Πέμπτη 13 Οχτώβρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Διαρκής «ετοιμότητα» Βρυξελλών και Ουάσιγκτον

Για «τελευταία ευκαιρία» μιλά ο πρόεδρος της Κομισιόν, ενώ η υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ πραγματοποιεί νέα επίσκεψη στην Κύπρο

Από παλιότερη συνάντηση των Ν. Αναστασιάδη, Μ. Ακιντζί με τον απεσταλμένο του γγ του ΟΗΕ Ε. Μπ. Αϊντε

Copyright 2016 The Associated

Από παλιότερη συνάντηση των Ν. Αναστασιάδη, Μ. Ακιντζί με τον απεσταλμένο του γγ του ΟΗΕ Ε. Μπ. Αϊντε
ΛΕΥΚΩΣΙΑ - ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ - ΜΟΣΧΑ.--

Την κρισιμότητα των διεργασιών γύρω από το Κυπριακό επιβεβαιώνει η «κινητικότητα» ισχυρών ιμπεριαλιστικών επιτελείων, όπως των ΗΠΑ και της ΕΕ, ενώ σήμερα αναμένεται νέα συνάντηση του Προέδρου της Κύπρου, Ν. Αναστασιάδη, και του ηγέτη του ψευδοκράτους, Μ. Ακιντζί.

Χτες, ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν - Κλοντ Γιούνκερ, σημείωσε από τις Βρυξέλλες ότι «τώρα είναι η στιγμή της επίλυσης του κυπριακού προβλήματος» και ότι «αν αυτή η ευκαιρία χαθεί, τότε δεν θα υπάρξει άλλη». Από την άλλη μεριά, η Αμερικανίδα υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδια για θέματα Ευρασίας, Βικτόρια Νούλαντ, πραγματοποιεί νέα, πολλοστή για φέτος, επίσκεψη στην Κύπρο και σήμερα αναμένεται να έχει χωριστές συναντήσεις με Αναστασιάδη και Ακιντζί (που είναι προγραμματισμένες πριν από το κοινό τους ραντεβού). Οπως εξήγησε ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος, Ν. Χριστοδουλίδης, οι επαφές της Νούλαντ θα εστιάσουν αφενός στις διμερείς σχέσεις σχετικά με «θέματα ασφάλειας και Ενέργειας», αφετέρου στις εξελίξεις στο Κυπριακό.

Πολλά τα επιχειρηματικά σχέδια

Στο μεταξύ, ενώ πολλά αστικά επιτελεία επιμένουν να μιλούν για συνθήκες που ευνοούν συμφωνία «λύσης» ακόμα και μέχρι τα τέλη του 2016, προχτές έγινε γνωστό ότι ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας, Μπεράτ Αλμπαϊράκ, και ο «υπουργός Ενέργειας και Οικονομίας» του ψευδοκράτους, Σουνάτ Ατούν, υπέγραψαν συμφωνία που προβλέπει την ευρεία ενεργειακή συνεργασία Τουρκίας - «Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου» (όπως η Αγκυρα επιμένει προκλητικά να ονομάζει το ψευδοκράτος) και περιλαμβάνει την ανανέωση της υποδομής ηλεκτρισμού, τη συνεργασία στον τομέα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, την έρευνα για φυσικό αέριο και την παραγωγή κοινών σχεδίων για την εγκατάσταση της απαραίτητης υποδομής. Επίσης, προβλέπεται και η καταπόντιση καλωδίου μεταξύ των δύο πλευρών για τη μεταφορά ηλεκτρικού ρεύματος από την Τουρκία στα Κατεχόμενα. Είναι σαφές ότι τέτοιες κινήσεις ασκούν νέες πιέσεις στις εξελίξεις, αναδεικνύοντας και την αποφασιστικότητα της τουρκικής αστικής τάξης να διατηρήσει «πλεονεκτήματα» στην Κύπρο, όποιες κι αν είναι οι μελλοντικές εξελίξεις.

Στο μεταξύ, ενδεικτική των αντιθέσεων που υπάρχουν σχετικά με διάφορα επιχειρηματικά σχέδια είναι και η αναφορά που έκανε ο Μ. Ακιντζί από το βήμα του Παγκόσμιου Ενεργειακού Συνεδρίου στην Κωνσταντινούπολη (όπου έγινε δεκτός ως κανονικός αρχηγός κράτους) ότι, σχετικά με την ενεργειακή σύνδεση Μέσης Ανατολής - Ευρώπης μέσω υποθαλάσσιου καλωδίου, αυτό «αντί να τοποθετηθεί μεταξύ Ισραήλ - Νοτίου Κύπρου - Κρήτης και Ελλάδας, όπως σχεδιάζεται, αν γίνει μεταξύ Ισραήλ - Κύπρου και Τουρκίας τότε θα είναι πιο γρήγορο, πιο φτηνό και η απόσταση (θα είναι) μικρότερη».

Στην Αθήνα αντιπροσωπεία του ΑΚΕΛ

Χτες, ο πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων, Ν. Βούτσης, συναντήθηκε στην Αθήνα με τον ΓΓ της ΚΕ του ΑΚΕΛ, Αντρο Κυπριανού, ο οποίος είναι επικεφαλής αντιπροσωπείας του κόμματος που επισκέπτεται την Ελλάδα. Σύμφωνα με δελτίο Τύπου της Βουλής των Ελλήνων, ο Ν. Βούτσης αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στους «κινδύνους που εγκυμονεί η αποσταθεροποίηση της ευρύτερης περιοχής», ενώ ο Α. Κυπριανού χαρακτήρισε την Ελλάδα «το βασικότερο στήριγμα» της Κύπρου «στον αγώνα που δίνουμε για την απελευθέρωση και την επανένωση της πατρίδας μας». Αναφερόμενος στην κατάσταση της ευρύτερης περιοχής, τη χαρακτήρισε «εύθραυστη και πολύ ασταθή», υποστηρίζοντας πως «θα πρέπει να μας απασχολήσει όσο το δυνατόν πιο οργανωμένα και στρατηγικά».

Πριν από την Αθήνα, η αντιπροσωπεία του ΑΚΕΛ είχε επισκεφτεί τη Μόσχα, όπου μεταξύ άλλων συνάντησε και τον Ρώσο ΥΠΕΞ, Σεργκέι Λαβρόφ. Σύμφωνα με το ΙΤΑΡ-ΤΑΣΣ, ο Λαβρόφ είπε ότι η Μόσχα τάσσεται εναντίον «κάθε τεχνητού χρονοδιαγράμματος ή τελεσιγράφων που επιβάλλονται απέξω», στο πλαίσιο φυσικά της ανησυχίας της Ρωσίας για το πώς θα διασφαλίσει τα δικά της στρατηγικά συμφέροντα στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ