Τετάρτη 12 Οχτώβρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Στη Βουλή το νομοσχέδιο περί «κοινωνικής και αλληλέγγυας οικονομίας»

Στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής συνεχίστηκε χτες η συζήτηση του νομοσχεδίου περί «κοινωνικής και αλληλέγγυας οικονομίας (ΚΑΛΟ)». Σύμφωνα με την αιτιολογική έκθεση, το νομοσχέδιο ενισχύει το νομικό πλαίσιο για «δραστηριότητες που αναπτύσσονται από ενώσεις προσώπων σε τοπικό επίπεδο, οι οποίες με την εθελοντική προσφορά των συμμετεχόντων επιδιώκουν να καλύψουν μη ικανοποιούμενες από το κράτος ή την ιδιωτική αγορά, κοινωνικές ανάγκες».

Φορείς της ΚΑΛΟ θεωρούνται οι Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις (ΚΟΙΝΣΕΠ), οι Κοινωνικοί Συνεταιρισμοί Περιορισμένης Ευθύνης (ΚοιΣΠΕ), «συνεταιρισμοί εργαζομένων», αγροτικοί συνεταιρισμοί, εθελοντές (π.χ. ΜΚΟ) και πάει λέγοντας. Οπως ανέφερε η αναπληρώτρια υπουργός Εργασίας Ουρανία Αντωνοπούλου, το νομοσχέδιο έρχεται να συμπληρώσει το νόμο 4091/2011, της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, ο οποίος συντάχτηκε σύμφωνα με τις κατευθύνσεις του ΟΟΣΑ και της ΕΕ και να ενισχύσει τον «τρίτο τομέα» της οικονομίας, που κινείται ανάμεσα στον «ιδιωτικό τομέα και τον δημόσιο τομέα».

Σύμφωνα με την ίδια, στόχος της κυβέρνησης «είναι να μπορέσουμε να δημιουργήσουμε το περιβάλλον, ώστε να μπορούν να αναπτυχθούν εκείνα τα υγιή εγχειρήματα, οι επιχειρήσεις, έτσι ώστε να δημιουργήσουν θέσεις εργασίας και να συμμετάσχουν στον παραγωγικό ανασχηματισμό της χώρας».

Ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ Χρήστος Κατσώτης αφού ξεκαθάρισε ότι το ΚΚΕ καταψηφίζει το νομοσχέδιο, σχολίασε τα όσα είπε η υπουργός: «Λέτε ο ΟΟΣΑ και η ΕΕ και οι ίδιοι μηχανισμοί του κεφαλαίου να αντιστρατεύονται το σιδερένιο νόμο του καπιταλισμού που είναι το κέρδος; Φαντάζομαι ότι εδώ η απάντηση είναι γνωστή από όλο το λαό».

Κωδικοποιώντας τους στόχους του νομοσχεδίου, επισήμανε ότι αυτό που προωθείται είναι «πρώτον, εμπορευματοποίηση μιας σειράς κοινωνικών παροχών που μέχρι τώρα πραγματοποιούνταν από το κράτος. Είναι, ίσως, ο βασικότερος στόχος της διαχειριστικής πρότασης για την κοινωνική οικονομία.

(...) Δεύτερον, αξιοποίηση της "κοινωνικής οικονομίας" σε κοινωνικό επίπεδο, ως εργαλείο ταξικής συνεργασίας και απενοχοποίησης του βάρβαρου καπιταλιστικού συστήματος. Το κεφάλαιο και η επιχειρηματική δράση διακρίνονται σε "καλή" και "κακή", σε ασύδοτη και σε δράση με κοινωνικό περιεχόμενο. Προωθείται η εθελοντική εργασία για το κοινό καλό. Προωθείται, δηλαδή, ένα μοντέλο εργαζόμενου υποταγμένου στο σύστημα και που όχι απλά δεν διεκδικεί, αλλά αισθάνεται συνεργάτης με το εκμεταλλευτικό σύστημα.

(...) Τρίτον, λειτουργία της κοινωνικής οικονομίας ως μοχλού διαχείρισης της ανεργίας και ταυτόχρονα αύξηση της διαθέσιμης εργατικής δύναμης στο εσωτερικό της ΕΕ, όπως είναι και ο στόχος της. Τέταρτον, μείωση της αξίας και άρα της τιμής της ίδιας της εργατικής δύναμης».

«Το συμφέρον των εργαζομένων - τόνισε - είναι, να αντιπαλέψουν αυτές τις Σειρήνες της ενσωμάτωσης, που επιχειρείτε και με αυτόν το νόμο για την κοινωνική οικονομία, στο εκμεταλλευτικό σύστημα που σαπίζει και πεθαίνει, να οργανώσουν τους αγώνες τους, με στόχο την επαναστατική ανατροπή του».

Η ΝΔ από την αρχή τάχθηκε «υπέρ» επί της αρχής. ΠΑΣΟΚ, το Ποτάμι, και η Ενωση Κεντρώων, αν και δεν ανέφεραν καθαρά την πρόθεση ψήφου τους, χαρακτήρισαν ως θετική και πρωτοποριακή «ιδέα» την κοινωνική οικονομία, παρά τις επιμέρους παρατηρήσεις. Τέλος, η ναζιστική Χρυσή Αυγή καταψήφισε γιατί αυτό που εντόπισε στο νομοσχέδιο είναι ότι συντάχτηκε για «το βόλεμα αργόσχολων και κρατικοδίαιτων».


Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org