Πέμπτη 13 Οχτώβρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Προπαγανδίζει «συναινετική διάθεση»

Επίσκεψη στις ΗΠΑ πραγματοποιεί ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυρ. Μητσοτάκης, προκειμένου να εκφωνήσει ομιλίες σε κομβικής σημασίας πανεπιστημιακά ιδρύματα για το γεωστρατηγικό ρόλο της χώρας και τις «προοπτικές» της. Ταυτόχρονα, θα έχει συναντήσεις με εκπροσώπους αμερικανικών επιχειρηματικών ομίλων, ώστε να τους πείσει για το δικό του μείγμα διαχείρισης και πόσο πιο «φιλοεπενδυτικό» θα είναι απ' αυτό της σημερινής κυβέρνησης.

Σύμφωνα με το επίσημο πρόγραμμα, ο Κυρ. Μητσοτάκης θα είναι κεντρικός ομιλητής στο διεθνές συνέδριο με τίτλο «Η Στροφή της Ελλάδας; Λυδία λίθος για την Ευρώπη», που συνδιοργανώνεται σήμερα Πέμπτη, στο πανεπιστήμιο Tufts, από τη Σχολή Νομικών Σπουδών και Διπλωματίας «Φλέτσερ» και το Ιδρυμα «Κωνσταντίνος Γ. Καραμανλής».

Στη Σχολή «Φλέτσερ» του Tufts είχε φοιτήσει ο πρώην πρόεδρος της ΝΔ Κ. Καραμανλής και από διάφορους κρίνεται ότι η παρουσία εκεί του Κυρ. Μητσοτάκη, ως κεντρικού ομιλητή σε συνέδριο που συνδιοργανώνεται από το ομώνυμο ίδρυμα, είναι άλλο ένα δείγμα ότι οι σχέσεις των δύο ανδρών, στο εσωκομματικό πεδίο βαρονιών και φέουδων της ΝΔ, διάγουν καλή περίοδο.

Επίσης, σήμερα, ο Κυρ. Μητσοτάκης θα εκφωνήσει ομιλία στο πανεπιστήμιο Χάρβαρντ σε διάλεξη με θέμα «Το Μέλλον της Δημοκρατίας». Αύριο, Παρασκευή, θα είναι ομιλητής σε εκδήλωση με θέμα «Ευρωπαϊκοί Ορίζοντες», στο πανεπιστήμιο Τζονς Χόπκινς στη Βαλτιμόρη.

Ο Κυρ. Μητσοτάκης θα ολοκληρώσει την επίσκεψή του στις ΗΠΑ, πραγματοποιώντας κύκλο συναντήσεων με «επενδυτές» στη Νέα Υόρκη.

Αυτοδυναμία με «ευρύτερες συναινέσεις»

Στην Αθήνα, ο αντιπρόεδρος του κόμματος, Αδ. Γεωργιάδης, μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό του ΑΠΕ, εκτίμησε πως όταν γίνουν εκλογές - και περισσότερο όσο καθυστερούν αυτές - η ΝΔ μπορεί να στοχεύσει και να εξασφαλίσει την αυτοδυναμία.

Ο ίδιος έσπευσε, πάντως, να προσθέσει ότι σε κάθε περίπτωση η ΝΔ θα επιδιώξει «ευρύτερες συναινέσεις». «Οταν θα έλθει εκείνη η ώρα, και αυτοδυναμία να έχουμε, θα επιδιώξουμε ευρύτερες συναινέσεις με κόμματα, στα οποία συμφωνούμε στο μείζον, που είναι ο ευρωπαϊκός δρόμος της χώρας», είπε και εξήγησε: «Τα κόμματα στα οποία υπάρχει η κοινή συνταύτιση απόψεων ως προς τον ευρωπαϊκό δρόμο της χώρας είναι γνωστά: Είναι το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι στην παρούσα Βουλή, δε βλέπω κάποιο άλλο που να 'χει αυτή τη γραμμή. Ομως, ο στόχος της ΝΔ είναι η αυτοδυναμία».

«Εποικοδομητικός συνομιλητής της κυβέρνησης»

Υποδηλώνοντας τη στρατηγική ταύτιση των δύο χώρων στα βασικά ζητούμενα του ντόπιου κεφαλαίου και τη διάθεση της αξιωματικής αντιπολίτευσης να βάλει πλάτη για την υλοποίησή τους, είπε ότι «εάν η κυβέρνηση επιζητεί συναινέσεις, τότε από τη ΝΔ θα βρει πάντα εποικοδομητικό συνομιλητή». Παραπονέθηκε, ωστόσο, ότι «η κυβέρνηση αυτή δεν επιθυμεί συναινέσεις, αλλά επιδιώκει τον διχασμό».

«Ο κ.Τσίπρας είπε στον Μητσοτάκη "είστε η αντιπολίτευση του όχι σε όλα". Ο Τσίπρας, που ως αρχηγός αντιπολιτεύσεως δεν ψήφισε ένα άρθρο ενός νόμου, ζητούσε εκλογές από την πρώτη μέρα και με όχημα την προεδρική εκλογή έριξε τη νόμιμη κυβέρνηση του τόπου, λέει στη ΝΔ του Κυριάκου Μητσοτάκη, που του ψήφισε και το μνημόνιο, για να μείνει η Ελλάδα στο ευρώ το καλοκαίρι, ότι είμαστε η αντιπολίτευση του "όχι σε όλα". Προφανώς ο κ. Τσίπρας θεωρεί τον ελληνικό λαό βλάκα», είπε ο Αδ. Γεωργιάδης.

Πρόσθεσε - απαντώντας και σε μια κριτική που γίνεται από ντόπια και ξένα αστικά επιτελεία προς τη ΝΔ, ότι δεν βάζει αρκετά «πλάτη» στην κυβέρνηση ώστε να προχωρήσει ταχύτερα η υπόθεση διεύρυνσης της κερδοφορίας του κεφαλαίου - ότι «η ΝΔ έχει αποδείξει τη διάθεσή της υπέρ της συναίνεσης στην πράξη, όχι στα λόγια, όμως, τη συναίνεση την καθορίζει πάντα η κυβέρνηση» και «ο μαέστρος της συναίνεσης είναι πάντοτε ο πρωθυπουργός».


Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org