Παρασκευή 28 Οχτώβρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΚΚΕ
Το πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο συνεπάγεται τσάκισμα μισθών και κοινωνικών δικαιωμάτων

Την «αναθεώρηση του Πολυετούς Δημοσιονομικού Πλαισίου» συζήτησε προχτές η Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου στο Στρασβούργο. Θυμίζουμε ότι το ΠΔΠ (ο προϋπολογισμός της ΕΕ έως το 2020) αποτελεί βασικό μοχλό αναδιανομής εισοδήματος σε επίπεδο ΕΕ, μέσω της φορολογίας των λαών, για τη χρηματοδότηση των μονοπωλίων και την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητάς τους στις παγκόσμιες αγορές.

Το ΠΔΠ 2014-2020 συνδέεται άμεσα με την αντιδραστική στρατηγική «Ευρώπη 2020» και όλους τους μηχανισμούς αντιλαϊκής επίθεσης που έχουν θεσπιστεί τα τελευταία χρόνια (Ευρωπαϊκή Οικονομική Διακυβέρνηση, Δημοσιονομικό Σύμφωνο, Σύμφωνο για το ευρώ+, Σύμφωνο για την Ανάπτυξη).

Για την κατάρτισή του εκδηλώνονται σφοδρές αντιθέσεις, κάθε κράτος - μέλος διεκδικεί για λογαριασμό της αστικής του τάξης τη μερίδα του λέοντος. Για να γίνουν αντιληπτά τα μεγέθη, λόγος γίνεται για περίπου 1 τρισ. ευρώ και το μεγαλύτερο τμήμα θα κατευθυνθεί μέσω διάφορων προγραμμάτων στη χρηματοδότηση των μονοπωλίων.

Στη σχετική συζήτηση παρενέβη ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Σωτήρης Ζαριανόπουλος, τονίζοντας τα παρακάτω:

«Η συζήτηση δημοσιονομικών πλαισίων στο Ευρωκοινοβούλιο δεν είναι "δημοκρατική λογοδοσία", όπως περηφανεύεστε. Είναι νομιμοποίηση τεράστιας αναδιανομής, κλοπής του λαϊκού μόχθου, με προϋπολογισμούς εξ ορισμού και αποδεδειγμένα αντιλαϊκούς. Τέτοιων που κι ο Γιούνκερ ομολόγησε ότι εκτόξευσαν ανεργία και φτώχεια.

Κοροϊδεύετε για χρήμα που δήθεν χαρίζει η Ευρωπαϊκή Ενωση.

Πηγή ενωσιακών (και εθνικών) προϋπολογισμών είναι οι φόροι που πληρώνουν οι λαοί. Κερδισμένοι τα μονοπώλια: απαλλάσσονται από φόρους, τους χαρίζονται δισεκατομμύρια σαν κίνητρα, για τα συμφέροντά τους γίνονται πόλεμοι, με εκατομμύρια πρόσφυγες.

Οι αντιθέσεις αφορούν ποιο κράτος, ποια μονοπώλια θα ενισχυθούν περισσότερο.

Αυξημένος ή μειωμένος ο προϋπολογισμός, με τη μια ή άλλη στόχευση σε κερδοφόρους τομείς, με αυστηρό ή πιο ευέλικτο σύμφωνο σταθερότητας, μια είναι η προϋπόθεση: Αναδιαρθρώσεις. Για κάθε ευρώ που πάει στα μονοπώλια, τσακίζονται μισθοί, συντάξεις, κοινωνικά δικαιώματα.

Οποιος - όπως ο ΣΥΡΙΖΑ - ισχυρίστηκε πως η Ευρωπαϊκή Ενωση αλλάζει, αποδείχτηκε εξίσου αντιλαϊκός. Η ΕΕ μόνο ανατρέπεται. Μαζί με τα μονοπώλια που την δημιούργησαν».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Φοροελαφρύνσεις για το κεφάλαιο στον επόμενο γύρο «μεταρρυθμίσεων»(13/8/2019)
Χωρίς ανάσα η αντιλαϊκή «σκυταλοδρομία»(4/6/2019)
Brexit, Μεταναστευτικό και προϋπολογισμός στο επίκεντρο σφοδρών αντιθέσεων(14/12/2018)
Συνέχισε με αμείωτη ένταση την αντιλαϊκή επίθεση του κεφαλαίου(15/1/2014)
Ο αντιλαϊκός χαρακτήρας του ΠΔΠ 2014 - 2020 και η στάση των κομμάτων(12/7/2013)

Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org