Παρασκευή 28 Οχτώβρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΖΩΗ ΚΑΙ ΔΡΑΣΗ (ΤΕΤΡΑΣΕΛΙΔΟ)
ΙΚΑΡΙΑ
Ιστορικός περίπατος και τιμή στον πρώτο πεσόντα του ΔΣΕ στο νησί

Από την πορεία στο βουνό, προς τη θέση «Πλατανίδι»
Από την πορεία στο βουνό, προς τη θέση «Πλατανίδι»
Ιστορικό περίπατο που ξεκίνησε από την περιοχή «Κάμπα», πάνω από τον οικισμό του Ξυλοσύρτη, διοργάνωσε την Κυριακή 9/10 η ΚΟΒ Αγίου Κηρύκου Ικαρίας του ΚΚΕ, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για τα 70 χρόνια από την ίδρυση του ΔΣΕ.

Ο περίπατος κατέληξε μετά από δύσβατη διαδρομή στο βουνό, στη θέση «Πλατανίδι», όπου τοποθετήθηκε τιμητική πλάκα στη μνήμη του Νέστορα Νιάπα, του πρώτου πεσόντα μαχητή του ΔΣΕ στην Ικαρία, ο οποίος δολοφονήθηκε από το αστικό κράτος στις 19/6/1948.

Στο σημείο, χαιρετισμό απηύθυνε, εκ μέρους της ΤΕ Ικαρίας - Φούρνων του ΚΚΕ, ο Νίκος Λαρδάς, ο οποίος αναφέρθηκε στην προσπάθεια της ΚΟ Ικαρίας να αναδείξει την Ιστορία και τη δράση του ΔΣΕ στο νησί, ένα από τα τρία μόνο νησιά του Αιγαίου (Μυτιλήνη, Σάμος, Ικαρία) που η μεταδεκεμβριανή κατάσταση δεν μπόρεσε να στεριώσει το καθεστώς τρόμου και θανάτου που επέβαλαν στην υπόλοιπη Ελλάδα.

Στη συνέχεια, ακολούθησε εκδήλωση στην Κάμπα, στην οποία μίλησε εκ μέρους της ΚΟΒ Αγίου Κηρύκου η Γεωργία Λαρδά, που επισήμανε την ιδιαίτερη σημασία της μελέτης συνολικά της Ιστορίας και πιο ειδικά του ΔΣΕ, χωρίς μηδενισμούς και ωραιοποιήσεις, με γνώμονα την εξαγωγή πολύτιμων συμπερασμάτων που δυναμώνουν τη σύγχρονη πάλη για την ανατροπή της καπιταλιστικής βαρβαρότητας.

Τοποθετήθηκε τιμητική πλάκα στη μνήμη του Νέστορα Νιαπά
Τοποθετήθηκε τιμητική πλάκα στη μνήμη του Νέστορα Νιαπά
Αναφέρθηκε στις δολοφονίες των μαχητών του ΔΣΕ Νέστορα Νιαπά, Ηλία Ξηρού και Νίκου Πίττακα το καλοκαίρι του 1948, στις μάχες που ακολούθησαν, αλλά και στους 9 μαχητές που αρνήθηκαν να παραδοθούν και παρέμειναν καταδιωκόμενοι στο νησί μέχρι το 1955:

«Στις 3/11/1948 έχουμε την πρώτη σύγκρουση με ομάδες των τριακοσίων χωροφυλάκων και των εκατό περίπου ΜΑΥδων που φρουρούσαν το νησί εκείνη την περίοδο. Πραγματοποιήθηκε στην περιοχή του Ζηζόκαμπου, ανάμεσα Φραντάτο και Ράχες, εξελίχτηκε σε πολύωρη μάχη, χωρίς ωστόσο απώλειες.

Η δεύτερη σύγκρουση έγινε στον Ορθό Λούρο, πάνω από το Μαυράτο, χωρίς επίσης απώλειες.

Η τρίτη στο Μαύρο Γκρεμό, στη θέση Αλωνάκι, πάνω από το Δρούτσουλα, στις 14 Δεκέμβρη, με θύμα τον Γεώργιο Βελετάκη, που είχε τραυματιστεί. Ο αγριανθρωπισμός του αποσπάσματος του Μαραγκού ήταν πρωτόγνωρος για το νησί. Αποκεφάλισαν τον τραυματία και το κεφάλι του το κατέβασαν στο Χρυσόστομο. Μεθοκοπούσαν σε κοινή θέα και φώναζαν τη μάνα του να πάει να δει το κεφάλι του. Τελικά το πήγαν στον Αγιο Κήρυκο και έπαιζαν μπάλα με το κεφάλι του Βελετάκη στην πλατεία. (...)

Στις 21 Δεκέμβρη, έγινε η τέταρτη μάχη στη θέση Δοκίμι πάνω από την Αρέθουσα. Στη σύγκρουση αυτή πήραν μέρος όλες οι δυνάμεις των αποσπασμάτων στην Ικαρία, χωρίς απώλειες από τους αντάρτες. Σκοτώθηκε ο αποσπασματάρχης και ένας χωροφύλακας. Για αντίποινα έκαψαν 4 σπίτια στην Αρέθουσα.

Στις 14/1/1949 έγινε η πέμπτη μάχη στον Αγιο Ονούφριο, με νεκρό τον Μόσχο Μάζαρη και αιχμαλώτους τον Γεώργιο Τσερμέγκα και τον Παναγιώτη Σαμπλίδη, που εκτελέστηκαν αργότερα, ύστερα από απόφαση του στρατοδικείου της Σάμου.

Η έκτη και τελευταία σύγκρουση σημειώθηκε στη θέση Σκίζα πάνω από τον Καραβόσταμο προς την Αρέθουσα, στις 6/6/1949. Είχαμε ένα νεκρό και μερικούς τραυματίες από τη δύναμη της χωροφυλακής. Σκοτώθηκε ο εξόριστος Διαμαντής Διαμαντής και τραυματίστηκε βαριά ο Θεολόγος Τσούνος».

Αναφερόμενη στους 9 καταδιωκόμενους αντάρτες που έμειναν ασύλληπτοι μέχρι το 1955, η Γ. Λαρδά είπε: «Τα αποσπάσματα την περίοδο 1949-1955 αριθμούσαν μαζί με τους ΜΑΥδες τους 1.300. Δεν μπόρεσαν να τους βρουν. Αυτός ο υπέροχος λαός έγινε η κρυψώνα, ο τροφοδότης, το νοσοκομείο τους. Εγιναν ένα με αυτούς, για αυτό και δεν υπέκυψαν στον πειρασμό της παχυλής επικήρυξης. Ούτε ιδεολογικοί αντίπαλοι μπήκαν στη λογική της κατάδοσης, αν και θα μπορούσαν να δικαιολογήσουν ως "εθνικά ωφέλιμη" μια τέτοια πράξη. Εδώ φαίνεται ότι αν μια τοπική κοινωνία ή ένας λαός κάνει κάτι δική του υπόθεση, οι κομματικοί διαχωρισμοί πάνε περίπατο. Υπερισχύει η κοινωνική, η ταξική προέλευση. Στην περίπτωση των εννέα, αυτό έγινε και ας μην το καταλάβαιναν».

Και κατέληξε λέγοντας: «Τιμή και δόξα στις μαχήτριες και τους μαχητές του ΔΣΕ που έδωσαν τη ζωή τους. Δεν σας ξεχνάμε, παραλαμβάνουμε την κληρονομιά που μας αφήσατε σαν σκυτάλη στο στίβο της ταξικής πάλης, της πάλης για το σοσιαλισμό - κομμουνισμό!».


Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org