Απεργιακές κινητοποιήσεις και συγκέντρωση χτες στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης
Η πορεία κατευθύνεται στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης |
Συνδικάτα και εργαζόμενοι πρόβαλαν μαχητικά την αντίθεσή τους στην τροπολογία της κυβέρνησης που πετάει στο δρόμο συμβασιούχους και απαίτησαν: Να μην απολυθεί κανένας εργαζόμενος, άμεση παράταση όλων των συμβάσεων μέχρι και τις 31 Δεκέμβρη 2017 και, όταν λήξουν, αυτοδίκαιη μετατροπή τους σε συμβάσεις αορίστου χρόνου. Υπενθυμίζεται ότι για τη συμμετοχή στην κινητοποίηση το Συνδικάτο Αττικής είχε κηρύξει στάση εργασίας και τα Συνδικάτα Θεσσαλονίκης και Αχαΐας 24ωρη απεργία.
Θυμίζουμε ότι η κυβέρνηση κατέθεσε τροπολογία σε νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας, με την οποία ορίζεται ότι «οι ισχύουσες συμβάσεις και όσες συμβάσεις έχουν λήξει μέχρι και 60 ημέρες πριν την έναρξη ισχύος του παρόντος νόμου για την καθαριότητα των κτιρίων των δημόσιων υπηρεσιών, των ανεξαρτήτων αρχών, των ΝΠΔΔ, των ΝΠΙΔ και των ΟΤΑ και τις κάθε είδους υπηρεσίες καθαριότητας των ΟΤΑ, παρατείνονται αυτοδικαίως έως και 31/12/2017, λαμβανομένων υπόψη των εγγεγραμμένων πιστώσεων στους οικείους προϋπολογισμούς».
Στη συγκεκριμένη ρύθμιση δεν εμπίπτουν οι ατομικές συμβάσεις του προσωπικού «που προσλήφθηκε για την αντιμετώπιση κατεπειγουσών, εποχικών ή πρόσκαιρων αναγκών στον τομέα της καθαριότητας με σύμβαση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου, η διάρκεια της οποίας δεν υπερβαίνει τους δύο μήνες εντός συνολικού διαστήματος 12 μηνών και όσων έχουν παραταθεί έως τις 31/12/2016, οπότε και λήγουν οριστικά». Επομένως, με βάση την κυβερνητική τροπολογία, εκτός της ρύθμισης παραμένουν οι διμηνίτες συμβασιούχοι, ενώ παρέχεται η δυνατότητα σε δήμους να μην ανανεώσουν όλες τις συμβάσεις, εφόσον δεν έχουν εγγράψει πιστώσεις στον προϋπολογισμό τους.
Στο πλαίσιο της κινητοποίησης έγινε συνάντηση αντιπροσωπείας των συνδικάτων με τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Χρ. Βερναρδάκη, ο οποίος δεσμεύθηκε να αλλάξει την τροπολογία, ώστε να παραταθούν όλες οι συμβάσεις μέχρι τις 31 Δεκέμβρη 2017, μεταξύ αυτών και όσων έχουν δίμηνες συμβάσεις και αποκλείονται από την τροπολογία στη σημερινή της μορφή.
Ακόμα κι αν υλοποιηθούν οι δεσμεύσεις που απέσπασαν από τον υπουργό, το πρόβλημα παραμένει για τους χιλιάδες συμβασιούχους. Γι' αυτό τα Συνδικάτα παραμένουν σε επιφυλακή και συνεχίζουν τον αγώνα τους, διεκδικώντας πάνω απ' όλα το δικαίωμα στη μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους.
Οπως σημειώνει χαρακτηριστικά το Συνδικάτο ΟΤΑ Αττικής σε ανακοίνωσή του, «καμιά εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση, η οποία και την προηγούμενη φορά είχε πει ότι αποσύρει τη τροπολογία, αλλά την ξανάφερε πολύ χειρότερη. Ο αγώνας μας δεν σταματάει εδώ. Κανένας εργαζόμενος, κανένας συνάδελφος δεν πρέπει να είναι ανοργάνωτος. Κλιμακώνουμε με μαζική συμμετοχή στο μεγάλο συλλαλητήριο στις 17 Οκτώβρη».
Στο πλευρό των εργαζομένων βρέθηκε ο βουλευτής του ΚΚΕ Κώστας Στεργίου, ο οποίος ενημέρωσε ότι το ΚΚΕ «στις 6 Οκτώβρη κατέθεσε τροπολογία που λέει ότι μέχρι 31/12/2017 παρατείνονται οι συμβάσεις χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Και την 1/1/2018 μετατρέπονται όλες οι συμβάσεις σε συμβάσεις αορίστου χρόνου, με όλα τα μισθολογικά και εργασιακά δικαιώματα. Εδώ θα αναμετρηθούμε ποιος είναι με ποιον (...) Εκείνο που θα κρίνει πραγματικά τη δουλειά με αξιοπρεπή δικαιώματα θα είναι ο δικός σας αγώνας».
Στην κινητοποίηση διαβάστηκε χαιρετισμός εργαζομένων από το Δήμο Ρεθύμνου και χαιρέτισαν συμβασιούχοι από τους Δήμους Θεσσαλονίκης, Πάτρας και Ζωγράφου. Ο Γ. Καραγεωργόπουλος, από το Δήμο Πάτρας, επισήμανε ότι «δεν είμαστε εργαζόμενοι μιας χρήσης» και η Σ. Εξαδακτύλου, από το Δήμο Θεσσαλονίκης, ότι «δεν μπορούμε να ζούμε με τη θηλιά στο λαιμό μας, να είμαστε έρμαια κυβερνήσεων και δημοτικών αρχών». Ο Θ. Ντάλιος, από το Δήμο Ζωγράφου, πρόσθεσε ότι «η κυβέρνηση με την τροπολογία της μας θεωρεί όλους εν δυνάμει απολυμένους».
Τέλος, ο πρόεδρος του Συνδικάτου ΟΤΑ Αττικής, Σπ. Κωσταντάς, κατήγγειλε στην ομιλία του την αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης και ανέδειξε τις ευθύνες της πλειοψηφίας της ΠΟΕ ΟΤΑ, που ενώ κάνει ότι νοιάζεται για τους συμβασιούχους, αρνείται να τους κάνει μέλη της, αποδέχεται τις ελαστικές σχέσεις εργασίας και απέκλεισε ταξικά σωματεία από τα συνέδριά της, γιατί είχαν μέλη τους συμβασιούχους.