Παρασκευή 7 Οχτώβρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Το «εθνικό μέτωπο»

Το τρίτο μνημόνιο ορίζει με σαφήνεια ότι «οι αλλαγές στις πολιτικές για την αγορά εργασίας δεν θα πρέπει να συνεπάγονται την επιστροφή σε παλαιότερα πλαίσια πολιτικής». Το πόρισμα της Επιτροπής των «ειδικών», ξεκαθαρίζει από τις πρώτες κιόλας παραγράφους ότι για τον κατώτερο μισθό και τις κλαδικές Συμβάσεις «δεν συνιστούμε την επιστροφή στο προηγούμενο σύστημα, ιδιαίτερα δε με το ύψος των μισθών που υπήρχε πριν από την κρίση, αλλά έναν εκσυγχρονισμό σύμφωνα με τις ευρωπαϊκές βέλτιστες πρακτικές».

Σε άλλο σημείο, το πόρισμα διαβεβαιώνει ότι ούτε οι «κοινωνικοί εταίροι» θέλουν «επιστροφή στο παρελθόν». Οπως γράφεται, «οι κοινωνικοί εταίροι κατανοούν τη δύσκολη κατάσταση της ελληνικής οικονομίας και είναι πρόθυμοι να αναλάβουν την ευθύνη, χωρίς να επιστρέψουμε στο παλιό σύστημα». Επομένως, να σε ποια γραμμή συγκροτείται το «εθνικό μέτωπο» που λέει η κυβέρνηση, μπροστά στη διαπραγμάτευση για τα Εργασιακά: Στη γραμμή της κατοχύρωσης για το κεφάλαιο όλων των αντεργατικών μέτρων και του «εκσυγχρονισμού» της εργατικής νομοθεσίας στην ίδια κατεύθυνση. Που σημαίνει να ξεγράψουν οι εργαζόμενοι όσα έχασαν, να διαγράψουν ακόμα και τη σκέψη για ανάκτηση απωλειών, να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα που δημιούργησε η κλιμάκωση της αντιλαϊκής επίθεσης στα χρόνια της κρίσης. Αυτή είναι η γραμμή της εργοδοσίας και σ' αυτήν προσπαθούν να σύρουν τους εργαζόμενους κυβέρνηση και εργατοπατέρες, μαζί με τα αστικά κόμματα της αντιπολίτευσης, που δεν βγάζουν τσιμουδιά για το πόρισμα.

Ωμή παρέμβαση της εργοδοσίας

Σήμερα ξεκινάει στην Αθήνα το συνέδριο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργατοϋπαλλήλων Μετάλλου. Ενα από τα βασικά χαρακτηριστικά του συνεδρίου είναι η ωμή παρέμβαση της εργοδοσίας στη διαμόρφωση των συσχετισμών, με στόχο να διατηρήσει την Ομοσπονδία στη γραμμή του κοινωνικοεταιρισμού και της στήριξης των δικών της συμφερόντων. Από τα πολλά παραδείγματα που αποκαλύπτουν την καλοστημένη «βιομηχανία» παραγωγής αντιπροσώπων για το συνέδριο, με τη στήριξη της εργοδοσίας του κλάδου, ξεχωρίζει αυτό του «Σωματείου Μέταλλου Μαγνησίας». Πρόκειται για σωματείο - φάντασμα, χωρίς καμιά υπόσταση και δράση, το οποίο, όπως καταγγέλλουν συνδικαλιστές του κλαδικού Συνδικάτου Μετάλλου Μαγνησίας «Μήτσος Παπαρήγας», δημιουργήθηκε πριν από τρία χρόνια, για να αλλοιώσει τους συσχετισμούς μπροστά στο προηγούμενο συνέδριο της ΠΟΕΜ και «ενεργοποιήθηκε» ξανά για τον ίδιο λόγο! Σύμφωνα με την ίδια καταγγελία, στις εκλογές αυτού του «σωματείου» ψήφισαν μερικές δεκάδες εργαζόμενοι, οι οποίοι μεταφέρθηκαν στην κυριολεξία από τον Αλμυρό και το Βόλο, με εκβιασμούς από τους προϊσταμένους τους ότι θα απολυθούν εάν δεν ψηφίσουν. Με τέτοια «σωματεία» και με τους συσχετισμούς που διαμορφώνουν στο κίνημα η εργοδοσία και οι συνδικαλιστικοί της εκπρόσωποι, τα πραγματικά συμφέροντα των εργαζομένων θα βρίσκονται σταθερά υπό διωγμό και οι ίδιοι στη γωνία. Η απαλλαγή από τον εργοδοτικό - κυβερνητικό συνδικαλισμό και προπάντων από τη γραμμή που υπηρετεί, η σύγκρουση με την εργοδοσία, είναι αναγκαίες προϋποθέσεις για την ανασύνταξη του κινήματος.

Αποκαλύψεις μόνο στα αγγλικά

Στο χτεσινό «Ριζοσπάστη» περιγράψαμε πώς με την εφαρμογή των προτάσεων που περιέχονται στο πόρισμα των «ειδικών» για τα Εργασιακά, ο λεγόμενος «υπό-κατώτατος μισθός» για τους εργαζόμενους χωρίς προηγούμενη εργασιακή εμπειρία θα πέσει κάτω και από τα 511 ευρώ μεικτά που παίρνουν σήμερα όσοι είναι κάτω από 25 χρόνων. Ο μισθός αυτός προκύπτει για δύο λόγους: Πρώτον, επειδή στο πόρισμα διατηρείται η άθλια διάκριση στον κατώτερο μισθό. Και δεύτερον, επειδή ο «υπό-κατώτερος» μισθός υπολογίζεται για τον πρώτο χρόνο στο 85% του κατώτερου. Ετσι, αν εφαρμόζονταν σήμερα οι προτάσεις των ειδικών, ένας εργαζόμενος χωρίς προηγούμενη εργασιακή εμπειρία, ανεξάρτητα από την ηλικία του, θα αμείβονταν με 498 ευρώ (586Χ85%). Υπάρχει, ωστόσο, μια λεπτομέρεια: Ολα τα παραπάνω στοιχεία από το πόρισμα των «ειδικών» δεν περιέχονται στα μεταφρασμένα αποσπάσματα που έδωσε το υπουργείο Εργασίας στη δημοσιότητα. Για να τα βρει κανείς, θα πρέπει να ανατρέξει (και να μεταφράσει) το αγγλικό κείμενο, το οποίο η κυβέρνηση ακόμα δεν έχει δημοσιοποιήσει ολόκληρο στα ελληνικά. Ο λόγος, βέβαια, που το κάνει, είναι οφθαλμοφανής, διαβάζοντας το πραγματικό περιεχόμενο του πορίσματος και όχι τα αποσπάσματα που μοίρασε επιλεκτικά το υπουργείο Εργασίας στους δημοσιογράφους.

Οι δικές τους;

Σε άλλη μια επίδειξη συνέπειας στην εξαπάτηση, για την οποία άλλωστε φημίζεται η σοσιαλδημοκρατία του ΣΥΡΙΖΑ, τη μια μέρα - προχτές - η «Αυγή» έγραφε για τη «"Δεξιά" του Κυρίου» και τον «Ιερώνυμο στα χνάρια Χριστόδουλου» και την επόμενη για την... «άρση των παρεξηγήσεων» με την Εκκλησία, που περιλαμβάνει την υποχρεωτικότητα του μαθήματος των Θρησκευτικών, τη διατήρηση των βιβλίων και του μαθήματος όπως είναι κ.ο.κ. «Αδειανό πουκάμισο», δηλαδή, η πολυδιαφημισμένη «σύγκρουση» κυβέρνησης - Εκκλησίας, που ήταν μια απλή... παρεξήγηση και πέρασε. Αλλά το ακόμα πιο εκπληκτικό, αν και πλήρως εξηγήσιμο, είναι ότι την ίδια αυτή μέρα της κυβίστησης, ο υπουργός Παιδείας στη Βουλή επέλεξε να επαναφέρει την προβοκατόρικη επιχειρηματολογία που είχε πρωτοπαρουσιάσει προ δεκαπενθήμερου στη Βουλή για το ότι το ΚΚΕ τάχα κρύβει τη θέση του για τα Θρησκευτικά, λέγοντας στον βουλευτή του ΚΚΕ Γ. Δελή ότι «η επικαιρότητα σας ανάγκασε να κάνετε μία αναφορά στο θέμα των Θρησκευτικών» και ότι «κάπως με είχε ξενίσει η στάση του κόμματός σας μέχρι τώρα»! Λογικό πάλι να τον έχουν ξενίσει και η στάση και οι θέσεις του ΚΚΕ για το υπερώριμο ζήτημα διαχωρισμού κράτους - Εκκλησίας και ό,τι αυτό σημαίνει για την Εκπαίδευση, το περιουσιακό ζήτημα της Εκκλησίας, τις τελετουργικές διαδικασίες σε δημόσιους θεσμούς, τον πολιτικό γάμο, την πολιτική κηδεία, την ονοματοδοσία παιδιών, τη δυνατότητα αποτέφρωσης νεκρών κ.ά. Σε αντίθεση με αυτές του ΣΥΡΙΖΑ, είναι κρυστάλλινες, πάγιες και διαχρονικές, χωρίς ναι μεν, αλλά. Οι δικές τους;



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ