Τετάρτη 12 Οχτώβρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Για το σχολείο που φέρνουν και το σχολείο που έχουμε ανάγκη

Η «επιστροφή στην κανονικότητα» που ψέλνει εδώ και μήνες η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, στην πραγματικότητα μεταφράζεται σε επιστροφή προς τα πίσω, δεκαετίες πίσω, σε όλες τις πλευρές της καθημερινότητας της λαϊκής οικογένειας.

Στην Παιδεία δεν θα μπορούσε να είναι διαφορετικά. Οι αλλαγές που θέλουν να φέρουν είναι αντιδραστικές.

Η κατάσταση είναι ήδη εκρηκτική! Δεν την ανεχόμαστε

Ηδη όπως είναι τώρα το σχολείο, με την ευθύνη και όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων, μια οικογένεια ξοδεύει μια περιουσία κάθε χρόνο για φροντιστήρια, ξένες γλώσσες ή και για άλλες δραστηριότητες όπως ωδεία, χορό, αθλητισμό κ.ά. Ηδη η εκπαίδευση, μέχρι και την εισαγωγή ή όχι σε κάποια σχολή, είναι ένας μαραθώνιος από το σπίτι στο σχολείο και μετά στο φροντιστήριο, με τρέξιμο και άγχος για το μαθητή, αν πάντα φυσικά υπάρχει η οικονομική δυνατότητα για όλα αυτά.

Ηδη, σήμερα οι μαθητές φοιτούν στο σχολείο της παπαγαλίας και της αποστήθισης, της διάσπαρτης πληροφορίας αντί για γνώση, του ανταγωνισμού και της κατηγοριοποίησης των μαθητών σε αυτούς που «παίρνουν τα γράμματα» και σε αυτούς που «δεν τα παίρνουν».

Την ίδια στιγμή, όσο και αν προσπάθησε η κυβέρνηση να φτιάξει τη βιτρίνα της πριν ανοίξουν τα σχολεία, η χρονιά ξεκίνησε με μεγάλες ελλείψεις. Από φέτος σε πολλά σχολεία τα εργαστήρια έχουν «μεταμορφωθεί» σε τάξεις, καθηγητές διαφορετικής ειδικότητας, «μοιράζονται» τα μαθήματα για να συμπληρωθούν τα κενά. Ετσι, προσπάθησε να εμφανίζει μηδενικό το κοντέρ των κενών η κυβέρνηση.


Στα ΕΠΑΛ η κατάσταση είναι ακόμα πιο εκρηκτική με μεγάλα κενά σε εργαστήρια, εξοπλισμό, αλλά και με τις συγχωνεύσεις τμημάτων μέσα από το κλείσιμο ειδικοτήτων σε τμήματα μικρού αριθμού μαθητών. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τη δικαιολογημένη οργή των μαθητών ΕΠΑΛ που έχουν διαλέξει μια ειδικότητα και για να την παρακολουθήσουν τους στέλνουν έως και 80 χλμ. μακριά, αλλιώς καλούν τους μαθητές πολύ απλά να διαλέξουν να κάνουν κάτι άλλο στη ζωή τους!

Το «νέο σχολείο» που θέλουν να φτιάξουν δεν χωράει τις ανάγκες των μαθητών

Πάνω στην ήδη οξυμένη κατάσταση, σαν να μην έφταναν όλα αυτά, ήρθε στη δημοσιότητα το πόρισμα για την αναμόρφωση της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Αυτό έρχεται να φανερώσει ακόμα περισσότερο τις προθέσεις της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, αλλά και συνολικά να οδηγήσει σε ένα ακόμα πιο ταξικό σχολείο. Είναι ένα πόρισμα έκτρωμα που βασίζεται στις κατευθύνσεις της ΕΕ και του ΟΟΣΑ. Είναι, με λίγα λόγια, ένα πόρισμα πραγματικά ζηλευτό από όλους τους προηγούμενους υπουργούς παιδείας (Αρσένη, Γιαννάκου κ.ά.).

Θέλουν τους μαθητές να «ξεσκαρτάρονται» όσο νωρίτερα γίνεται, από το γυμνάσιο. Οσοι προχωρήσουν στο λύκειο θα συναντήσουν μια αδιάκοπη κούρσα ανταγωνισμού με τους συμμαθητές τους, με μεγαλύτερους διαχωρισμούς, με βάση τις τσέπες των οικογενειών τους. Οι ταξικοί φραγμοί θα είναι ακόμα μεγαλύτεροι.

Το λύκειο θέλουν να χάσει τον όποιο χαρακτήρα γενικών γνώσεων είχε και να μετατραπεί εξ ολοκλήρου σε εξεταστικό κέντρο για την εισαγωγή σε κάποια σχολή. Ο μαραθώνιος της βαθμολόγησης θα ξεκινά από τα ωριαία τεστ, τις εργασίες, κυριολεκτικά θα βαθμολογείται και η αναπνοή των μαθητών καθ' όλη τη διάρκεια του Λυκείου. Σε αυτήν την κατεύθυνση θα αξιοποιηθεί και η τράπεζα θεμάτων. Μάλιστα, μπορεί ένας μαθητής να μην το ολοκληρώνει και να παίρνει ένα «πιστοποιητικό» μέχρι εκεί που έφτασε...

Το πόρισμα βαφτίζει «ελευθερία» το ταξικό φιλτράρισμα. Δηλαδή, το να μην έχουν οι μαθητές μια σίγουρη βασική μόρφωση, αλλά ο καθένας, ανάλογα την τσέπη του για φροντιστήρια να διαλέγει και το «μενού» μαθημάτων, αλλά και το βαθμό δυσκολίας τους.

Θέλουν τη νέα γενιά να γίνει πιο ευέλικτη και από πιο νωρίς να προσαρμόζεται στο δύσκολο μέλλον της ανεργίας, της κακοπληρωσιάς, της αβεβαιότητα που της ετοιμάζουν. Θέλουν, δηλαδή, λιγότερη μόρφωση για την πλειοψηφία των μαθητών και κατ' επέκταση λιγότερα δικαιώματα και απαιτήσεις στη δουλειά, στο μεροκάματο και στη ζωή αργότερα.

Μάλιστα, όλα αυτά έρχονται να προστεθούν σε όλα τα αντιλαϊκά μέτρα που έχουν ήδη παρθεί για τις οικογένειές μας τα τελευταία χρόνια, στην εκρηκτική κατάσταση με τα χρέη, τις μειώσεις μισθών, τη φορολογία.

Αυτό το σχολείο και αυτή η ζωή που προορίζουν για τη νέα γενιά, είναι πολύ μακριά, πολύ πίσω από τις ανάγκες της!

Το σημερινό βάρβαρο σχολείο είναι καθρέφτης της σημερινής κοινωνίας, γι' αυτό είναι αντιδραστικό. Μιας κοινωνίας που μια χούφτα παράσιτα, οι μεγαλοεπιχειρηματίες, οι βιομήχανοι, οι εφοπλιστές ζούνε στα πλούτη, στη χλιδή και όλο αυτό σε βάρος της δικής μας ζωής, κλέβοντας τον πλούτο από τις οικογένειές μας που δουλεύουν για ένα μεροκάματο από το πρωί έως το βράδυ.

Οι μαθητές έχουν ανάγκη από ένα σχολείο που να μορφώνει!

Οι μαθητές έχουν ανάγκη από ένα σχολείο που να στηρίζει τη νέα γενιά από το πρώτο της βήμα. Ενα σχολείο που δεν θα τους κοιτάει στην τσέπη, θα είναι δημόσιο και δωρεάν.

Ενα σχολείο που να δίνει ολόπλευρη μόρφωση. Να βοηθά έτσι τους μαθητές πραγματικά να γνωρίσουν τον κόσμο, τον πολιτισμό της ανθρωπότητας. Ενα σχολείο που να πλάθει ολοκληρωμένες προσωπικότητες, ανεξάρτητα από το τι επάγγελμα θα διαλέξει ο καθένας. Ενα σχολείο που να ενθαρρύνει τις κλίσεις των μαθητών στις τέχνες, στον πολιτισμό, στον αθλητισμό, στην επιστήμη.

Το σχολείο χρειάζεται να έχει όλο τον απαραίτητο σύγχρονο εξοπλισμό, υποδομές, τους απαραίτητους καθηγητές. Σήμερα, το 2016, υπάρχει η δυνατότητα όλα τα σχολεία να έχουν γυμναστήρια, γήπεδα, βιβλιοθήκες, εργαστήρια και εξειδικευμένο προσωπικό, όχι μόνο τα σχολεία της ελίτ όπως γίνεται.

Σήμερα, υπάρχει ανάγκη για ένα σχολείο που δε θα διαχωρίζει τους μαθητές, αλλά θα τους μορφώνει ολόπλευρα χωρίς διακρίσεις, από ένα σχολείο που θα θέτει τις βάσεις για τη διαμόρφωση ανθρώπων με ολόπλευρη και υψηλού επιπέδου μόρφωση, με πολύπλευρη και δημιουργική προσωπικότητα.

Οι μαθητές έχουν ανάγκη από ένα σχολείο που προωθεί την κριτική σκέψη, τη δημιουργικότητα, την αφομοίωση της γνώσης για να μπορούν όλα αυτά να τα αξιοποιήσουν στη ζωή τους, όποιο επάγγελμα και αν ακολουθήσουν. Εχουν ανάγκη ένα σχολείο που να διαπαιδαγωγεί στην πράξη με την αλληλεγγύη, τη συλλογικότητα, τη συνεργασία.

Πρωτοστατούμε στην οργάνωση του αγώνα!

Τα μέλη και οι φίλοι της ΚΝΕ μπαίνουμε μπροστά στην οργάνωση του αγώνα. Θα δώσουμε όλες μας τις δυνάμεις για να δυναμώσει η συζήτηση και ο προβληματισμός που ήδη υπάρχει στους μαθητές για το σχολείο, αλλά και πιο συνολικά το παρόν και το μέλλον τους. Η αμφισβήτηση και η αγανάκτηση από τα προβλήματα μέσα και έξω από το σχολείο, να γίνουν λόγοι για να αναδείξουν οι μαθητές αγωνιστικά μαθητικά συμβούλια μέσα από τις μαθητικές τους εκλογές, για να οργανωθούν εστίες αγώνα και συλλογικής δράσης παντού, στην τάξη, στο εργαστήριο, στο 5μελές της τάξης, το 15μελές του σχολείου.

Οι μαθητές ζουν από πρώτο χέρι τα προβλήματα και έχουν δεκάδες λόγους να πάρουν την υπόθεση στα χέρια τους. Ηδη μαθητές από τα ΕΠΑΛ σε όλη την Ελλάδα είναι σε κινητοποίηση και σε δεκάδες σχολεία έχει ανάψει η συζήτηση και οι πρωτοβουλίες κινητοποιήσεων το αμέσως επόμενο διάστημα.

Να σημάνει μαθητικός ξεσηκωμός παντού! Ούτε να το σκεφτεί η κυβέρνηση να πάει προς συζήτηση το πόρισμα. Να το πάρει τώρα πίσω!

Παράλληλα, τα μέλη της ΚΝΕ πρωτοστατούμε στο να ανοίξει η συζήτηση για την αιτία όλων αυτών των προβλημάτων μέσα και έξω από το σχολείο, που δεν είναι άλλη από το σάπιο εκμεταλλευτικό σύστημα που ζούμε, τον καπιταλισμό. Ενα βάρβαρο σύστημα που είναι υπεύθυνο για τη φτώχεια, την ανεργία, τους πολέμους, τη σημερινή αβεβαιότητα.

Θέλουμε να μπει στο επίκεντρο η συζήτηση, για την ανάγκη να δυναμώσει η ΚΝΕ που παλεύει για την ανατροπή του σημερινού συστήματος, για την οικοδόμηση του σοσιαλισμού, της κοινωνίας χωρίς εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο, στην οποία ο ίδιος ο λαός είναι πρωταγωνιστής στις εξελίξεις. Αυτή είναι η μόνη διέξοδος για τη νέα γενιά, το πραγματικά νέο και ελπιδοφόρο μέλλον.


Βιβή ΣΙΩΡΑ
Μέλος του ΚΣ της ΚΝΕΟ καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ