναπαντήματα

Τραγούδια της δουλειάς απ' όλο τον κόσμο
Τραγούδια της δουλειάς απ' όλο τον κόσμο
Μελωδικά και ποιητικά συναπαντήματα σημειώθηκαν το προηγούμενο διάστημα στο Στέκι Πολιτισμού και Νεανικής Δημιουργίας της ΚΝΕ, παράλληλα με συναντήσεις νέων παιδιών που βρίσκουν δημιουργική διέξοδο στις καλλιτεχνικές ομάδες της ΚΝΕ, οργανώνουν τις πρόβες και τις συναντήσεις τους κ.τ.λ.

Μελωδίες και στίχοι των εργαζομένων, του κόσμου γέμισαν το Στέκι, μέσα από το αφιέρωμα στα «Τραγούδια της δουλειάς απ' όλο τον κόσμο», την Πέμπτη 3 Νοέμβρη. Από τα τραγούδια των κολίγων και των βοσκών της Ελλάδας και των Βαλκανίων, στα τραγούδια της Ασίας και από 'κει στους εξωτικούς σκοπούς των ταχυδρομικών υπαλλήλων της Γκάνα, για να συνεχιστεί το «ταξίδι» στους μεταλλωρύχους της Βολιβίας, στους ανθρακωρύχους των ΗΠΑ και να τελειώσει πάλι στη Ευρώπη και τις βιοτεχνίες υφασμάτων.

Ολη η σημασία των τραγουδιών της δουλειάς συμπυκνώνεται από το «which side are you on?», τραγούδι της γυναίκας ανθρακωρύχου συνδικαλιστή που καλούσε τους εργάτες να διαλέξουν πλευρά την ώρα που ένοπλοι μπράβοι εισέβαλαν στο σπίτι της. «...Με ποια πλευρά είστε; Δεν υπάρχουν ουδέτεροι. Είτε θα είστε με το Σωματείο, είτε τσιράκι του αφεντικού. Είμαι ανθρακωρύχος και κόρη ανθρακωρύχου και θα είμαι στο Σωματείο μέχρι τη νίκη! Εργάτες, πώς το ανέχεστε; Θα είστε απεργοσπάστες ή άντρες; Με ποια πλευρά είστε; Με ποια πλευρά είστε;».

Ιδιαίτερη εντύπωση έκανε και το τραγούδι «Peat bog soldiers» που έχει τραγουδηθεί στα γερμανικά, στα αγγλικά, στα γαλλικά, στα ισπανικά, από όλους τους λαούς που συναντήθηκαν στα τάγματα εργασίας των ναζί. «Μια μέρα ο χειμώνας θα περάσει και θα ανατείλει η χαρά, γλυκιά πατρίδα δικιά μας πάλι. Οι στρατιώτες της λάσπης δε θα παρελάσουν με τα φτυάρια ποτέ ξανά».

Το μουσικό σχήμα αποτελείται από τους Λεωνίδα Ζαγαρέλο φωνή - κιθάρα - φυσαρμόνικα, Δημήτρη Λιάσκο φλάουτο - φλογέρες, Περικλή Μαλακατέ φωνή - μπάσο, Αποστόλη Μωραΐτη φωνή - ούτι - κιθάρα και Τσιμπλάκη Βαγγέλη ντραμς - κρουστά.

Μια μέρα μετά, την Παρασκευή 4 Νοέμβρη παρουσιάστηκε η ποιητική συλλογή «Μνήμες της πέτρα και της σιωπής» του Γιώργου Μπίμη. Χαρακτηριστικοί οι τελευταίοι στίχοι που έκλεισαν την εκδήλωση «η γενιά μας θα σωθεί με θηκάρι και σπαθί/ και όλη η γη κι η οικουμένη θα 'ναι ίσια μοιρασμένη».

Την παρουσίαση έκανε η Ευτυχία Μπίμη, ποιήματα διαβάστηκαν από τον ποιητή. Ακούστηκαν τραγούδια του Παντελή Θαλασσινού, της Εύας Φάμπα και του Αλέξανδρου Χατζηνικολιδάκη σε στίχους Γιώργου Μπίμη.

Το πρόγραμμα των επόμενων ημερών

Οι εκδηλώσεις τις επόμενες μέρες συνεχίζονται ως εξής:

  • Παρασκευή, 11 Νοέμβρη, 20.00 προβολή ταινίας.
  • Σάββατο 12 Νοέμβρη, 18.30 «Οι μουσικοί της Βρέμης και η Τόλμη των παραμυθιών» από την ομάδα «ΤΡΟΜΠΕΤΙΝΙ», θεατρική και μουσική παράσταση για παιδιά.
  • Κυριακή, 13 Νοέμβρη, 19.30 «Το καπνισμένο τσουκάλι» παρουσίαση του έργου του Χρήστου Λεοντή σε ποίηση Γιάννη Ρίτσου από μαθητές του Λαϊκού Φροντιστηρίου της Ηλιούπολης.
  • Κυριακή, 20 Νοέμβρη, 19.30 προβολή της ταινίας «Θωρηκτό Ποτέμκιν», προλογίζει ο σκηνοθέτης Σήφης Στάμου.
  • Κυριακή, 27 Νοέμβρη 19.30, «Εγώ θα μείνω με τους εργάτες να τραγουδήσω....» θεατρικό αναλόγιο με ποιήματα του Πάμπλο Νερούδα.

Ακόμα να σημειώσουμε ότι το Σάββατο, 12 Νοέμβρη, στη 1 μ.μ., γίνεται στο Στέκι η πρώτη συνάντηση των Μουσικών Σχημάτων της ΚΝΕ (Σύνολα κλασικής μουσικής, λαϊκό - ρεμπέτικο σχήμα, ροκ, έντεχνο, τζαζ σχήμα), ενώ την Κυριακή 13 Νοέμβρη, στις 5 μ.μ., γίνεται συνάντηση μαθητών για τα μαθήματα μουσικής (κλασική κιθάρα, μπουζούκι, φωνητική, θεωρία μουσικής.)

Για πληροφορίες και συμμετοχές στο e-mail: steki@kne.gr και στο τηλέφωνο: 210.8823.674 (από τις 10.00 έως τις 21.00).

Γενίκευση της απλήρωτης εργασίας και γύμνια των κρατικών υπηρεσιών

Ερώτηση της Ευρωκοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ για την αναγγελθείσα σύσταση του «Ευρωπαϊκού Σώματος Αλληλεγγύης»

Τη νομιμοποίηση της απλήρωτης εργασίας και τη γενίκευση της άθλιας κατάστασης στις δομές «υποδοχής» προσφύγων και μεταναστών με εργολάβους ΜΚΟ και επιχειρήσεις σε τομείς ευθύνης των κρατικών υπηρεσιών, μέσω του «Ευρωπαϊκού Σώματος Αλληλεγγύης», καταγγέλλει ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Κώστας Παπαδάκης με Ερώτησή του προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Η Ερώτηση έχει ως εξής:

«Τη σύσταση "Ευρωπαϊκού Σώματος Αλληλεγγύης" για νέους κάτω των 30 ετών στο όνομα της "κοινωνικής ευαισθησίας" και της "απόκτησης νέων δεξιοτήτων και εμπειρίας είτε στη χώρα τους είτε σε άλλο κράτος - μέλος" προανήγγειλε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζ. Κ. Γιούνκερ, σε ομιλία του στο Ευρωκοινοβούλιο.

Πρόκειται για δημιουργία μιας ακόμη στρατιάς εργαζομένων και εθελοντών, που είτε θα αμείβονται με ψίχουλα είτε θα λαμβάνουν χαρτζιλίκι (pocket money), όπως προκλητικά αναφέρει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Νομιμοποιείται δηλαδή και με τη "βούλα" η απλήρωτη εργασία με πρόσχημα την "καταπολέμηση της ανεργίας των νέων".

Την ίδια ώρα, αθωώνεται η γύμνια των κρατικών υπηρεσιών σε τομείς όπως η αντιμετώπιση καταστροφών (π.χ. πυρκαγιές), η Υγεία, η υποδοχή και υποστήριξη προσφύγων και μεταναστών. Ανατίθεται σε ΜΚΟ, τοπικές αρχές και ιδιωτικές επιχειρήσεις η αντιμετώπιση των σχετικών προβλημάτων, οι οποίες "προσλαμβάνοντας" εθελοντές θα μπορούν να ξεκοκαλίζουν χρηματοδοτήσεις μέσω κονδυλίων της ΕΕ.

Ερωτάται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή:

-- Νομιμοποιώντας την απλήρωτη εργασία μέσω του λεγόμενου "Σώματος Αλληλεγγύης" θεωρεί η ΕΕ ότι καταπολεμά την ανεργία;

-- Την απαράδεκτη κατάσταση στις δομές "υποδοχής" προσφύγων και μεταναστών με εργολάβους τις ΜΚΟ και τις εταιρείες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σκοπεύει να τη γενικεύσει και σε άλλους τομείς, οι οποίοι θα πρέπει να καλύπτονται από κρατικές υπηρεσίες χωρίς καμιά εμπλοκή ΜΚΟ;».

Τι είναι το «Ευρωπαϊκό Σώμα Αλληλεγγύης»

Το «Ευρωπαϊκό Σώμα Αλληλεγγύης» παρουσιάστηκε από τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στις 14 Σεπτέμβρη. «Εχει σχεδιαστεί έτσι ώστε να προσφέρει σε νέους κάτω των 30 ετών στην Ευρώπη την ευκαιρία να υποστηρίξουν μια μη κυβερνητική οργάνωση (ΜΚΟ), τοπική αρχή ή ιδιωτική εταιρεία η οποία δραστηριοποιείται στην αντιμετώπιση δύσκολων καταστάσεων σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ενωση - για παράδειγμα: Ανοικοδόμηση κοινοτήτων έπειτα από φυσικές καταστροφές, αντιμετώπιση κοινωνικών προκλήσεων, όπως ο κοινωνικός αποκλεισμός, η φτώχεια, οι προκλήσεις Υγείας και οι δημογραφικές προκλήσεις, ή εργασία στην υποδοχή και την ένταξη προσφύγων», σύμφωνα με την Επιτροπή, με στόχο οι νέοι που θα απασχοληθούν να φτάσουν τους 100.000 μέχρι το 2020. Στηρίζεται στα υπάρχοντα επαγγελματικά και εθελοντικά προγράμματα της ΕΕ για τη νεολαία, καθώς και «στην κινητοποίηση καθιερωμένων δικτύων απασχόλησης, εκπαίδευσης και παραγόντων της κοινωνίας των πολιτών σε ολόκληρη την Ευρώπη. Το πρόγραμμα θα αναπτυχθεί σε στενή συνεργασία με τα κράτη - μέλη, τις τοπικές αρχές και τις ΜΚΟ», όπως αναφέρεται σχετικά.

Εάν κάποιος προσλαμβάνεται ως μόνιμος υπάλληλος, ασκούμενος ή μαθητευόμενος σε άλλο κράτος - μέλος, θα λαμβάνει μισθό (για σύμβαση εργασίας) και/ή επίδομα (για κατάρτιση ή θέση μαθητείας), για την κάλυψη των εξόδων διαβίωσης και μετακίνησης, «που είναι δυνατόν να υποστηριχθούν οικονομικά, για παράδειγμα, από το πρόγραμμα "Εγγυήσεις για τη Νεολαία"». Αν κάποιος συμμετέχει ως εθελοντής, οι στοιχειώδεις δαπάνες συμμετοχής εθελοντών καλύπτονται μέσω της επιχορήγησης που δίνεται στην οργάνωση από την Ευρωπαϊκή Εθελοντική Υπηρεσία. Θα λαμβάνει επίσης ένα ποσό για μικροέξοδα, το ύψος του οποίου θα εξαρτάται από τη χώρα υπηρεσίας.

Αναφορά κάνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και στα οφέλη που θα αποκομίσουν ΜΚΟ, επιχειρήσεις ή τοπικές αρχές που «μπορούν να έχουν εύκολη ενιαία πρόσβαση σε πληροφορίες, υπηρεσίες εύρεσης εργασίας και πρόσληψης. Επιπλέον, οι νέοι που είναι διαθέσιμοι για εθελοντική εργασία θα είναι πολύ περισσότεροι από ό,τι στο τυπικό τοπικό ή εθνικό επίπεδο», σημειώνεται.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ