Πέμπτη 3 Νοέμβρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Στη μέγγενη ενδοϊμπεριαλιστικών αντιθέσεων και ανταγωνισμών

Την επόμενη βδομάδα η τετραήμερη συνάντηση Αναστασιάδη - Ακιντζί στην Ελβετία

ΛΕΥΚΩΣΙΑ.--

Οι διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό επιταχύνονται διαρκώς με τους κινδύνους να αυξάνονται ραγδαία για όλους τους λαούς της Ανατολικής Μεσογείου, αφού οι εξελίξεις στο κρίσιμο αυτό ζήτημα θα επηρεάσουν ευρύτερα ισορροπίες και συμμαχίες στην εύφλεκτη γειτονιά μας.

Χτες, ο ειδικός σύμβουλος του γγ του ΟΗΕ, Εσπαν Μπαρθ Αϊντε, είχε χωριστές συναντήσεις με τον Κύπριο Πρόεδρο, Νίκο Αναστασιάδη, και τον ηγέτη του ψευδοκράτους, Μουσταφά Ακιντζί, ενόψει της συνάντησης που θα έχουν οι δύο άνδρες από τις 7 έως τις 11 Νοέμβρη στο θέρετρο Μον Πελεράν της Ελβετίας, με στόχο - όπως η κυπριακή κυβέρνηση έχει διευκρινίσει - τη «συζήτηση του Εδαφικού, αλλά και διασταυρούμενη συζήτηση όλων των πιθανών εκκρεμοτήτων».

Η κυπριακή κυβέρνηση τις τελευταίες μέρες εστιάζει προπαγανδιστικά στην προσπάθειά της να «αποκρούσει» την επιμονή Τουρκίας και ψευδοκράτους για διατήρηση «εγγυήσεων», ωστόσο οι προτάσεις που εδώ και καιρό έχουν πέσει στο τραπέζι εγείρουν εξίσου σοβαρούς κινδύνους, αποδίδοντας ουσιαστικά σε ισχυρά ιμπεριαλιστικά κέντρα ρόλο επιτηρητή της όποιας συμφωνίας διαμορφωθεί. Συγκεκριμένα, η Λευκωσία φέρεται να ζητά να αναλάβει πρωταγωνιστικό ρόλο στην επιτήρηση εφαρμογής της όποιας συμφωνίας το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ (όπου σήμερα μόνιμα μέλη είναι οι ΗΠΑ, Ρωσία, Κίνα, Γαλλία, Βρετανία) και ειδικά μετά την ανατροπή της ΕΣΣΔ εξελίχτηκε σε κρίσιμο μοχλό προώθησης ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών.

Επίσης, ενδεικτικά είναι και τα σενάρια που εμφανίζουν τη Λευκωσία να προωθεί την πρόταση για «μεταβατική περίοδο», με την παρουσία στο νησί μιας μεικτής - αστυνομικής και στρατιωτικής - δύναμης περίπου 2.500 ατόμων.

Ο ίδιος ο Κύπριος υπουργός Εξωτερικών, Ιωάννης Κασουλίδης, σε δηλώσεις του στο ΡΙΚ για την πρόσφατη επίσκεψή του στη Μόσχα, τόνισε πως έθεσε στον Ρώσο ομόλογό του, Σεργκέι Λαβρόφ, «τη θέση της Λευκωσίας για επίβλεψη της εφαρμογής της λύσης από το Συμβούλιο Ασφαλείας, καθώς και αν είναι δυνατόν να τεθεί κάτω από το κεφάλαιο 7 του Καταστατικού Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών».

Το Κεφάλαιο 7 του Καταστατικού Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών έχει αξιοποιηθεί στο παρελθόν για διάφορες ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις, όπως π.χ. στις αρχές της δεκαετίας του 1990 στο Ιράκ (πόλεμος του Κόλπου), αλλά και άλλες μεθοδεύσεις που συνδέθηκαν με μετέπειτα στρατιωτικές επεμβάσεις (π.χ. το 2011 είχε αξιοποιηθεί για να δημιουργηθεί ζώνη απαγόρευσης πτήσεων στη Λιβύη, ουσιαστικά πριν μπουν στην τελική ευθεία οι προσπάθειες για την ανατροπή του Καντάφι).

Με τίτλο «Ενέργειες σε περίπτωση απειλής εναντίον της ειρήνης, διαταράξεως της ειρήνης και επιθετικών πράξεων», το Κεφάλαιο 7 του Χάρτη προβλέπει ότι σε περίπτωση που κριθούν ανεπαρκή μέτρα που «δε συνεπάγονται τη χρησιμοποίηση ένοπλης δύναμης», τότε το Συμβούλιο Ασφαλείας (του ΟΗΕ) «μπορεί να προχωρήσει με αεροπορικές, θαλάσσιες ή χερσαίες δυνάμεις στην ανάληψη της δράσης που θα ήταν αναγκαία για τη διατήρηση ή την αποκατάσταση της διεθνούς ασφάλειας και ειρήνης. Αυτή η δράση θα μπορούσε να περιλαμβάνει στρατιωτικές επιδείξεις, αποκλεισμό και άλλες επιχειρήσεις αεροπορικών, θαλάσσιων ή χερσαίων δυνάμεων των μελών των Ηνωμένων Εθνών».

Στο μεταξύ, οι αναμενόμενες συναντήσεις στην Ελβετία έχουν προκαλέσει την κινητοποίηση των αστικών επιτελείων και σε Ελλάδα και Τουρκία. Προχτές το βράδυ, οι υπουργοί Εξωτερικών των δύο χωρών, Νίκος Κοτζιάς και Μεβλούτ Τσαβούσογλου, συνομίλησαν τηλεφωνικά και - σύμφωνα με το πρακτορείο «Αναντολού» - αντάλλαξαν απόψεις για τη διαδικασία των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό, η οποία είναι σε εξέλιξη.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ