Παρασκευή 7 Οχτώβρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΒΟΥΛΗ
Επικυρώθηκε συμφωνία ΕΕ - ΟΟΣΑ για την ανταλλαγή χρηματοοικονομικών στοιχείων

Πίσω από το προκάλυμμα περί «πάταξης της φοροδιαφυγής», κρύβονται οξύτατοι ενδοκαπιταλιστικοί ανταγωνισμοί

Τη συμφωνία ΕΕ - ΟΟΣΑ για την «αυτόματη ανταλλαγή πληροφοριών χρηματοοικονομικών λογαριασμών» ανάμεσα στα κράτη, σε παγκόσμιο επίπεδο, επικύρωσε χτες με ευρεία πλειοψηφία η Ολομέλεια της Βουλής.

Η συμφωνία είχε υπογραφτεί το 2014 από την κυβέρνηση των ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, ενώ η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ την έφερε με μορφή νομοσχεδίου, προκειμένου να ενσωματωθεί πλέον στην ελληνική νομοθεσία. Προβλέπει τη διασυνοριακή συνεργασία μεταξύ αρμόδιων φορολογικών αρχών για τη συστηματική και «μαζική» ηλεκτρονική διαβίβαση στοιχείων φορολογουμένων από τη χώρα προέλευσης του εισοδήματος στη χώρα της φορολογικής κατοικίας, για διάφορες κατηγορίες εισοδήματος, όπως τόκους, μερίσματα, περιουσιακά στοιχεία κ.λπ.

Προκάλυμμα της συμφωνίας είναι ότι τάχα ΕΕ και ΟΟΣΑ προσπαθούν να βάλουν φρένο στη φοροδιαφυγή. Ωστόσο, όπως ανέδειξε ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ, Σ. Βαρδαλής, αυτό που βρίσκεται πίσω από τη συμφωνία, την οποία και καταψήφισε, είναι οι οξύτατοι ανταγωνισμοί ανάμεσα σε τμήματα του κεφαλαίου.

Οργανισμοί, τράπεζες έχουν κηρύξει «σταυροφορία» κατά των φορολογικών παραδείσων και των εξωχώριων εταιρειών, δηλαδή των γνωστών off shore. Δεν μπορεί, λένε, αυτοί που έχουν τα κεφάλαιά τους στους φορολογικούς παραδείσους και τις off shore εταιρείες να βγουν αλώβητοι από την κρίση και να την πληρώσουν αυτοί που ακολούθησαν τη «νόμιμη» οδό.

Παραθέτοντας συγκεκριμένα στοιχεία σημείωσε: «Τουλάχιστον 14,3 τρισεκατομμύρια ευρώ έχουν φυγαδευτεί στους φορολογικούς παραδείσους», με «τα πάνω από 2/3 αυτού του ποσού, δηλαδή 9,2% του ΑΕΠ της Ευρωζώνης, να βρίσκονται σε χώρες της ΕΕ, όπως Λουξεμβούργο και Μάλτα». «Η παραμονή των 14,3 τρισ. ευρώ εκτός συστήματος απαλλάσσει τους ιδιοκτήτες τους από φόρους 120,5 δισ. ευρώ και αφαιρεί το ποσό αυτό από τα φορολογικά έσοδα των κρατών».

Καθεστώς σε όλα τα καπιταλιστικά κράτη οι φοροαπαλλαγές του κεφαλαίου

Ο βουλευτής του ΚΚΕ επισήμανε ότι είναι τουλάχιστον κοροϊδία στο πλαίσιο του καπιταλισμού να γίνεται λόγος για καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, όταν κυριαρχεί η ελεύθερη κίνηση κεφαλαίων, ενώ οι φοροαπαλλαγές του κεφαλαίου είναι καθεστώς σε όλα τα καπιταλιστικά κράτη. «Στην ΕΕ των 28», πρόσθεσε, «η φορολογία των κερδών των επιχειρήσεων αντιπροσωπεύει μόλις το 2,5% του ΑΕΠ από το 40% της συνολικής φορολογίας. Μόνο το 2,5% πληρώνουν».

Εκανε σαφές ότι στο ερώτημα αν θα πρέπει να χτυπηθεί έστω και μέρος της φοροδιαφυγής «απαντάμε ξεκάθαρα ναι», άλλωστε κατά καιρούς, όπως σημείωσε, στο πλαίσιο και των ανταγωνισμών μπορεί και κάποιοι να «πληρώσουν», όμως ο λαός δεν θα πρέπει να έχει καμία αυταπάτη, γιατί ακόμα και αν προκύψουν κάποια έσοδα από αυτήν την υπόθεση, αυτά θα «γίνουν επιδοτήσεις, φοροαπαλλαγές και κίνητρα» για τα μονοπώλια.

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Τρ. Αλεξιάδης, προσπάθησε να αποκρύψει την πραγματική σημασία της συμφωνίας και να την εμφανίσει ως «εργαλείο» της κυβέρνησης «κατά της φοροδιαφυγής», το οποίο δίνει τάχα «δυνατότητα άσκησης φορολογικής πολιτικής με κοινωνικό πρόσημο»...

Το νομοσχέδιο, εκτός από τα κυβερνητικά κόμματα, υπερψήφισαν ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, Ποτάμι και Ενωση Κεντρώων. Η ναζιστική Χρυσή Αυγή καταψήφισε γιατί, σύμφωνα με τον ειδικό αγορητή της, Ηλ. Παναγιώταρο, η συμφωνία «αποτελεί μια προσπάθεια χειραγώγησης της οικονομίας από τις ΗΠΑ έναντι της Ευρωπαϊκής Ενώσεως»...


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ