Παρασκευή 28 Οχτώβρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΖΩΗ ΚΑΙ ΔΡΑΣΗ (ΤΕΤΡΑΣΕΛΙΔΟ)
ΒΥΡΩΝΑΣ
Εκδήλωση τιμής και μνήμης για τους ηρωικούς μαχητές του μπλόκου του 1944

Η πορεία κατευθύνεται στο χώρο της εκδήλωσης
Η πορεία κατευθύνεται στο χώρο της εκδήλωσης
Στο γεμάτο από κόσμο αμφιθέατρο της πλατείας Εθνικής Αντίστασης (πρώην Ταπητουργείου) στο Βύρωνα πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 23/10, από τις Κομματικές Οργανώσεις Βύρωνα του ΚΚΕ και το τοπικό Παράρτημα της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ, εκδήλωση τιμής και μνήμης, αφιερωμένη στα 72 χρόνια από το Μπλόκο του Βύρωνα.

Οι ανατολικές συνοικίες της Αθήνας υπήρξαν στην Κατοχή πεδίο σφοδρών πολεμικών συγκρούσεων του ΕΛΑΣ με τους κατακτητές και τους συνεργάτες τους. Στις 7/8/1944, δέκα μέρες πριν από το «μπλόκο της Κοκκινιάς», δύο γερμανικοί λόχοι και 800 γερμανοτσολιάδες ταγματασφαλίτες, βαριά οπλισμένοι έστησαν το «μπλόκο» στο Βύρωνα. Μετά από τετράωρη μάχη που έδωσαν με τον ελαφρά οπλισμένο ΕΛΑΣ, που είχε πολλούς τραυματίες και δύο νεκρούς, συγκέντρωσαν στην πλατεία 1.000 άνδρες για να τους στείλουν στο στρατόπεδο Χαϊδαρίου. Οι χαφιέδες κουκουλοφόροι, συνεργάτες των ναζί, υπέδειξαν στους δήμιους 10 μέλη της ΕΑΜικής Αντίστασης, οι οποίοι εκτελέστηκαν μετά το βασανισμό που υπέστησαν.

Η εκδήλωση της Κυριακής ξεκίνησε με κατάθεση στεφάνων από τις Οργανώσεις του ΚΚΕ και της ΚΝΕ και την ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ στο μνημείο των εκτελεσμένων. Οι συγκεντρωμένοι με πορεία έφτασαν στο αμφιθέατρο, όπου χαιρετισμό απηύθυνε η Γεωργία Τσαμούρη, πρόεδρος του Παραρτήματος Βύρωνα της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ, ενώ ακολούθησε ομιλία από τον Κώστα Ζιώγα, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ. Το «παρών» στην εκδήλωση έδωσε και ο κομμουνιστής δήμαρχος Καισαριανής, Ηλίας Σταμέλος. Ανάμεσα στους συγκεντρωμένους, βρέθηκαν και οι «φυσικοί πρωταγωνιστές» της γεμάτης ηρωισμό δεκαετίας του 1940, αγωνιστές του ΕΑΜ - ΕΛΑΣ και του ΔΣΕ.

Με σύντομο καλλιτεχνικό δρώμενο άνοιξε η εκδήλωση στο αμφιθέατρο του παλιού ταπητουργείου
Με σύντομο καλλιτεχνικό δρώμενο άνοιξε η εκδήλωση στο αμφιθέατρο του παλιού ταπητουργείου
Στο τέλος, οι παρευρισκόμενοι παρακολούθησαν καλλιτεχνικό αφιέρωμα, με τραγούδι από την Σύλβια Καπερνάρου. Στο χώρο λειτούργησαν, επίσης, έκθεση με ιστορικό υλικό από τη δράση του ΚΚΕ στο Βύρωνα και βιβλιοπωλείο της «Σύγχρονης Εποχής».

Ο Κ. Ζιώγας, μιλώντας στους συγκεντρωμένους αναφέρθηκε στο ιστορικό πλαίσιο στο οποίο δόθηκε η μάχη στο Βύρωνα τον Αύγουστο του 1944, αλλά και στα διδάγματα από όλη την ηρωική διαδρομή του λαού τη δεκαετία του 1940, τόσο κατά την ΕΑΜική Αντίσταση όσο και κατά την τρίχρονη εποποιία του ΔΣΕ. Ηταν η «περίοδος που το ΚΚΕ έδωσε βαρύ φόρο αίματος με απίστευτες αντοχές ηρωισμού. Τόσο πάνω στο βουνό με το όπλο στο χέρι, όσο και στα εκτελεστικά αποσπάσματα», τόνισε.

Το στέλεχος του Κόμματος αναφέρθηκε, επίσης, στην προσπάθεια καπηλείας αυτής της λαϊκής εποποιίας από την κυβέρνηση και τον ΣΥΡΙΖΑ. Οπως είπε χαρακτηριστικά, ο ΣΥΡΙΖΑ «πασχίζει να οικειοποιηθεί τις αξίες και τα ιδανικά της Αντίστασης, τις πιο μεγάλες στιγμές της λαϊκής πάλης, όταν έχει σκλαβώσει τους ανθρώπους του μόχθου στην πιο βάρβαρη εδώ και 40 χρόνια αντιλαϊκή πολιτική, που οδηγεί στη φτώχεια, στην εξαθλίωση, στην ανεργία (...) Από τη μία επικαλούνται το ΕΑΜ καπηλευόμενοι τον λαϊκό απελευθερωτικό αγώνα και από την άλλη εκθειάζουν την ΕΕ που έχει αμαυρώσει τη μέρα της μεγάλης Αντιφασιστικής Νίκης των Λαών με την εξίσωση φασισμού - κομμουνισμού και Χίτλερ - Στάλιν...».

«Η Ιστορία όμως του ΕΑΜ - ΕΛΑΣ διδάσκει ακριβώς και εντελώς το αντίθετο. Διδάσκει την αντίθεση στις Σειρήνες της υποταγής και του συμβιβασμού, της ηττοπάθειας. Την πείρα αυτή κρατάει το ΚΚΕ και τη μεταλαμπαδεύει στους νέους κομμουνιστές και στις νέες γενιές γενικότερα», τόνισε ο Κ. Ζιώγας.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ