Παρασκευή 7 Οχτώβρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΖΩΗ ΚΑΙ ΔΡΑΣΗ (ΤΕΤΡΑΣΕΛΙΔΟ)
ΚΟΜΜΑΤΙΚΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Η εκπαίδευση των προσφυγόπουλων στο επίκεντρο πολύμορφων πρωτοβουλιών αλληλεγγύης

Τα προσφυγόπουλα στο Ωραιόκαστρο με πλακάτ στα χέρια ύψωσαν τη δική τους φωνή

MotionTeam

Τα προσφυγόπουλα στο Ωραιόκαστρο με πλακάτ στα χέρια ύψωσαν τη δική τους φωνή
Το ζήτημα της εκπαίδευσης των παιδιών των προσφύγων, που βρίσκονται εγκλωβισμένοι στη χώρα μας με ευθύνη της ΕΕ και της κυβέρνησης, είναι ένα από τα πολύ σοβαρά θέματα που θέτουν οι Οργανώσεις του ΚΚΕ στο επίκεντρο των πολύμορφων πρωτοβουλιών αλληλεγγύης για πρόσφυγες και μετανάστες σε όλη τη χώρα, απέναντι και στο δηλητήριο του ρατσισμού και της ξενοφοβίας που επιχειρούν να χύσουν η ναζιστική Χρυσή Αυγή και άλλες αντιδραστικές δυνάμεις.

Στη Δυτική Αθήνα

«Καλωσορίζουμε τα προσφυγόπουλα στις γειτονιές μας. Οργανώνουμε την πάλη μας ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο!».

Με το κάλεσμα αυτό η Περιφερειακή Οργάνωση Δυτικής Αθήνας του ΚΚΕ απευθύνεται στους κατοίκους της περιοχής, ενόψει της έναρξης σε δημοτικά σχολεία της περιοχής της λειτουργίας απογευματινών τμημάτων εκπαίδευσης προσφυγόπουλων που βρίσκονται στο κέντρο φιλοξενίας του Σκαραμαγκά.

Η Περιφερειακή Οργάνωση Δυτικής Αθήνας του ΚΚΕ στην ανακοίνωσή της αναφέρει:

«Το ΚΚΕ καλεί τους εκπαιδευτικούς, τους γονείς και τους μαθητές, το λαό της Δυτικής Αθήνας να υποδεχτούν στις γειτονιές μας τα κατατρεγμένα προσφυγόπουλα, που ξεριζώθηκαν από τις χώρες τους λόγω του ιμπεριαλιστικού πολέμου. Να δείξουν από την πρώτη στιγμή έμπρακτα την αλληλεγγύη τους με κάθε τρόπο. Να απομονώσουν ρατσιστικές και φασιστικές φωνές που στοχοποιούν τους πρόσφυγες και τους μετανάστες και αθωώνουν τα αφεντικά και το σύστημά τους.

Από την κινητοποίηση στη Φιλιππιάδα
Από την κινητοποίηση στη Φιλιππιάδα
Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ έχει τεράστιες ευθύνες γιατί στήριξε τις αποφάσεις της ΕΕ, που δημιούργησαν συνθήκες εγκλωβισμού των προσφύγων. Παρά τις διακηρύξεις της, εδώ και μήνες, δεν έχει λάβει κανένα ουσιαστικό μέτρο για το ζήτημα της εκπαίδευσης των παιδιών των προσφύγων.

Το εργατικό - λαϊκό κίνημα πρέπει να πάρει την υπόθεση στα χέρια του και να διεκδικήσει:

-- Με ευθύνη του κράτους να υλοποιηθούν όλες οι απαραίτητες προϋποθέσεις για ουσιαστική εκπαίδευση των παιδιών των προσφύγων, τόσο στους χώρους φιλοξενίας, όσο και στα σχολεία - κατά βάση - τις απογευματινές ώρες.

-- Καμία εμπλοκή Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων (ΜΚΟ).

-- Να πληρούνται τα κριτήρια εγγραφής που ισχύουν για όλα τα παιδιά, όπως εμβόλια και ιατρικές βεβαιώσεις, για την πρόληψη ασθενειών και για να μην αποκλειστεί ούτε ένα προσφυγόπουλο από την εκπαιδευτική διαδικασία.

-- Να διασφαλισθεί όλο το απαραίτητο εκπαιδευτικό και βοηθητικό προσωπικό.

-- Να διασφαλισθεί η ασφαλής μεταφορά των παιδιών.

Ελληνες και ξένοι εργάτες πρέπει να δοκιμάσουν τη δύναμή τους, να οργανώσουν την πάλη τους ενάντια στο εκμεταλλευτικό καπιταλιστικό σύστημα, που γεννάει πολέμους, φτώχεια, ανεργία και προσφυγιά».

Στο Ωραιόκαστρο

Στο έδαφος του εγκλωβισμού χιλιάδων προσφύγων και μεταναστών στη χώρα, με ευθύνη της κυβέρνησης και της ΕΕ, από την αρχή του χρόνου, με διάφορες αφορμές (Ειδομένη, «κέντρα φιλοξενίας» κ.ά.), επιχειρήθηκε να δημιουργηθεί εικόνα «ξεσηκωμού» των κατοίκων και στο Ωραιόκαστρο.

Τώρα, με αφορμή το ζήτημα της εκπαίδευσης των παιδιών των προσφύγων, έγινε και πάλι προσπάθεια να χυθεί ρατσιστικό δηλητήριο στο λαό της περιοχής από γνωστά ακροδεξιά στοιχεία και με μεγάλες ευθύνες του δημάρχου Ωραιοκάστρου. Το ενθαρρυντικό, ωστόσο, είναι πως ο εργαζόμενος λαός γύρισε την πλάτη στις κραυγές μίσους.

Οι δυνάμεις του ΚΚΕ, από την πρώτη στιγμή, μπήκαν μπροστά στην οργάνωση της αλληλεγγύης στους ξεριζωμένους, με συγκέντρωση ειδών πρώτης ανάγκης, στην οποία ανταποκρίθηκε μαζικά ο λαός της περιοχής, με καθημερινές παρεμβάσεις στα κέντρα φιλοξενίας στα Διαβατά και στο πρώην εργοστάσιο του «Φέσσα», με καταγγελία των άθλιων συνθηκών διαβίωσης των προσφύγων, με οργάνωση δημιουργικών δραστηριοτήτων για τα προσφυγόπουλα.

Πρωτοστάτησαν, ταυτόχρονα, για να καταδικαστούν οι ακροδεξιές και ρατσιστικές αντιλήψεις που καλλιεργούνται και αθωώνουν τον πραγματικό ένοχο του ξεριζωμού, το ίδιο το καπιταλιστικό σύστημα. Με εκδηλώσεις, μαζικές εξορμήσεις, πικετοφορίες, ενημέρωσαν το λαό για τον πραγματικό υπαίτιο αυτής της κατάστασης, που είναι οι ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και οι πολιτικές των κυβερνήσεων που εξυπηρετούν το κεφάλαιο και καταδικάζουν στη φτώχεια και την ανεργία τα λαϊκά στρώματα.

Τη Δευτέρα 19/9 πραγματοποιήθηκε μαζική συγκέντρωση και πορεία στους δρόμους του Ωραιοκάστρου που χειροκροτήθηκε από τους κατοίκους, ενώ μαζική εξόρμηση ενημέρωσης πραγματοποιήθηκε τις επόμενες μέρες και στο Μελισσοχώρι. Στην κινητοποίηση στο Ωραιόκαστρο συμμετείχαν και πρόσφυγες από το κέντρο φιλοξενίας Διαβατών, μαζί με τα παιδιά τους, που ύψωσαν τη δική τους φωνή για το δικαίωμα στη μόρφωση και την αξιοπρεπή ζωή.

Τα προσφυγόπουλα κρατούσαν πλακάτ στα χέρια που έγραφαν στη γλώσσα τους και στα Ελληνικά: «Θέλουμε σχολείο», «Θέλουμε να ζήσουμε με αξιοπρέπεια», «Ολα τα παιδιά του κόσμου θέλουν ειρήνη και μόρφωση», «Δεν θέλουμε να μείνουμε αγράμματα». Ενώ και τα συνθήματα των διαδηλωτών διαδέχονταν το ένα το άλλο: «Δήμαρχε και άλλοι, ακούστε το καλά, δεν θα μας γυρίσετε στο μεσαίωνα», «Τότε Χίτες και ταγματασφαλίτες, όπλο του συστήματος είναι οι χρυσαυγίτες», «Στους ιμπεριαλιστές καμία υποταγή, η μόνη υπερδύναμη είναι οι λαοί».

Η ΚΟ Ωραιοκάστρου συνεχίζει τις δράσεις, καλώντας σε κοινό αγώνα Ελλήνων και ξένων εργατών, διεκδικώντας ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης για τους πρόσφυγες, εκπαίδευση για όλα τα προσφυγόπουλα, με κρατική ευθύνη, τόσο στους χώρους φιλοξενίας, όσο και στα σχολεία.

Στη Φιλιππιάδα

Κλίμα ξενοφοβίας επιχειρήθηκε να καλλιεργηθεί και στη Φιλιππιάδα, όπου το ΔΣ του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του 2ου Δημοτικού Σχολείου, με υπόμνημά του, δήλωσε ότι δεν δέχεται συστέγαση «των παιδιών των λεγόμενων παράτυπων μεταναστών» στο σχολείο.

Την ανακοίνωση του ΔΣ του Συλλόγου Γονέων καταδίκασε αμέσως η Γραμματεία Εκπαιδευτικών Πρέβεζας του ΠΑΜΕ, καλώντας εκπαιδευτικούς, γονείς και μαθητές να απομονώσουν τέτοιες φωνές μίσους.

Οι Οργανώσεις Φιλιππιάδας, Πρέβεζας και Αρτας του ΚΚΕ και της ΚΝΕ διοργάνωσαν το περασμένο Σάββατο συγκέντρωση αλληλεγγύης για τους πρόσφυγες και καταδίκης των ρατσιστικών αντιλήψεων, στην κεντρική πλατεία την πόλης.

Μιλώντας στη συγκέντρωση ο Κώστας Κωτσαντής, μέλος της Επιτροπής Περιοχής Ηπείρου - Κέρκυρας - Λευκάδας του ΚΚΕ, ανέφερε μεταξύ άλλων: «Φτάνουν να σπέρνουν το μίσος ακόμα και στις παιδικές ψυχές, ρίχνοντας ύπουλα το φασιστικό τους δηλητήριο. Βάζουν στο στόχαστρο απελπισμένους και εξαθλιωμένους πρόσφυγες και αθωώνουν τον πραγματικό ένοχο. Καλούμε ιδιαίτερα τους εκπαιδευτικούς, τους γονείς και τους μαθητές να απομονώσουν τέτοιες φωνές μίσους, που δηλητηριάζουν τη συνείδηση της νέας γενιάς».

Αναδεικνύοντας τις ευθύνες της συγκυβέρνησης, τόνισε ότι «είναι δεσμευμένη από τις αποφάσεις της ΕΕ που στήριξε και οι οποίες δημιούργησαν συνθήκες εγκλωβισμού των προσφύγων. Παρά τις διακηρύξεις της, εδώ και μήνες, δεν έχει λάβει κανένα ουσιαστικό μέτρο για το ζήτημα της εκπαίδευσης των παιδιών των προσφύγων, γεγονός που ανοίγει το δρόμο για ξενοφοβικές και ρατσιστικές αντιλήψεις».

Οπως τόνισε, το ΚΚΕ θα συνεχίσει με ακόμη μεγαλύτερη ένταση τη δράση του μέσα στην εργατική τάξη και το λαό, τις πρωτοβουλίες του στο διεθνές κομμουνιστικό και εργατικό κίνημα, για τα δικαιώματα των προσφύγων και μεταναστών, ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο, ενάντια στο σύστημα της εκμετάλλευσης που γεννά τον πόλεμο και τη φτώχεια, την προσφυγιά και τη μετανάστευση. Καλώντας παράλληλα το λαό και το κίνημά του να εκφράσουν την έμπρακτη αλληλεγγύη τους, την πολύμορφη συμπαράσταση και τη ζεστασιά τους απέναντι στους πρόσφυγες και μετανάστες, διεκδικώντας τους όρους για τη φιλοξενία τους και τα αναγκαία μέτρα για Υγεία, Εκπαίδευση κ.λπ., με αποκλειστική ευθύνη του κράτους.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ