Πέμπτη 13 Οχτώβρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
Κλιμακώνεται η προκλητικότητα της Αγκυρας σε Νότιο Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο

Στο φως της δημοσιότητας επιστολή της Τουρκίας στον ΟΗΕ, με την οποία «εξαφανίζει» τεράστια τμήματα της ελληνικής υφαλοκρηπίδας

Από την πολυεθνική άσκηση «ΝΕΜΕΣΙΣ 2016», στο πλαίσιο των ιμπεριαλιστικών πολεμικών προετοιμασιών σε μια ζώνη που βρωμάει μπαρούτι...
Από την πολυεθνική άσκηση «ΝΕΜΕΣΙΣ 2016», στο πλαίσιο των ιμπεριαλιστικών πολεμικών προετοιμασιών σε μια ζώνη που βρωμάει μπαρούτι...
Νέα στοιχεία που βλέπουν το φως της δημοσιότητας επιβεβαιώνουν την κλιμάκωση της τουρκικής προκλητικότητας στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο γενικότερα, την αμφισβήτηση ελληνικών και κυπριακών κυριαρχικών δικαιωμάτων, στο πλαίσιο της προσπάθειας της τουρκικής αστικής τάξης να βγει ενισχυμένη στους εντεινόμενους ενδοκαπιταλιστικούς ανταγωνισμούς στην περιοχή, για τον έλεγχο πλουτοπαραγωγικών πηγών και διαύλων.

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα «Mignatiou.com», με επιστολή στον ΟΗΕ - η οποία δημοσιεύτηκε ως επίσημο έγγραφο των Ηνωμένων Εθνών στις 30/9 (Α/71/421) - η Τουρκία επιμένει σε πλήρη αμφισβήτηση της ελληνικής και της κυπριακής υφαλοκρηπίδας σε όλη την Ανατολική Μεσόγειο, καθώς δηλώνει ότι έχει «απαράγραπτα» δικαιώματα στην υφαλοκρηπίδα δυτικά των ακτών της Κύπρου, έξω από τα στενά όρια των χωρικών υδάτων της.

«Αγκαλιάζει», δηλαδή, μια περιοχή που όχι μόνο επικαλύπτει ένα σημαντικό τμήμα της κυπριακής ΑΟΖ και «οικοπέδων», για τα οποία ήδη υπάρχει διαδικασία διεθνούς διαγωνισμού για διενέργεια ερευνών για φυσικό αέριο, αλλά «εξαφανίζει» και την ελληνική υφαλοκρηπίδα στο Νότιο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, βάσει της λεγόμενης επήρειας που έχουν όχι μόνο το Καστελόριζο και η Στρογγύλη, αλλά και η Ρόδος, η Κάρπαθος και η Ανατολική Κρήτη.

«...χωρίς τη συγκατάθεση ή άδεια της Τουρκίας»

Να σημειωθεί ότι την επιστολή κατέθεσε ο μόνιμος αντιπρόσωπος της Τουρκίας στον ΟΗΕ, Χ. Τσεβίκ, ο οποίος θα είναι και ο επόμενος πρέσβης της Αγκυρας στην Αθήνα. Με την επιστολή του προς τον γγ του ΟΗΕ «απαντά», ουσιαστικά, στην επίσημη διαμαρτυρία της Κυπριακής Δημοκρατίας (στις 6/9) για την παρενόχληση, από τουρκικό πολεμικό πλοίο, του κυπριακού ερευνητικού σκάφους «R/V Flash Royal» στις 25/8, ενώ πραγματοποιούσε επιστημονική έρευνα εντός της κυπριακής ΑΟΖ.

Η τουρκική επιστολή δηλώνει ότι οι συντεταγμένες στις οποίες έγινε η παρενόχληση «βρίσκονται δυτικά του μεσημβρινού 32ο 16' 58» που «εμπίπτει στην τουρκική υφαλοκρηπίδα, όπου η Τουρκία έχει ipso facto και ab initio δικαιώματα, καθώς και νόμιμα συμφέροντα».

Παραπέρα, φτιάχνει έδαφος για συνέχιση τέτοιου είδους προκλητικών ενεργειών, επισημαίνοντας: «Σε συμφωνία με τους κανόνες και τις αρχές του διεθνούς δίκαιου, τα τουρκικά πολεμικά πλοία έχουν το νομιμοποιημένο δικαίωμα να παρεμβαίνουν σε κάθε επιστημονική ερευνητική δραστηριότητα που γίνεται χωρίς τη συγκατάθεση ή άδεια της Τουρκίας. Συνεπώς, το τουρκικό πλοίο έδρασε σύμφωνα με τις καθιερωμένες διεθνείς πρακτικές και κανένα περιστατικό "παρενόχλησης" δεν έλαβε χώρα».

Στο ίδιο μοτίβο, η Αγκυρα με την εν λόγω επιστολή παραπέμπει σε μια σειρά μονομερών διακοινώσεων προς τον ΟΗΕ, που θεωρεί ότι έχουν αποτυπώσει το εξωτερικό όριο της υφαλοκρηπίδας της στην Ανατολική Μεσόγειο.

Στις διακοινώσεις αυτές, εκτός εκείνων που αμφισβητούν την οριοθέτηση της ΑΟΖ μεταξύ Κύπρου και Αιγύπτου, περιλαμβάνεται και αυτή της 12/3/2013, η οποία μεταξύ άλλων χαρακτηρίζει τουρκική την υφαλοκρηπίδα του Καστελόριζου και περιοχής της Ρόδου, τις οποίες μάλιστα έχει συμπεριλάβει σε «οικόπεδα» τα οποία έχει προσφέρει για έρευνα και εκμετάλλευση στην τουρκική κρατική εταιρεία ΤΡΑΟ.

Κλιμάκωση, «γκριζάρισμα», «ίσες αποστάσεις»

Στο μεσοδιάστημα, θυμίζουμε, με δηλώσεις και παρεμβάσεις της τουρκικής ηγεσίας τέθηκε θέμα για τη Συνθήκη της Λοζάνης, αμφισβητείται η ελληνική κυριαρχία σε 16 νησιά και νησίδες, καταγράφηκε ανεξέλεγκτη δράση τουρκικών υποβρυχίων στο Αιγαίο καθ' όλη τη διάρκεια του Σεπτέμβρη, αλλά και η έκδοση νέων προκλητικών ΝΟΤΑΜ από πλευράς Αγκυρας, κλιμακώνοντας την επιχείρηση «γκριζαρίσματος» των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων.

Κι ενώ εντείνεται η τουρκική προκλητικότητα, η Αγκυρα καμώνεται παράλληλα την... «ανήξερη»: Χαρακτηριστικά, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μ. Τσαβούσογλου, απαντώντας στο Συμβούλιο της Ευρώπης σε σχετική ερώτηση της βουλευτή της ΝΔ Ντόρας Μπακογιάννη, έφτασε να παρουσιάσει τις δηλώσεις Ερντογάν για τη Συνθήκη της Λοζάνης ως... «ελευθερία έκφρασης» (!), διαβεβαιώνοντας ότι τάχα «δεν είναι απειλή εναντίον την Ελλάδας ή οποιασδήποτε άλλης χώρας»...

Ολα τα παραπάνω είναι σε πλήρη γνώση των αρμόδιων επιτελείων του ΝΑΤΟ, που, συνεχίζοντας τη γραμμή των «ίσων αποστάσεων», ενθαρρύνουν στην πράξη την τουρκική προκλητικότητα. Παραπέμπουν, δε, στη «συνεργασία» των δύο χωρών στο πλαίσιο της ΝΑΤΟικής λυκοσυμμαχίας, εκεί όπου ομνύουν οι ντόπιες αστικές πολιτικές δυνάμεις και όπου ενισχύεται η τουρκική επιθετικότητα.

Πολυεθνική άσκηση «Νέμεσις» με το βλέμμα στους υδρογονάνθρακες

Η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, βέβαια, υπηρετώντας πιστά τις επικίνδυνες για το λαό γεωστρατηγικές επιδιώξεις του εγχώριου κεφαλαίου, εμπλέκει βαθύτερα το λαό και τη χώρα στους επικίνδυνους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ, δηλώνει πρόθυμη να τους υποστηρίξει με παλιές και νέες βάσεις, καθώς και τις ίδιες τις Ενοπλες Δυνάμεις.

Σε ένα τέτοιο πλαίσιο, βαθύτερης εμπλοκής - και με στρατιωτικά μέσα - σε σχεδιασμούς και ανταγωνισμούς σε μια ζώνη που βρωμάει μπαρούτι, ολοκληρώθηκε χτες η μεγάλης κλίμακας πολυεθνική άσκηση «NEMEΣIΣ - 2016», η οποία διεξήχθη εντός της ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας, με τη συμμετοχή αεροναυτικών δυνάμεων και προσωπικού της Κύπρου, της Αιγύπτου, της Γαλλίας, της Ελλάδας, των ΗΠΑ, της Βρετανίας, του Ευρωπαϊκού Οργανισμού για την Ασφάλεια στη Θάλασσα (EMSA) και πλοίων των ιδιωτικών εταιρειών EDT και PETRONAV.

Προκειμένου να υπογραμμίσει την κυριαρχία της Κυπριακής Δημοκρατίας στο χώρο, τον πλήρη συντονισμό της άσκησης είχε το Κέντρο Συντονισμού Ερευνας και Διάσωσης (ΚΣΕΔ) Λάρνακας, σε συνεργασία με τις αρμόδιες Υπηρεσίες της Κύπρου και των συμμετεχουσών χωρών.

Επισήμως, συνδέοντας την υπόθεση της κυπριακής κυριαρχίας με τις μπίζνες πολυεθνικών ομίλων, η άσκηση αποσκοπούσε στην περαιτέρω ανάπτυξη της αποτελεσματικής συνεργασίας και του συντονισμού του ΚΣΕΔ Λάρνακας και όλων των εμπλεκόμενων υπηρεσιών της Κυπριακής Δημοκρατίας με «γειτονικά και φίλια κράτη» για την άμεση ανταπόκριση σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης σε εμπορικά πλοία και πλατφόρμες εξόρυξης, καθώς και σε άλλες «ανθρωπιστικές επιχειρήσεις» στην Ανατολική Μεσόγειο, όπως ονοματίζονται κατά καιρούς ιμπεριαλιστικές επιχειρήσεις.

Το σενάριο της άσκησης περιλάμβανε επιχειρήσεις νηοψίας από το Πολεμικό Ναυτικό και ΟΥΚ, αντιμετώπιση «τρομοκρατικών ενεργειών» σε πλατφόρμα εξόρυξης υδρογονανθράκων, επιχειρήσεις μαζικής διάσωσης μετά από ναυτικό ατύχημα από αεροναυτικές δυνάμεις της Κύπρου και των «φίλιων κρατών» καθώς και καταπολέμηση θαλάσσιας ρύπανσης εντός της περιοχής ευθύνης της Κυπριακής Δημοκρατίας.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ