Πέμπτη 3 Νοέμβρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΛΑΒΡΟΦ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ
Υπόμνηση του ενδιαφέροντος των ρωσικών μονοπωλίων για την ευρύτερη περιοχή και τον πλούτο της

Οι εξελίξεις στην περιοχή μας που φλέγεται από τις ιμπεριαλιστικές αντιθέσεις και οι μπίζνες του κεφαλαίου συζητήθηκαν κατά τη χτεσινή επίσκεψη του Ρώσου ΥπΕξ

Eurokinissi

Οι εξελίξεις στην περιοχή μας που φλέγεται από τις ιμπεριαλιστικές αντιθέσεις και οι μπίζνες του κεφαλαίου συζητήθηκαν κατά τη χτεσινή επίσκεψη του Ρώσου ΥπΕξ
Συναντήσεις με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Πρ. Παυλόπουλο, τον πρωθυπουργό, Αλ. Τσίπρα, τον πρόεδρο της ΝΔ, Κ. Μητσοτάκη, και τον ΥΠΕΞ Ν. Κοτζιά, είχε χτες στην Αθήνα ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, που πραγματοποίησε επίσημη επίσκεψη, λίγες μέρες πριν από την επίσκεψη Ομπάμα (15 - 16 Νοέμβρη), αμφότερες στο φόντο της κλιμάκωσης των ενδοϊμπεριαλιστικών αντιπαραθέσεων, που βάζουν φωτιά σε όλη τη Μέση Ανατολή και την Ανατολική Μεσόγειο, με επίκεντρο τον έλεγχο πλουτοπαραγωγικών πηγών και διαύλων. Μια παρουσία που πλαισιώνεται και στρατιωτικά το τελευταίο διάστημα, καθώς καταγράφεται μεγάλη συγκέντρωση στρατιωτικών δυνάμεων, ΝΑΤΟικών και ρωσικών. Αργότερα, ο Σ. Λαβρόφ χαιρέτισε στο 4ο Ελληνορωσικό Κοινωνικό Φόρουμ που έγινε στην Αθήνα στο πλαίσιο του επετειακού έτους Ελλάδας - Ρωσίας.

Ο Σ. Λαβρόφ συνάντησε πρώτα τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Πρ. Παυλόπουλο, ο οποίος εστίασε στις εξελίξεις στη Συρία και το Κυπριακό, ζητώντας να σταματήσει ο πόλεμος στη Συρία με συνεργασία «ανάμεσα στη Ρωσία, στις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρωπαϊκή Ενωση», παρότι «υπάρχουν προβλήματα σε διμερείς σχέσεις», υποστηρίζοντας - σε κατάφωρη αντίθεση με την πραγματικότητα - ότι τα τρία αυτά ιμπεριαλιστικά κέντρα «αποτελούν εγγύηση για την εμπέδωση της ειρήνης». Σε ό,τι αφορά το Κυπριακό, όπου εντείνονται οι πιέσεις από ΗΠΑ και ΕΕ για γρήγορο «κλείσιμό» του, ώστε να ανοίξει ο δρόμος για την εκμετάλλευση ενεργειακών κοιτασμάτων - ο Πρ. Παυλόπουλος τάχτηκε υπέρ μιας λύσης σύμφωνης με το «ευρωπαϊκό κεκτημένο», στο πλαίσιο βέβαια του οποίου προωθείται όλα αυτά τα χρόνια η άδικη επίλυσή του.

Απ' την πλευρά του, ο Σ. Λαβρόφ, στις δηλώσεις του, υπό την ομπρέλα της «υπεράσπισης του διεθνούς δικαίου», ουσιαστικά άνοιξε ολόκληρη τη μεγάλη «βεντάλια», όπου τα συμφέροντα των ρώσικων μονοπωλίων κονταροχτυπιούνται με αυτά των ΗΠΑ και της ΕΕ, αναφερόμενος στη στάση της Ρωσίας κατά τη λεγόμενη «Αραβική Ανοιξη», στη «σταθεροποίηση» της κατάστασης στην Αίγυπτο («βεβαίως όχι χωρίς προβλήματα», όπως σημείωσε) και στη Λιβύη, όπου όπως σημείωσε «το κράτος σχεδόν δεν υπάρχει, χρειάζεται να το δημιουργήσουμε εκ νέου».

Ειδικά σε ό,τι αφορά τη Συρία, όπου η πολεμική σύγκρουση βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, ο Ρώσος ΥΠΕΞ, κατηγόρησε ευθέως τις ΗΠΑ για τη στάση τους, αναφερόμενος στο Ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και λέγοντας πως «όταν υιοθετούσαμε αυτό το ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας, θυμάμαι τα λόγια του Υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ John Kerry, ο οποίος δήλωσε ότι όποιος θέλει να είναι μέρος αυτής της διευθέτησης πρέπει να διακόψει κάθε σχέση με τρομοκράτες. "Χρυσά" λόγια. Πέρασε σχεδόν ένας χρόνος και περιμένουμε αυτά τα λόγια να υλοποιηθούν ... Δυστυχώς, πολλές φορές ασκείται "σαμποτάζ" εις βάρος των προσπαθειών προς την πολιτική διευθέτηση, αντίθετα προς το Ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας, διότι μερικοί υποστηρίζουν τους εξτρεμιστές, ο στόχος των οποίων είναι να διώξουν το καθεστώς του Προέδρου της Συρίας Μπασάρ αλ Ασαντ».

Με τον Αλ. Τσίπρα

Οι σχέσεις ΕΕ - Ρωσίας βρέθηκαν στο επίκεντρο της συζήτησης του πρωθυπουργού, Αλ. Τσίπρα, με τον Σ. Λαβρόφ, όπως επίσης και οι περιφερειακές εξελίξεις, ιδιαίτερα σε σχέση με την Ανατολική Μεσόγειο, τη Συρία και την Ουκρανία. Υποδεχόμενος τον ΥΠΕΞ της Ρωσίας, ο Αλ. Τσίπρας αναφέρθηκε στην «κρισιμότητα των στιγμών για τη σταθερότητα της ευρύτερης περιοχής» και για την ανάγκη διατήρησης «στενών πολιτικών σχέσεων συνεργασίας» ανάμεσα σε Ελλάδα και Ρωσία, με έμφαση στις επενδύσεις και ιδιαίτερα στον κλάδο του Τουρισμού, αλλά και σε ΕΕ και Ρωσία.

Παράλληλα, συζητήθηκε η ενίσχυση των μπίζνες του κεφαλαίου, με έμφαση στους τομείς των επενδύσεων και του Τουρισμού. Ο Σ. Λαβρόφ υπενθύμισε τη «σημαντική δέσμη συμφωνιών», που είχε υπογραφεί κατά την επίσκεψη πέρσι του Βλ. Πούτιν στην Ελλάδα, εξέφρασε την πεποίθηση ότι θα ξεπεραστούν τα προβλήματα που εμποδίζουν την ανάπτυξη του διμερούς εμπορίου (αναφερόμενος προφανώς στις κυρώσεις της ΕΕ ενάντια στη Ρωσία που έχει συνυπογράψει η ελληνική κυβέρνηση) και υπερασπίστηκε τις «καλές προοπτικές» στον τομέα του Τουρισμού και της Ενέργειας.

Για το Κυπριακό

Το Κυπριακό ήταν ένα ακόμα θέμα συζήτησης, με το Μέγαρο Μαξίμου να υποστηρίζει ότι οι δύο άντρες «συνομίλησαν για την σημασία εξεύρεσης δίκαιης, βιώσιμης και ολοκληρωμένης λύσης του Κυπριακού, στη βάση των αποφάσεων το Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ» και τον πρωθυπουργό να υποστηρίζει ότι «βιώσιμη λύση δεν νοείται με τη συνέχιση της παραμονής τουρκικών στρατευμάτων κατοχής στο νησί».

Πάντως σε ό,τι αφορά το Κυπριακό, οι τοποθετήσεις του Σ. Λαβρόφ, στη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό, όσο και νωρίτερα με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ήταν ενδεικτικές του μεγάλου παζαριού που βρίσκεται σε εξέλιξη κι ενώ στην Κύπρο εκδηλώνονται πιέσεις από ΗΠΑ - ΕΕ για γρήγορη επίλυση, για να ανοίξει ο δρόμος της εκμετάλλευσης των ενεργειακών κοιτασμάτων. Χαρακτηριστικά ο Ρώσος ΥπΕξ, σημείωσε ότι «το κυριότερο είναι να υλοποιηθούν τα συμφωνηθέντα κατά την υιοθέτηση των σχετικών ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Εμείς είμαστε σταθερά προσηλωμένοι στις αρχές που είναι απαραίτητες για την επίλυση του Κυπριακού. Είμαστε ενάντια σε νέα ερμηνεία αυτών των αρχών, ενάντια στο να τεθούν τεχνητές προθεσμίες στην επίλυση του Κυπριακού και, βεβαίως, είμαστε κατά των επεμβάσεων στη διαδικασία των διαπραγματεύσεων». Νωρίτερα, στη συνάντησή του με τον ΠτΔ σημείωνε πως «κάποιοι δεν θέλουν την λύση του Κυπριακού» και πρόσθεσε «δεν δεχόμαστε τις προσπάθειες άσκησης πίεσης έξωθεν είτε προσπάθειες να ορισθούν κάποιες προθεσμίες. Αναμφίβολα, πρέπει να συμφωνήσουν οι ίδιοι οι Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι και το Συμβούλιο Ασφαλείας καθόρισε τα πλαίσια αυτής της Συμφωνίας που πρέπει να πετύχουν ως προς την κυριαρχία, ως προς τα ζητήματα ιδιοκτησίας και των εγγυήσεων. Και εμείς θα συμβάλουμε για να είναι οι προσπάθειες του ΟΗΕ στα πλαίσια των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας και για να μην υπάρχουν αποκλίσεις απ' αυτήν την πορεία στο πλαίσιο των Συμφωνιών. Βεβαίως, καταλαβαίνουμε και τον ρόλο που μπορεί να παίξει η Ελλάδα, όπως και η Τουρκία, και ελπίζουμε ότι σήμερα, οι Ελληνες εταίροι θα μοιραστούν μαζί μας τις εκτιμήσεις τους ως προς το Κυπριακό».

Με τον Ν. Κοτζιά

Ο Σ. Λαβρόφ συναντήθηκε και με τον Ελληνα ομόλογό του, Ν. Κοτζιά, με τον οποίο και συνυπέγραψαν Πρόγραμμα Διαβουλεύσεων των δύο υπουργείων για το διάστημα 2017 - 2019.

Στις κοινές τους δηλώσεις κατόπιν, ο Ν. Κοτζιάς υποστήριξε την ανάγκη ανοιχτών διαύλων μεταξύ ΝΑΤΟ και Ρωσίας, καθώς και του να υπάρχει μια «αρχιτεκτονική ασφάλειας» στην Ευρώπη (βλ. ένα εύθραυστο κομπρεμί μεταξύ των ιμπεριαλιστικών κέντρων), που θα περιλαμβάνει τη Ρωσία και δεν θα την τοποθετεί απέναντι. Ο Σ. Λαβρόφ επισήμανε τη στάση της Ελλάδας ως προς τις σχέσεις της Ρωσίας με ΕΕ και ΝΑΤΟ, λέγοντας ότι η χώρα μας τίθεται πάντα υπέρ του διαλόγου και της αναζήτησης λύσεων και όχι της σύγκρουσης.

Στο φόντο και των πρόσφατων δηλώσεων Ερντογάν που βάζουν θέμα αναθεώρησης της συνθήκης της Λοζάνης, ο Ν. Κοτζιάς είπε: «Η ιστορία της ελληνικής καρδιάς φτάνει μέχρι την Ινδία. Αλλά τα σύνορα της καρδιάς μας δεν είναι τα σύνορα του διεθνούς δικαίου. Ο σεβασμός των συνόρων είναι υποχρεωτικός».

Για το ίδιο θέμα, ο Ρώσος ΥΠΕΞ επέλεξε να είναι λακωνικός και προσεκτικός, στο φόντο ίσως και της πρόσφατης αναθέρμανσης των σχέσεων μεταξύ Μόσχας και Αγκυρας. Συγκεκριμένα, δήλωσε πως «η απάντηση είναι πολύ απλή: Σε όλα τα ζητήματα πρέπει να γίνεται σεβαστό το διεθνές δίκαιο που απορρέει από τις διεθνείς συμβάσεις».

  • Ο Αλ. Τσίπρας συναντήθηκε χτες και με τον υπουργό Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Τουρκίας, Ο. Τσελίκ, στο Μέγαρο Μαξίμου. Κατά τη συνάντηση συζητήθηκαν η ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας, το Προσφυγικό και η Συμφωνία Ευρωπαϊκής Ενωσης - Τουρκίας.

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ