Παρασκευή 28 Οχτώβρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΕΥΡΩΖΩΝΗ - ΔΝΤ
Αντιλαϊκή κλιμάκωση εν μέσω ενδοκαπιταλιστικών ανταγωνισμών

Σε επίπεδο «τεχνικών κλιμακίων» και ανταλλαγής θέσεων και «παρατηρήσεων» θα συνεχιστούν έως τα μέσα Νοέμβρη τα παζάρια με το κουαρτέτο

Με τη γερμανική κυβέρνηση συντάχτηκε ανοιχτά στο θέμα των ανταγωνισμών για το χρέος ο επικεφαλής του ESM, Κλ. Ρέγκλινγκ

Eurokinissi

Με τη γερμανική κυβέρνηση συντάχτηκε ανοιχτά στο θέμα των ανταγωνισμών για το χρέος ο επικεφαλής του ESM, Κλ. Ρέγκλινγκ
Ολοκληρώθηκε χτες, για αυτήν τη φάση, ο κύκλος των συνεννοήσεων και των παζαριών της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ με το κουαρτέτο, ενώ τα υψηλόβαθμα κλιμάκια των ιμπεριαλιστικών οργανισμών αναμένεται να επανέλθουν στην Αθήνα περί τα μέσα Νοέμβρη. Βέβαια, τα παζάρια θα συνεχιστούν αδιάλειπτα και το επόμενο διάστημα, τόσο σε επίπεδο «τεχνικών κλιμακίων», όσο και μέσω της ανταλλαγής εγγράφων, θέσεων και τυχόν «παρατηρήσεων» σχετικά με την τελική διαμόρφωση των αντιλαϊκών διατάξεων που θα προχωρήσουν με τους επόμενους «εφαρμοστικούς» νόμους.

Η χτεσινή ατζέντα περιελάμβανε την «αγορά εργασίας» και τα νέα χτυπήματα στα Εργασιακά, την πορεία της «συνταξιοδοτικής μεταρρύθμισης», τα δημοσιονομικά ζητήματα, το εγχώριο χρηματοπιστωτικό σύστημα, καθώς και την ανασκόπηση της τρέχουσας διαβούλευσης που ξεκίνησε στο τέλος της περασμένης βδομάδας στην Αθήνα.

ΔΝΤ: «Μη βιώσιμο» το συνταξιοδοτικό

Την ίδια ώρα, το «παρών» στις αντιλαϊκές διεργασίες δίνει και η πλευρά του ΔΝΤ. Ο εκπρόσωπος του ιμπεριαλιστικού Οργανισμού, Τζ. Ράις, αφήνει ορθάνοιχτο το παράθυρο για τη συμμετοχή του ΔΝΤ και μέσω νέας δανειακής σύμβασης με το ελληνικό κράτος, ενδεχομένως με απόφαση που θα ληφθεί μέχρι το τέλος του 2016.

«Υπό προϋποθέσεις είναι εφικτό η σχετική απόφαση να ληφθεί εντός του Δεκεμβρίου», επισήμανε χαρακτηριστικά. Ο ίδιος αποκάλυψε ότι τα στελέχη του Ταμείου που βρίσκονται στην Αθήνα, μετέχοντας στο πλαίσιο της δεύτερης «αξιολόγησης», διεξάγουν παράλληλες διαπραγματεύσεις για το ζήτημα της χρηματοδοτικής συμμετοχής του Ταμείου, ενώ επανέλαβε ότι η χρηματοδοτική συμμετοχή του ΔΝΤ προϋποθέτει ένα πρόγραμμα με ρεαλιστικούς στόχους, το οποίο θα συνοδεύεται από ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις και σημαντική «ελάφρυνση» του ελληνικού κρατικού χρέους.

Ενδεικτικά, για το φάσμα των μεταρρυθμίσεων που επιθυμεί το ΔΝΤ να συμπεριληφθούν στο πρόγραμμα, ο Τζ. Ράις, ανέφερε ότι το συνταξιοδοτικό σύστημα της Ελλάδος δεν είναι βιώσιμο, καθώς το έλλειμμά του ετησίως αγγίζει το 11% του ΑΕΠ, έναντι 2,5% που είναι ο μέσος όρος στην ΕΕ. Οπως υπογράμμισε, «αυτό πρέπει να αντιμετωπιστεί»...

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι διαπραγματεύσεις για το κλείσιμο της δεύτερης «αξιολόγησης» «είναι δυνατό» να ολοκληρωθούν έως το τέλος του έτους. Οπως διευκρίνισε, το ΔΝΤ εκτιμά ότι οι στόχοι των πρωτογενών πλεονασμάτων που έχουν τεθεί στο παρόν πρόγραμμα του ΕSM δεν είναι συμβατοί με τα μέτρα που έχουν συμφωνηθεί.

Κλ. Ρέγκλινγκ: «Μάλλον στο πλευρό του Σόιμπλε, παρά με την Λαγκάρντ»

«Η Ελλάδα δε θα έχει πρόβλημα χρέους τουλάχιστον για την επόμενη δεκαετία», δήλωσε ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), Κλ. Ρέγκλινκ.

«Σε βραχυπρόθεσμο επίπεδο δεν υπάρχει πρόβλημα», υποστήριξε, μιλώντας σε δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες, ενώ συντασσόμενος με τη γερμανική κυβέρνηση, έναντι του ΔΝΤ, τόνισε χαρακτηριστικά ότι «είμαι μάλλον στο πλευρό του Σόιμπλε, παρά με την Λαγκάρντ». Παρά το γεγονός ότι πέρσι το ελληνικό κρατικό χρέος άγγιξε το 180% του ΑΕΠ, ο επικεφαλής του ESM (του μηχανισμού χρηματοδότησης και προς το ελληνικό κράτος) επισήμανε πως αυτό δεν έχει ιδιαίτερα μεγάλη σημασία όταν οι τόκοι που πληρώνονται κάθε χρόνο είναι 1%, «χάρη στα χαμηλότοκα δάνεια στήριξης που έχουν προσφέρει οι Ευρωπαίοι εταίροι».

Η υπόσχεση της Ευρωζώνης «να βοηθήσει, αν η Ελλάδα κάνει τα μαθήματά της, είναι λογική», δήλωσε ο Κλ. Ρέγκλινκ, προσθέτοντας ότι δεν αναμένει πως η Ελλάδα θα χρειασθεί νέο πρόγραμμα βοήθειας μετά το τρέχον πρόγραμμα που λήγει το 2018.

Παζάρια για το «ξεσκαρτάρισμα» των «προβληματικών» επιχειρήσεων

Σε ό,τι αφορά τη χθεσινή συνάντηση των υπουργών Οικονομικών, Ευ. Τσακαλώτου, και Οικονομίας, Γ. Σταθάκη, με το κουαρτέτο, στο επίκεντρο βρέθηκε το κομβικό για το κεφάλαιο ζήτημα της «ταχείας και αποτελεσματικής» εξωδικαστικής ρύθμισης του συνολικού χρέους (δημόσιου και ιδιωτικού) των βιώσιμων επιχειρήσεων.

Το συγκεκριμένο ζήτημα συνδέεται, βέβαια, με τη διαχείριση των «κόκκινων» επιχειρηματικών δανείων και μάλιστα σε συνδυασμό και με ρυθμίσεις χρεών στην εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία. Ουσιαστικά, επιδιώκεται, σε πρώτη φάση, το γρήγορο «ξεσκαρτάρισμα» του τεράστιου όγκου των υπερχρεωμένων επιχειρήσεων, δίνοντας ελπίδες επιβίωσης μόνο σε εκείνες τις «προβληματικές» επιχειρήσεις που κρίνεται ότι μπορεί να αντεπεξέλθουν στην κούρσα της ανταγωνιστικότητας, με βάση τις «μελέτες βιωσιμότητας». Σε αυτό το πλαίσιο, είναι σαφές ότι το σχέδιο για εκτεταμένες επιχειρηματικές αναδιαρθρώσεις «κουμπώνει» με το σχέδιο για τις ομαδικές απολύσεις και τα νέα χτυπήματα στα Εργασιακά που προωθούνται παράλληλα.

Μετά την ολοκλήρωση της χτεσινής συνάντησης, ο Γ. Σταθάκης, σημείωσε πως οι δύο πλευρές συμφώνησαν στις αρχές και στον τρόπο λειτουργίας του υπό διαμόρφωση μηχανισμού, προσθέτοντας ότι υπάρχουν ορισμένα ζητήματα «τεχνικής δουλειάς», όπως για παράδειγμα ο τρόπος αντιμετώπισης των ληξιπρόθεσμων φόρων για τις υπερχρεωμένες επιχειρήσεις. Σύμφωνα με τον ίδιο θα υπάρχει κατηγοριοποίηση των επιχειρήσεων που θα ενταχθούν στη ρύθμιση, ανάλογα με τον κύκλο εργασιών τους. Χωρίς να δώσει διευκρινίσεις σημείωσε πως υπάρχουν 3 επίπεδα τζίρου που θα λαμβάνονται υπόψη ως κριτήριο ένταξης στη ρύθμιση.

Τα παζάρια θα συνεχιστούν σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων και εντός 10 - 12 ημερών θα υπάρξει ανταλλαγή των νέων προτάσεων μεταξύ συγκυβέρνησης και κουαρτέτου.

Με βάση το υπάρχον κυβερνητικό σχέδιο, την αίτηση για αναδιάρθρωση των οφειλών θα αναλαμβάνει συντονιστής από το Μητρώο Διαμεσολαβητών του υπουργείου Δικαιοσύνης. Ενώπιόν του θα διεξάγονται οργανωμένα διαπραγματεύσεις μεταξύ της επιχείρησης και όλων των πιστωτών, συμπεριλαμβανομένων του Δημοσίου και των ασφαλιστικών ταμείων, αν υπάρχουν σχετικά χρέη.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το κουαρτέτο εντοπίζει αδυναμίες στην ταχεία διεκπεραίωση των υποθέσεων, καθώς οι αναμενόμενες αιτήσεις επιχειρήσεων και ελεύθερων υπολογίζονται να φτάσουν στις 400.000. Σε αυτό το πλαίσιο, προτείνεται η διαμόρφωση ηλεκτρονικού συστήματος, μέσω του οποίου θα διεκπεραιώνονται οι υποθέσεις, τόσο αυτών που θα κριθούν «βιώσιμες» και θα ενταχθούν στη ρύθμιση όσο και αυτών που θα αποβληθούν από αυτή, ως μη βιώσιμες.

Παράλληλα, στην ατζέντα της χτεσινής συνάντησης του Ευ. Τσακαλώτου, με το κουαρτέτο. βρίσκονταν τα παζάρια σχετικά με τα δημοσιονομικά μεγέθη. Σε κάθε περίπτωση, ο κρατικός προϋπολογισμός για το 2017 θα εμπλουτισθεί και με νέα αντιλαϊκά μέτρα, πέρα από αυτά που ήδη έχουν ενσωματωθεί στο προσχέδιο του προϋπολογισμού, με γνώμονα την κάλυψη των στόχων του κεφαλαίου και του μνημονίου για τα αιματοβαμμένα πρωτογενή πλεονάσματα.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
«Πρώτα πιάτα» αφορολόγητο και συντάξεις(2/3/2017)
«Προοδεύουν» τα παζάρια, πολλαπλασιάζονται τα αντιλαϊκά μέτρα(27/1/2017)
Προτάσεις για το «ξεσκαρτάρισμα» του επιχειρηματικού πεδίου(18/11/2016)
Γρήγορο «ξεσκαρτάρισμα» των «προβληματικών» επιχειρήσεων(29/10/2016)
Αντιλαϊκή κλιμάκωση με φόντο τη «ρύθμιση» στο κρατικό χρέος(23/1/2016)

Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org