Πέμπτη 13 Οχτώβρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Συνάντηση του Αλ. Τσίπρα με τον Ι. Μέτα

Με τον πρόεδρο του αλβανικού κοινοβουλίου, Ι. Μέτα, συναντήθηκε χτες ο πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας. Στον απόηχο της ανακίνησης από την αλβανική κυβέρνηση του λεγόμενου «τσάμικου» ζητήματος, με την κάλυψη μάλιστα του ευρωενωσιακού Επιτρόπου, Γ. Χαν, ο Αλ. Τσίπρας έκανε λόγο για ανάγκη προστασίας της προοπτικής των ελληνοαλβανικών σχέσεων από «εθνικιστικές φωνές».

«Η επίσκεψή σας γίνεται σε μια ιδιαίτερη στιγμή για τις σχέσεις των δυο χωρών, οι οποίες στο διάβα της ιστορίας είχαν και εντάσεις, πάντοτε όμως ήταν σχέσεις συμβίωσης και αυτό πρέπει να το προστατεύσουμε» δήλωσε ο Αλ. Τσίπρας, προσθέτοντας ότι οι σχέσεις των δύο χωρών χρήζουν προστασίας από «εθνικιστικές φωνές, που πάντοτε θέλουν να δημιουργούν προβλήματα, τα οποία πάντοτε πληρώνουν οι λαοί». Στην πραγματικότητα, βέβαια, οι λαοί πληρώνουν τους ανταγωνισμούς των αστικών τάξεων, οι οποίοι και βρίσκονται πίσω από τις διάφορες «εθνικιστικές φωνές».

Απ' την πλευρά του, ο πρόεδρος του αλβανικού κοινοβουλίου εξέφρασε την ικανοποίησή του γιατί η επίσκεψή του πραγματοποιείται σε μια «θετική στιγμή πολιτικής σταθερότητας και βελτίωσης των κοινωνικών και οικονομικών συνθηκών».

Υποδεικνύοντας τις αντιφατικές σχέσεις συνεργασίας και ανταγωνισμού ανάμεσα στις αστικές τάξεις των δύο κρατών, πρόσθεσε: «Εχουμε επωφεληθεί τα μέγιστα από την Ελλάδα κατά τη διάρκεια της ανάπτυξης και της προόδου μετά τη δεκαετία του '90. Εχουμε όμως αισθανθεί και εμείς τις συνέπειες της πρόσφατης οικονομικής κρίσης που διέρχεται η χώρα σας. Είναι προς το συμφέρον μας να υπάρχει μια Ελλάδα όσο πιο ισχυρή γίνεται».

Ευχαρίστησε, μάλιστα, για τη συμπαράσταση της ελληνικής κυβέρνησης ως προς την ένταξη της Αλβανίας στο ΝΑΤΟ και την προοπτική ένταξής της στην ΕΕ.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ