Λεύκωμα αφιερωμένο στα πρώτα βήματα του εργατικού και κομμουνιστικού κινήματος στον Πειραιά θα κυκλοφορήσει στην εκδήλωση της Κυριακής
Αυτές οι αγωνιστικές παραδόσεις γράφτηκαν από το λαό με την ανεξίτηλη υπογραφή του ΚΚΕ. Διότι οι κομμουνιστές είναι σάρκα από τη σάρκα της εργατιάς, συμβάλλουν από την ίδρυση του Κόμματος στην οργάνωση του αγώνα της, στο πώς ο λαός θα προτάξει το στήθος του απέναντι στην αντιλαϊκή επίθεση. Πάντα δείχνοντας ότι η διέξοδος είναι η πάλη και μάλιστα όχι εξαντλώντας την απέναντι στο τάδε ή το δείνα μέτρο, στην τάδε ή τη δείνα κυβέρνηση, αλλά με σκοπό το επαναστατικό τσάκισμα του καπιταλιστικού συστήματος. Ολη αυτή η περίοδος, αλλά και η συνέχεια, επιβεβαιώνουν ότι για να κάνει μπρος το εργατικό κίνημα, απαραίτητη προϋπόθεση είναι η ισχυροποίηση του ΚΚΕ.
Αυτές τις ηρωικές σελίδες, η ΤΕ Πειραιά επιδιώκει να τις παρουσιάσει με τη ζωντάνια που τους πρέπει. Ετσι, στην εκδήλωση θα κυκλοφορήσει πολυσέλιδο φωτογραφικό λεύκωμα, που μέσα από εικόνες και στιγμιότυπα, πληροφορίες και ιστορικές αναφορές, δίνει την πορεία του κομμουνιστικού και εργατικού κινήματος από το 1918 έως το 1936 στον Πειραιά.
Η παράθεση των ιστορικών γεγονότων γίνεται με τρόπο που φωτίζει το ζητούμενο για την εργατική τάξη, το οποίο δεν είναι η παρακολούθηση της δράσης των «επάνω», αλλά η ενεργητική στάση στην ιστορία των ίδιων των εργατών. Δηλαδή, το πώς οργανώνεται η δράση τους, το πώς και σε ποια κατεύθυνση δίνεται η μάχη. Το πώς η εργατική τάξη θα μείνει ακλόνητη στην πάλη της παρά την ασφυκτική πίεση που της ασκεί η αστική τάξη, είτε με το μαστίγιο, είτε με το καρότο.
Επίσης μέσα στον πόλεμο, το Νοέμβρη του 1921, οι εργάτες του Ατμοηλεκτρικού Σταθμού Ν. Φαλήρου έριξαν το διακόπτη που ηλεκτροδοτούσε την Αθήνα και τον Πειραιά επί διήμερο, δείχνοντας τη δύναμη της εργατικής τάξης.
Χαρακτηριστική, επίσης, είναι η μεγαλύτερη χρονικά απεργιακή μάχη που δόθηκε σε όλη τη διάρκεια του Μεσοπολέμου στον Πειραιά, διάρκειας 27 ημερών, στην κλωστοϋφαντουργία Ρετσίνα, ένα κορυφαίο παράδειγμα δράσης των γυναικών εργατριών.
Τα γεγονότα αυτά, της δράσης της εργατικής τάξης, έχουν μια απαραίτητη προϋπόθεση. Σε όλες τις περιπτώσεις, η καρδιά παραμένει να είναι η δράση των κομμουνιστών μέσα στα εργοστάσια, τα καράβια, τους χώρους εργασίας.
Ειδικά μετά το 1931, το Κόμμα και η Οργάνωση του Πειραιά προσανατολίζεται στο πώς θα δημιουργήσει κομμουνιστικούς πυρήνες μέσα στα εργοστάσια, συνδυάζοντας ανοικτή αλλά και συνωμοτική δράση, ώστε αυτοί να μην ξηλώνονται εύκολα από τις επιθέσεις της εργοδοσίας.
Πλούσια πείρα καταγράφεται, επίσης, από το πώς οργανώθηκε η επαναστατική άμιλλα για τον «Ριζοσπάστη» τη δεκαετία του 1930, που εκτός από την αύξηση της διακίνησής του, επιδίωκε την οργάνωση εργατών ανταποκριτών, με στόχο να εμπλουτίζεται η ύλη του με ανταποκρίσεις από κάθε εργοστάσιο και χώρο δουλειάς. Οι εργάτες ανταποκριτές έστελναν ειδήσεις για τις συνθήκες εργασίας, τους αγώνες στο χώρο τους, με τις χαρακτηριστικές «ανώνυμες» υπογραφές: Είτε με κάποιον αριθμό, είτε με κάποιον προσδιοριστικό χαρακτηρισμό όπως «κόκκινος ναυτεργάτης». Τα χαρακτηριστικά αυτά ντοκουμέντα επιβεβαιώνουν ότι ο «Ριζοσπάστης», αποτελώντας την εφημερίδα των εργατών, ήταν η μόνη που αναδείκνυε τους αγώνες τους με σκοπό να τους ενισχύσει, σε αντίθεση με όλο τον αστικό Τύπου, που έριχνε «χολή» ενάντια σε κάθε εργατική κινητοποίηση.
Ιωνας ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΠΟΥΛΟΣ
Μέλος του Γραφείου της ΤΕ Πειραιά του ΚΚΕ