Παρασκευή 28 Οχτώβρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΖΩΗ ΚΑΙ ΔΡΑΣΗ (ΤΕΤΡΑΣΕΛΙΔΟ)
ΤΕ ΥΠΑΙΘΡΟΥ ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΠΕΑΕΑ/ΔΣΕ
Τίμησαν τους αγωνιστές της ΕΑΜικής Αντίστασης στην Κερασιά

Τους αγωνιστές του χωριού Κερασιά Μαγνησίας, που αντιστάθηκαν στους Γερμανούς κατακτητές και πολλοί έχασαν τη ζωή τους στις βάρβαρες επιδρομές που οργάνωσαν οι ναζί, τον Απρίλη του 1944, στην Ανω και Κάτω Κερασιά, τίμησαν η ΤΕ Υπαίθρου Μαγνησίας του ΚΚΕ και το Παράρτημα Μαγνησίας της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ, σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 2/10, στην πλατεία του χωριού.

Στην εκδήλωση κεντρικός ομιλητής ήταν ο Κώστας Στεργίου, βουλευτής Μαγνησίας του ΚΚΕ, ενώ χαιρετισμό απηύθυνε ο Θανάσης Βογιατζής, αντιπρόεδρος του ΔΣ του Παραρτήματος Μαγνησίας της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ. Το μαρτυρολόγιο διάβασε ο Βαγγέλης Ντίκας, γραμματέας του ΔΣ του Παραρτήματος. Πριν τις ομιλίες έγινε κατάθεση στεφάνων στο Μνημείο που βρίσκεται στην Ανω Κερασιά.

Σημειώνοντας ότι η κυβέρνηση έχει ξεκινήσει ένα πολύμορφο γαϊτανάκι καπηλείας των αγωνιστικών παραδόσεων του εργατικού - λαϊκού κινήματος, ο Κ. Στεργίου τόνισε ότι πασχίζει σήμερα να ταυτίσει την ηρωική λαϊκή πάλη του ΕΑΜ - ΕΛΑΣ, καθοδηγητική ψυχή και νους της οποίας ήταν το ΚΚΕ, με τη δική της πολιτική υπηρέτησης της στρατηγικής του κεφαλαίου για την ανάκαμψη των κερδών του, προβάλλοντας αυτό το στόχο ως απελευθέρωση του λαού από τα βάσανα της κρίσης! Και υπογράμμισε: Είναι κι αυτός ένας κρίκος στην αλυσίδα της βρώμικης δουλειάς της κυβέρνησης για τα συμφέροντα του κεφαλαίου, με την προσπάθεια χειραγώγησης των εργαζομένων, ενσωμάτωσής τους στο σύστημα, την αποτροπή από την ταξική πάλη. Αλλωστε, στη στρατηγική της έχει ενσωματώσει και τη δράση για την «κοινωνική συνοχή», δηλαδή την ταξική συνεργασία εργαζομένων και καπιταλιστών. Η μεγαλύτερη συνεισφορά της στην αστική τάξη...

Το φούντωμα του ΕΑΜ - ΕΛΑΣ στην περιοχή

Αμέσως μετά την είσοδο των κατοχικών στρατευμάτων στην Ελλάδα, ξεκινούν οι κινήσεις για οργάνωση της αντίστασης με τη δημιουργία από το ΚΚΕ του ΕΑΜ και στη συνέχεια του ΕΛΑΣ, ενώ αργότερα, το Δεκέμβρη του 1942, φτάνει στην Κερασιά η πρώτη ανταρτοομάδα με καπετάνιο τον Κώστα Κατσίνο (Κατσαντώνη), σταλμένη από τον Κίσσαβο με εντολή του Αρχηγείου Ολύμπου - Κισσάβου. Η ομάδα είναι ολιγομελής, χωρίς κανένα οργανικό σχήμα. Με την εμφάνισή της προσχωρούν σε αυτήν 15 καταδιωκόμενοι από τη Ζαγορά και άλλα χωριά του Πηλίου.

Μέσα στο πρώτο δεκαήμερο του Γενάρη 1943, αρχίζουν οι Οργανώσεις του ΕΑΜ και του ΚΚΕ να ενισχύουν την ομάδα με τους πρώτους εθελοντές. Ετσι βγαίνει στο βουνό και μια ομάδα από μόνιμους αξιωματικούς, όπως ο ανθυπολοχαγός Σπύρος Φραγγινέας και οι μόνιμοι ανθυπολοχαγοί Αλέκος Μεταφτσής και Θανάσης Πατινάρης. Μια ομάδα από Ευέλπιδες ανεβαίνει στην Κερασιά για να ενταχθεί στα αντάρτικα τμήματα, όπως επίσης και μια άλλη ομάδα από τους Παναγιώτη Οικονόμου, Γιώργο Οικονόμου, Αντώνη Αντωνιάδη, Κλεόβουλο Χριστόδουλο, Μιχάλη Καραγιάννη και άλλους.

Ταυτόχρονα, ξεκινούν από το νότιο Πήλιο μια ομάδα με επικεφαλής τον Λάζαρο Ιωαννίδη και τον γιατρό Στάθη Ανέστη (Σκούρα) και μία άλλη που αποτελείται από διωκόμενους της περιοχής Λαύκου - Αργαλαστής, που τους συγκέντρωσε ο Μιχάλης Παπαδάμος (Φεραίος). Στην ομάδα αυτή είναι και ο Νίκος Ευαγγελίτσης (Κυπαρίσης), ο Νίκος Κρασούλης (Πιπίνος) και άλλοι. Κατευθυνόμενη προς την Ανω Κερασιά, αυτή η ομάδα, με ενδιάμεσους σταθμούς τις Μηλιές και τον Αγιο Λαυρέντη, συναντάει και άλλους καταδιωκόμενους, καθώς και τέσσερις χωροφύλακες από το σταθμό Αγριάς με τον οπλισμό τους.

Στις 14 Φλεβάρη βγαίνει στο βουνό, σταλμένος από την Οργάνωση Βόλου του ΚΚΕ, ο Θανάσης Κουφοδήμος (Πηλιορείτης), που θα γίνει ο καθοδηγητής και καπετάνιος του αντάρτικου της περιοχής. Επίσης, αρχές Φλεβάρη ανεβαίνει στην Ανω Κερασιά, μαζί με άλλους 6, ο έφεδρος υπολοχαγός Λευτέρης Κατσώλας (Παντελής).

Η Ανω Κερασιά αποτέλεσε το κέντρο της αντίστασης της Μαγνησίας. Στα σπίτια των Κερασιωτών είχαν εγκατασταθεί η διοίκηση του 54ου Συντάγματος του ΕΛΑΣ, το αναρρωτήριο, η επιμελητεία, η συμμαχική αποστολή, το συνεργείο ραπτικής και τα μαγειρεία, ενώ στο εξωκλήσι της Αγίας Παρασκευής ήταν το συνεργείο όπλων. Στη Μονή Σουρβιάς από την άνοιξη του 1943 υπήρχαν τα τυπογραφεία του ΚΚΕ και του ΕΑΜ και εκεί εκδίδονταν οι εφημερίδες «ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ» του ΕΑΜ Μαγνησίας, η «ΛΕΥΤΕΡΙΑ» της Οργάνωσης Βόλου του ΚΚΕ, η εφημερίδα «ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ» και οι εφημερίδες της ΕΠΟΝ Μαγνησίας «ΝΕΑ ΓΕΝΙΑ» και «ΘΕΜΕΛΙΩΤΗΣ».

Οι φονικές επιδρομές των βαρβάρων

Την 1η Απρίλη του 1944, ισχυρές γερμανικές δυνάμεις κινήθηκαν προς την Ανω Κερασιά. Μια ομάδα εφεδροΕΛΑΣιτών με δικιά τους πρωτοβουλία προσπάθησε να τους σταματήσει. Επεσαν όλοι νεκροί. Φτάνοντας οι Γερμανοί στην Ανω Κερασιά, έκαψαν 120 διώροφα σπίτια, τον Ιερό Ναό των Αγίων 12 Αποστόλων με τον γερο-παπά μέσα και 3 εξωκλήσια, το Δημοτικό Σχολείο, το κοινοτικό κατάστημα, ενώ μεγάλες ζημιές έγιναν στην πλατεία του χωριού και στην τοξωτή γέφυρα. Εσφαξαν πάρα πολλά οικόσιτα ζώα και γιδοπρόβατα.

Το δεύτερο Τάγμα του 54ου Συντάγματος υποχρεώνει τα γερμανικά στρατεύματα σε υποχώρηση προς την Κάτω Κερασιά. Μπαίνοντας εκεί, οι Γερμανοί έκαψαν 125 σπίτια, τον Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου και το εξωκλήσι του Αγίου Ιωάννη, το Δημοτικό Σχολείο και το διώροφο κοινοτικό κατάστημα.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ